İYİ Parti Gezi’de ‘hâkim şerhi’ne dikkat çekti: Endişelerimiz derinleşti

Yayın tarihi: 26 Nisan 2022 Salı 1:11 pm - Güncelleme: 26 Nisan 2022 Salı 1:11 pm

Gezi kararına ilişkin açıklama yapan İYİ Partili Uğur Poyraz hâkim şerhini hatırlatarak “Adalet duygusuna, vicdana, hukuka ve ülkemizin düşürüldüğü duruma ilişkin endişelerimiz derinleşmiştir” dedi.

Gezi davasında iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye ise 18’er yıl hapis cezası verilmesine tepkiler devam ediyor.

İYİ Parti’den konuyla ilgili ilk açıklama geldi. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz’ın yaptığı açıklamada, 9 yılın sonunda mahkemenin karar verebildiğine dikkat çekti. Poyraz, Türkiye’nin yakından takip ettiği Gezi sürecini “Vatandaşlarımızın çevre duyarlılığı ile ortaya koydukları bir demokratik tepki olduğu, dönemin iktidarının gözbebeği olarak muhafaza edip, ne istedilerse verdiği FETÖ mensubu emniyet, mülki idare ve yargı mensupları ile terör örgütleri tarafından enfekte edildiği gerçeğinin göz ardı edilmesini, dönemin FETÖ’cü emniyet, yargı ve mülki idare amirlerinin ise bu süreçten vareste tutulmasını da tarihe not düşüyoruz” ifadeleriyle değerlendirdi.

Davutoğlu ‘Gezi’ demeden tepki gösterdi

‘HUSUSLAR DOĞRU İSE…’

Yargılamayı yapan heyetten bir hâkimin kaleme aldığı şerhi hatırlatan Poyraz, “Üyenin tane tane yazdığı muhalefet şerhini okuduğumuzda ise adalet duygusuna, vicdana, hukuka ve ülkemizin düşürüldüğü duruma ilişkin endişelerimiz derinleşmiştir. Kararı veren heyetin gerekçeli kararını görmeden, deliller ve değerlendirmeyi okumadan lehe ve aleyhe manşetler üzerinden ithamda bulunmak elbette doğru değildir” diye konuştu.

Açıklamasını “Ancak medyaya yansıyan muhalefet şerhindeki hususlar doğru ise; yargının tarafsız ve bağımsızlığına müdahaleden daha da ötesi bizzat yargılamayı yapan yargı mensuplarının, muhakeme yetki ve yeteneklerini terk ettikleri anlamına gelir ki, bu daha da vahim bir durumu ortaya koymaktadır” ifadeleriyle sürdüren Poyraz şunları kaydetti:

“Ancak, İstinaf, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM süreçleri vardır. Hukuka, adalete, yargının bağımsız ve tarafsızlığına inanan ve mesleki duruşlarını hatta hayatlarını buna hasretmiş yargıçların böyle bir kararı objektif bir şekilde değerlendireceklerine olan umudumuz ve inancımız devam etmektedir.”

Çağlayan Adliyesi önünde protesto! Özgür Özel: Ant olsun ki hesabını soracağız

Can Atalay’dan ilk mesaj! Çağlayan’da polis ablukası