İYİ Parti’de ‘ittifak’ tartışmaları: Kafalar karışık

Yayın tarihi: 12 Ağustos 2023 Cumartesi 10:53 am - Güncelleme: 12 Ağustos 2023 Cumartesi 10:53 am

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından İYİ Parti’nin yerel seçimlerde ‘Cumhur İttifakı’na katılacağına yönelik iddialar ortaya atıldı. İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun da bu yöndeki açıklamaları iddiaları güçlendirirken partinin içerisinde bunu savunan bir grubun olduğu da çok kişi tarafından ifade edildi. Şimdi de Kılıçdaroğlu’na yönelik bir atak geldi. Partinin Eskişehir İl Başkanı Emine Edizgil, “HDP yakınlaşması, hedef kitlemizin hoşuna gitmedi” dedi.

İYİ Parti’de özellikle cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ‘ittifak’ tartışmaları yaşandığı biliniyor. Bu tartışmalardan kamuoyuna en fazla yansıyanı İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun, yerel seçimlerde AKP ve MHP ile ittifak yapılması gerektiğini savunması oldu. İYİ Parti Sözcüsü Zorlu ise “ortaya konulan bu görüş, vekilimizin kendisine aittir” dediği konuşmayı İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Emine Edizgil değerlendirdi.

Cumhuriyet’e konuşan Edizgil, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin “Kılıçdaroğlu’nun sınırları muallakta kalan HDP yakınlaşması, hedef kitlemizin hoşuna gitmedi” dedi.

İttifak yapmanın karşılıklı fedakarlık gerektirdiğini belirten Edizgil, “Bu fedakarlıklar hem CHP hem de İYİ Parti kanadında yapıldı. Bu fedakarlıkları kayıp olarak değil, kazanç olarak değerlendiriyorum. İYİ Parti olarak CHP ile ittifak yapıyor olmak karşı tarafa oy veren sağ görüşlü seçmeni ikna etmemizi çok zorlaştırdı. Bir de Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun sınırları muallakta kalan HDP yakınlaşması, hedef kitlemizin hoşuna gitmedi. Bütün bu fedakarlıklar seçimleri kaybettiğimiz için bir kayıp olarak kaldı” dedi.

“BÜTÜN SEÇİM BÖLGELERİNDE ADAY GÖSTERMEMİZ TABİİDİR”

Edizgil, yerel seçimlere ilişkin de, “İYİ Parti il teşkilatı olarak, aksi söylenmediği müddetçe, bütün seçim bölgelerinde aday göstermemiz tabiidir. Nitekim bizler Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de dahil, Eskişehir’deki 14 seçim bölgesinin tamamında kazanacak adaylarla birlikte seçimlere girmek için çalışmalarımıza başladık. Ancak genel merkezin alacağı ittifak kararına da uymak yine vazifemizdir” diye konuştu.

“Yerel seçimlerde Eskişehir’de Cumhur İttifakı partilerinden birisi veya birileriyle ittifak yapmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna Edizgil şu yanıtı verdi: “Bir ittifakın yapılıp yapılmayacağına yerel teşkilatların tek başına karar vermesi mümkün değil. Dolayısıyla kimlerle ittifak yapacağımıza tek başımıza Eskişehir Teşkilatı olarak karar vermemiz imkansız.”

İTTİFAK AÇIKLAMASI

“İYİ Parti olarak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne aday çıkartmazsanız. Seçimde AKP adayı ile CHP adayı olduğunda tercihiniz kimden yana olur?” sorusuna ise Edizgil, “Eğer ki seçimlere tek başımıza girersek, zaten partimizin kazanması için elimizden geleni yaparız. Bunun dışında aday çıkartmayacaksak, bu bir başka partiyle ittifak yaptığımız içindir. Zaten o ittifakın gereğini yerine getiririz. İYİ Parti’nin aday çıkartmaması, ancak bir ittifaka bağlanmasıyla mümkün olabilir” yanıtını verdi.