Koronavirüs salgınında bugün | İtalya’da serbest dolaşım zorunlu haller dışında sınırlandırıldı

Yayın tarihi: 9 Mart 2020 Pazartesi 8:41 pm - Güncelleme: 10 Mart 2020 Salı 12:26 am

Avrupa’da virüsün en çok can aldığı ülke İtalya’da serbest dolaşım zorunlu haller dışında sınırlandırıldı. Son verilere göre, virüsten ölenlerin sayısı 366’ya yükseldi. Vaka sayısı ise 7 bin 375’e çıktı. Ülkenin kuzeyinde 16 milyon kişinin yaşadığı bölge karantinaya alındı. Fransa Kültür Bakanı Riester, koronavirüse (Kovid-19) yakalanırken, İran’da toplam ölü sayısı 237’ye yükseldi. İşte salgına ilişkin son gelişmeler…

Dünya genelinde doğrulanan yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) sayısı 110 bini aşarken, 3 bin 825 kişi virüs kaynaklı sebeplerden hayatını kaybetti. İtalya Olimpiyat Komitesi, Koronavirüs sebebiyle İtalya Serie A dahil olmak üzere ülkedeki spor etkinliklerini 3 Nisan’a kadar durdurma kararı aldı.

İsrail tüm uçuşları durdurdu, ülkeye girişleri kapattı!

Avrupa’da virüsün en çok görüldüğü ülke olan İtalya’da vaka sayısı 7 bin 375’i bulurken 366 kişi hayatını kaybetti. Hükûmet, virüsün daha da yayılmasını önlemek için bazı bölgelerde olağanüstü önlemler aldı.

ABD’de 35 eyalet ve başkent Washington DC’de toplam 550 vaka görüldüğü doğrulanırken, 21 kişi de hayatını kaybetti. Ülkede en çok vaka 88 ile California ve 106 ile New York’te görüldü.

Türkiye’nin komşusu İran’da dün 49 kişi daha hayatını kaybetti. Dün itibariyle ülkede 6 bin 566 vaka görüldü ve 194 kişi hayatını virüs kaynaklı sebeplerden kaybetti.

Dün, Türkiye’nin bir komşusunda daha ilk yeni tip Koronavirüs vakası tespit edildi. Bulgaristan dün iki kişiye yapılan testlerde yeni tip Koronavirüs taşıdıklarının tespit edildiğini bildirdi.

Bugün (9 Mart 2020) dünyada yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili yaşanan gelişmeler şöyle:

İtalya’da bir günde 97 ölüm

İtalya’da Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bugün 97 kişi daha artarak 463’e yükseldi.

Öte yandan İtalya Olimpiyat Komitesi, Koronavirüs sebebiyle İtalya Serie A dahil olmak üzere ülkedeki spor etkinliklerini 3 Nisan’a kadar durdurma kararı aldı.

İtalya’da yaklaşık 16 milyon kişiyi etkileyecek kararname

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, İtalya’nın kuzeyinde ağır karantina önlemleri alan bir kararnameye imza attı. Bu kararname ile 16 milyon kişinin yaşadığı bölgeleri karantina altına alındı. ‘Kırmızı alan’ olarak nitelendirilen yüksek riskli alanlarda tüm kamu aktiviteleri, dini seremoniler ve spor karşılaşmaları iptal edildi ve tüm okullar tatil edildi.

İtalya’da serbest dolaşım zorunlu haller dışında yeni bir kararname ile sınırlandı

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, yeni tip koronavirüse karşı aldıkları önlemleri bütün ülke genelinde uygulayacaklarını açıkladı.

Conte, yeni kararnameyle ülkede serbest dolaşımı zorunlu haller dışında sınırlandırdıklarını bildidi.

Güney Kıbrıs’ta ilk Koranavirüs vakası

Güney Kıbrıs’ta ilk kez Koronavirüs vakası tespit edildi.

Demirören Haber Ajansı (DHA) Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan’ın aktardığına göre Güney Kıbrıs’ta 2 kişiye Koronavirüs teşhisi kondu. Karahasan, daha önce bölgede bir polis karakolu ile bir askeri birliğin karantina altına alındığını hatırlattı.

New York’ta bir günde 37 kişi hayatını kaybetti

ABD’nin New York eyaletinde Koronavirüs nedeniyle bir günde 37 kişi hayatını kaybetti. Acil durum ilan edilen eyalette ölüm vakası 105’ten 142’ye yükseldi.

Almanya’da ilk ölüm

Almanya’nın en kalabalık nüfuslu eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’da Heinsberg ve Essen kentlerinden iki kişinin Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı. Yerel yetkililerin duyurduğu ölüm vakaları eyalet Sağlık Bakanlığınca da teyit edildi.

Essen kentinde hayatını kaybeden kişinin 89 yaşında bir kadın olduğu ve söz konusu kişiye Koronavirüs teşhisinin geçen hafta Salı günü konduğu belirtildi. Hastanın genel durumunun hastaneye geldiğinde iyi olmadığı ve giderek daha da kötüleştiği, Koronavirüs bağlantılı akciğer iltihaplanmasından yaşamını yitirdiği bildirildi.

