İtalya Başbakanı istifa etti

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2022 Perşembe 10:44 am - Güncelleme: 21 Temmuz 2022 Perşembe 11:17 am

İtalya Başbakanı Mario Draghi, koalisyon ortağı 3 partinin parlamentoda hükümetine destek vermemesinin ardından istifa kararı aldığını açıkladı.

İtalya’da geçen haftaki istifası cumhurbaşkanı tarafından reddedilen Başbakan Mario Draghi, bugün bir kez daha istifa edeceğini resmen duyurdu.

Draghi, Çarşamba akşamı parlamentoda yapılan yeni güven oylamasında koalisyon ortaklarının boykotuyla karşılaşmıştı.

Şubat 2021’de kurulan geniş katılımlı koalisyon hükümetinin ortaklarından popülist 5 Yıldız Hareketi’nin geçen Perşembe günü hükümete güven oyu vermemesi üzerine başlayan kriz aşılamadı. Çarşamba günü Senato’da yapılan oylamaya, 5 Yıldız Hareketi’nin yanı sıra koalisyonun sağ kanattaki ortakları Lig ve Haydi İtalya partileri de katılmadı.

Geçen haftaki oylamada, 321 sandalyeli Senato’dan 172 lehte oy alan Draghi son oylamada ise 95 evet oyuna ulaşabildi. Yalnızca 133 senatörün oy kullanması nedeniyle hükümet teknik olarak güven oylamasını geçse de 17 aydır iktidarda olan koalisyonun önemli ortakları fiilen Draghi’yi boykot etmiş oldu.

Bu sonuç üzerine Mario Draghi’nin bugün Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşmesi ve bir hafta arayla ikinci kez istifasını sunması bekleniyordu. Mario Draghi, bugün milletvekillerine istifa edeceğini açıkladı.

SONBAHARDA ERKEN SEÇİM

Geçen yıl Şubat ayında dışarıdan teknokrat başbakan olarak atanan Mario Draghi, pandeminin sosyal ve ekonomik etkileriyle mücadele başta olmak üzere net bir program için geniş katılımlı bir koalisyon hükümeti kurmuştu.

İtalyan Senatosu’na Çarşamba sabahı seslenen Draghi, son birkaç gündür hükümetin görevde kalması yönündeki çağrıları hatırlattı ve “Bunu isteyen İtalyanlar” demişti. Draghi, özellikle 2000’e yakın belediye başkanı ve sağlık personelinin kendisine verdiği destekten çok etkilendiğini belirtmişti.

Bir Euromedia anketine göre İtalyanların üçte ikisi Draghi’nin başbakanlık görevinde kalması gerektiğini düşünüyordu.

İtalya’nın Eylül sonu ya da Ekim başında erken seçime gitmesi muhtemel. İtalya’da genel seçimler 2023’ün ilk yarısında planlanıyordu.

Anketler bugün seçim yapılsa en fazla oyu, aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri’nin alacağını gösteriyor. Draghi hükümetine katılmayarak tek muhalefet partisi rolünü üstlenen İtalya’nın Kardeşleri lideri Giorgia Meloni, geçen haftadan bu yana erken seçim çağrısı yapıyor.

Pandeminin ekonomik ve toplumsal etkileriyle mücadele amacıyla başbakan atanan Mario Draghi, Avrupa Birliği’nin İtalya’ya ayırdığı 200 milyar euronun üzerindeki fonların idaresi için kritik bir figür olarak görülüyordu.

Pandeminin yanı sıra, Ukrayna’daki savaş, enerji krizi, kuraklık gibi krizlerin ortasında İtalya’nın siyasi istikrarsızlığa düşmesinden ve Avrupa’nın birlik içinde bir duruş benimsemesinin güçleşmesinden de endişe ediliyor.