İtalya’da gece sifon çekmek hak ihlali sayıldı

Yayın tarihi: 19 Ocak 2022 Çarşamba 2:47 pm - Güncelleme: 19 Ocak 2022 Çarşamba 2:47 pm

İtalya’da Yüksek Mahkeme, gece sifon kullanan komşunun gürültü yarattığına ve yan dairedeki çiftin uyku hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

İtalya’da 2003’te yerel bir mahkemede başlayıp önce, temyize ardından Yüksek Mahkeme’ye taşınan komşunun yan dairede gece çekilen sifonu şikayet etmesi ile yargıya taşınan dava nihayet sonuçlandı. Mahkeme tuvaletten gelen yüksek sifon sesinin yan dairede yaşayan çiftin uyku hakkını ihlal ettiğine hükmetti. İtalyan basını davanın bu kadar uzun sürmesini eleştirdi.

İtalya’da komşularının gece banyoda gürültü çıkarmasından ve yüksek sifon sesinden bıkan bir çiftin 19 yıllık hukuk mücadelesi olumlu sonuçlandı. Dava 2003’te La Spezia şehri yakınlarında bir apartmanda yaşayan çiftin yeni komşularından şikayeti nedeniyle başladı.

Çiftin söylediğine göre komşularının yeni banyosundan geceleri o kadar ses geliyordu ki çift uyumakta zorlanıyordu. Klozetin de tam kendi yataklarının dayalı olduğu duvara monte edildiğini anlatan çift, yatak odaları çok küçük olduğu için yataklarını başka yere çekemediklerini, sifon sesinin de dayanılmaz olduğunu anlattı.

SİFON ŞİKAYETİ MAHKEME TARAFINDAN REDDEDİLDİ

Ancak vazgeçmeyen çift, kararı temyize götürdü. Cenova’daki temyiz mahkemesi her iki apartman dairesinin de incelenmesine hükmetti ve inceleme sonunda sifon sesinin çiftin “yaşam kalitesini etkilediğine” karar kıldı.

Bu karardan ise davalı komşular memnun kalmadı ve şikayete konu olan tuvaletin sahipleri 4 erkek kardeş temyiz kararını Roma’daki Yüksek Mahkeme’ye götürdü. Ancak işler istedikleri gibi gitmedi ve Yüksek Mahkeme de davacı çifti haklı buldu ve tuvaletten gelen sesin çiftin iyi bir gece uykusu çekme hakkını ihlal ettiğine hükmetti. Ayrıca kardeşlerin, şikayetin ilk mahkemeye taşındığı 2003’ten bu yana geçen her yıl için 500 Euro tazminat ödemesi gerekiyor. Bu da toplamda 9 bin 500 Euro ediyor.

İşte Gülşen’in gündeme oturan elbisesinin fiyatı