İYİ Partili Akalın: Suriyeli çocuklar mollalardan eğitim alıyor

Yayın tarihi: 28 Mart 2023 Salı 9:49 am - Güncelleme: 28 Mart 2023 Salı 9:50 am

Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılıp Türkiye’ye gelen milyonlarca Suriyeli sığınmacının durumu halen tartışılırken, İYİ Partili Mehmet Tolga Akalın dikkat çeken bir iddia öne sürdü. Akalın, Suriyeli çocukların mollalar tarafından eğitildiğini belirterek, selefiliğin de Anadolu’ya giderek yayılmaya başladığına dikkat çekti.

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın, Suriyeli sığınmacılara ilişkin dikkat çeken bir iddia öne sürdü.

Cumhuriyet’ten Rengin Temoçin’e konuşan Akalın, Suriye’den Türkiye’ye gelen bazı çocukların mollalar tarafından dini eğitime tabi tutulduğunu iddia etti.

Temoçin şunları söyledi:

“ANADOLU’DA SELEFİLİK YAYILIYOR”

“Selefiliğin Anadolu’da yayılmaya başladığını görmekteyiz. Bunun en büyük sebebi 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş neticesinde, 2013 yılında Suriye’de güç boşluğu oluşması ve güç boşluğunu dolduran radikal dini örgütler ve PKK terör örgütüne müzahir yapıların sistemli saldırılarla bölgeden Türkiye’ye yönelik göçü teşvik etmesidir. Hal böyleyken ve tehlike toplumun farklı kesimleri tarafından dile getirilirken hükümetin buna kayıtsız kalması milli güvenliğimiz açısından sıkıntılıdır”

“SURİYELİ ÇOCUKLAR MOLLALAR TARAFINDAN EĞİTİLİYOR”

“Türkiye’de Suriyeli çocukların bir kısmı eğitimlerini Suriye’den gelen mollalar ve meleler üzerinden alıyor. Biz, İYİ Parti olarak yayımladığımız Suriye Strateji Eylem Belgesi’nde Türkiye’de merdiven altı kurslar vasıtasıyla eğitim alan ve okula gitmeyen 300 bin Suriyeli sığınmacı çocuğun, öngördüğümüz 3 yıllık takvim dahilinde gönderilene kadar bu tehlikeleri bertaraf edebilmek maksadıyla Türk eğitim kurumlarında eğitim görmesini savunuyoruz. 6 Şubat’ta meydana gelen depremde öksüz veya yetim kalan çocukların da selefi çizgiyi takip eden bu merdiven altı tarikatlarda eğitim görmesi, bazı cemaatlerin yurtlarına yerleştirilmesi söz konusudur. Biz bütün bu konuları bütünleşik görüyoruz ve selefiliğe karşı Maturidi İslam çizgisini tahkim etmeyi planlıyoruz.”

İYİ Parti Suriyeli ve Diğer Ülke Uyruklu Sığınmacılar ile Kaçak Göçmenler Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na göre çeşitli adlar altında sığınmacı ve kaçak göçmenlere yönelik Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kontrolü dışında dini eğitim veren kurumların kapatılması talimatı verileceği belirtiliyor.

Eylem planında veriler ise şu şekilde:

*Türkiye’de kaldığı değerlendirilen kaçak göçmen: 2 milyon 500 bin

*Geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sığınmacı: 3 milyon 654 bin 257

*Türkiye’deki sığınmacı ve kaçak göçmen sayısı: 8 milyon

Hulusi Akar depremden sonra ülkesine dönen Suriyeli sayısını açıkladı