İtalya’da bilim insanlarını şaşkına çeviren keşif: Tam 250 milyon yıllık!

Yayın tarihi: 26 Ocak 2021 Salı 7:46 pm - Güncelleme: 26 Ocak 2021 Salı 7:46 pm

İtalya’da bilim insanları su seviyesinin 2 metre yukarında bulunan bir patikada, dinozora ait olduğunu düşündükleri 250 milyon yıllık ayak izleri buldu. Ayak izleri, GT-1 ve GT-2 adı verilen iki farklı yüzeyde koruma altına alındı.

İtalya’da bilim insanları bir dinozora ait olduğu düşünülen 250 milyon yıllık ayak izleri buldu. Roma Sapienza Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü’nde görev yapan Dr. Marco Romano ve meslektaşları, İtalyan Batı Alpleri’ndeki Gardetta Platosu’nda, su seviyesinin sadece 2 metre yukarısında konuşlu 2,1 metre uzunluğundaki bir patikada, dört belirgin ve iki de aşınmış ayak izi tespit etti.

Peerj adlı akademik dergide yayımlanan rapora göre, iki santimetreden biraz daha kalın olan ayak izleri, 3-4 cm kalınlığındaki ince kum taşı yatağı üzerinde doğal kalıplar halinde korunmuş olarak bulundu. Ayak izleri, GT-1 ve GT-2 adı verilen iki farklı yüzeyde koruma altına alındı. Paleontologlar, ayak izlerinin 250 milyon yıl önce Erken Triyas Dönemi’nde, Permiyen-Triyas kitlesel yok oluşunun hemen sonrasında, büyük gövdeli, yırtıcı bir dinozor türü olan Arkosauriform tarafından bırakıldığını tespit etti.

İşte o ayak izleri;