Heinsberg kentinde 47 yaşındaki bir erkeğe eyaletteki ilk Koronavirüs teşhisi 25 Şubat’ta konmuş, bu kişinin eşinin yanı sıra karnaval kutlamaları sırasında pek çok kişiye de virüsü bulaştırdığı ortaya çıkmıştı.

İran’da toplam ölü sayısı 237’ye yükseldi

İran’da 43 kişi daha Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam ölü saysı 273’e ulaştı.

Koronavirüs NATO karargâhında

NATO, Brüksel’de bulunan NATO karargahında görevli bir kişide Koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.

Arnavutluk’ta ilk Koronavirüs vakaları tespit edildi

Arnavutluk’ta ilk yeni tip Koronavirüs vakası tespit edildi. İtalya’dan gelen iki kişide Koronavirüse (Kovid-19) rastlandı.

Açıklamada, 54 yaşındaki baba ve 28 yaşındaki oğlun birkaç günlüğüne Floransa’ya gittikleri, kendi araçlarıyla kara yolu üzerinden Tiran’a döndükleri belirtilerek, söz konusu kişilerin ilgili kurumlara müracaatlarının ardından yapılan test sonuçlarının pozitif çıktığı ifade edildi.

İran Ulusal Kriz Yönetimi Kurumu Başkanı’na Koronavirüs teşhisi

İran Ulusal Kriz Yönetim Kurumu Başkanı İsmail Neccar’ın da yeni tip Koronavirüs’e (Kovid-19) yakalandığı açıklandı.

ISNA’ya konuşan, Ulusal Kriz Yönetim Kurumu Sözcüsü Ali Bahtiyari, “Neccar, geçen hafta grip belirtileri nedeniyle sağlık merkezine başvurmuştu. Yapılan testler sonucu kendisine Kovid-19 teşhisi konuldu.” dedi. Bahtiyari, birkaç gündür hastanede tedavi gören Neccar’ın durumunun iyiye gittiğini ve bugün evinde karantinaya alınacağını kaydetti.

ABD’li Kongre üyeleri kendilerini karantinaya aldı

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Paul Gosar ve Cumhuriyetçi Texas Senatörü Ted Cruz, Muhafazakar Siyasi Faaliyet Konferansı’nda Koronavirüs taşıyan kişilerle temasta bulunduklarını ve buy sebeple kendilerini karantinaya aldıklarını duyurdu. İki Kongre üyesi de henüz bir semptom göstermediklerini, ama önlem olarak 14 gün boyunca evlerinde kalacaklarını bildirdi.

Türkiye Kayak Federasyonu, 3 uluslararası turnuvayı koronavirüs nedeniyle iptal etti

Güney Kore’de 248 vaka daha

Güney Kore, ülkede 248 vaka daha tespit edildiğini doğruladı. Bu vakalarla birlikte ülke genelinde hasta sayısı 7 bin 382’ye yükseldi.

Suudi Arabistan’dan Türkiye, Almanya, Fransa ve İspanya’ya seyahat yasağı

Suudi Arabistan, koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında Umman, Fransa, Türkiye, İspanya ve Almanya’ya kara ve deniz yoluyla yapılan seyahatleri geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığından bir yetkiliye dayandırılan SPA’nın haberinde, bu ülkelerin herhangi birinden gelen ya da Suudi Arabistan’a gelmeden 14 gün önce bu ülkeleri ziyaret eden kişilerin, ülkeye girişine izin verilmeyecek.

Riyad, sabah saatlerinde 9 ülkeye seferleri askıya almıştı

Riyad yönetimi sabah saatlerinde de Covid-19 ile mücadele kapsamında, 9 ülke ile uçak ve gemi seferlerini askıya aldığını bildirmişti.

İçişleri Bakanlığından yetkili kaynağın yaptığı açıklamaya göre, hükümet, vatandaşların ve ülkede yaşayan yabancıların Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn, Lübnan, Suriye, Güney Kore, Mısır, İtalya ve Irak’a seyahatlerini geçici olarak durdurdu.

Adı geçen ülkelerden gelenlerin ve son 14 gün içinde oralarda bulunanların da ülkeye girişinin geçici olarak askıya alındığı belirtilen açıklamada, Suudi Arabistan’ın bu ülkelerle uçak ve gemi seferlerini de durdurduğu kaydedildi.

Açıklamada, BAE, Kuveyt ve Bahreyn’den gelenlere getirilen kısıtlamanın yalnızca havayolu üzerinden geçerli olduğu vurgulanarak, kara yolu girişlerine yasak getirilmediğine işaret edildi.

İçişleri yetkilisi, gerekli ve zorunlu önlemlerin alınarak tahliye, nakliye ve ticari seferlerin bunun dışında tutulduğu, ayrıca insani ve istisnai durumlar için İçişleri ve Sağlık bakanlıklarının koordine halinde olacağını belirtti.
Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde de kendi vatandaşları dahil olmak üzere tüm ziyaretçilere Umre yasağı getirmişti.

Fransız bakan koronavirüse yakalandı

Fransa Kültür Bakanı Franck Riester üzerinde yapılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığı bildirildi.

Fransız kabinesinden yapılan açıklamada Riester’in durumunun iyi olduğu ve müşahede altına alındığı bilgisi yer aldı.

Türkiye’nin en büyük fuarına salgın engeli!