İtalya Posta Teşkilatı’ndan çalınan paraların yarısı Türkiye’de çıktı

Yayın tarihi: 28 Nisan 2022 Perşembe 1:28 pm - Güncelleme: 28 Nisan 2022 Perşembe 1:29 pm

İtalya Posta Teşkilatı’nın sistemine giren kişiler 5 milyon 90 bin euro para transferi gerçekleştirdi. Paranın yaklaşık 2,5 milyon euro kadarının da Türkiye’ye aktarıldığı ortaya çıktı. İtalyan makamlarının Türk makamları ile iletişim kurmasından sonra paraların aktarıldığı hesapların sahipleri gözaltına alındı.

İtalya Posta Teşkilatı’nın sistemine erişilerek izin para transferleri 3-5 Nisan 2017 tarihlerinde yaşandı. Kurum, para transferlerini tespit ettiğinde birçok ülkeye para çıkışı olduğunu farketti. Toplamda 5 milyon 90 bin euro izinsiz çıkışın Türkiye’ye kadar uzandığı ortaya çıktı.

İtalyan makamları durumu Türk makamlara iletince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Paranın izini süren MASAK ve Siber Suçlar şüpheli hesapları incelemeye aldı.

YÜZBİNLERCE EURO HESAPLARA GEÇTİ

Sabah’ın haberine göre; MASAK, Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirketin hesaplarına farklı tarihlerde 164 bin, 176 bin ve 148 bin euro, başka bir şirketin hesaplarına ise 154, 173, 162, 163, 145 ve 182 bin euro, Hayrullah N.’ye de 960 bin euro para aktarıldığını belirledi. Bu paraları çektiği ortaya çıkan A.H, H.N. ve İ. N. gözaltına alındı.

KOMİSYON SAVUNMASI

İ. N. ifadesinde, Mart 2017’de 3 kişinin yanına gelerek yatırım maksatlı altın almak istediklerini, hesabına bu nedenle para geldiğini öne sürdü. Altın alma maksadıyla hesabına 980 bin euro geldiğini anlatan İ. N, benzer işlemi yapmak istedikleri için kardeşinin hesaplarına da 960 bin euro para geldiğini onun da bu işlemden yüzde 3 komisyon aldığını iddia etti.

“HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA TERS”

Şüpheli A. H. ve H. N. ise şirketlerin kendilerine ait olduğunu belirterek gelen paralarla altın alıp müşterilere vererek komisyon aldıklarını belirtti. Savcılık, H. N.’nin 90 bin euro komisyon almasının hayatın olağan akışına uygun olmadığını, söz konusu kişilerin orta gelirli olmasına rağmen hesaplarına şirketlerin kuruluş amacıyla yaptığı faaliyetlerin uygun olmadığını belirledi.

Soruşturma sonunda kardeşler H. N. ve İ. N.’nin tekstil ve turizm alanında faaliyet gösteren şirket olmasına rağmen altın tüccarlığı yapmaları, ayrıca şirketin tek çalışanlarının kendilerinin olmalarının olağan akışa aykırı olduğunu belirterek 3 şüpheli hakkında iddianame düzenledi.

‘Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Suretiyle Hırsızlık’ suçu kapsamında haklarında 10 yıla kadar hapsi istenen 3 şüpheli ilerleyen günlerde İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

 

Kanser ilaçlarında büyük vurgun