İsveç’ten “Türkiye’ye gitmeyin” uyarısı

Yayın tarihi: 2 Nisan 2021 Cuma 3:18 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2021 Cuma 3:19 pm

İskandinav ülkelerinden İsveç, koronavirüs salgını nedeniyle, yurttaşlarını bazı ülkelere seyahat etmemeleri konusunda yeniden uyardı. Danimarka da, Kopenhag Havalimanını 22 Nisan’a dek Türkiye’ye uçuşlara kapattı.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, yeniden düzenlediği ‘seyahat edilebilecek ülkeler’ listesini yeniden düzenledi. Daha önce, alınan bir kararla, 14 Mart’a kadar Türkiye’ye gidilmemesi önerilmiş, bu tarih daha sonra 31 Mart’a kadar uzatılmıştı. İsveç Dışışleri Bakanalığı, aldığı yeni bir kararla, “Zorunlu olmadıkça 31 Mayıs’a kadar Türkiye’ye gidilmemesi” tavsiyesinde bulundu.

Daha önce “gitmeyin” önerisinde bulunulan Yunanistan, Kıbrıs, Hırvatistan, Portekiz, İtalya, İspanya, Almanya, Belçika, Fransa, İzlanda, Macaristan, Çekya Monako, Lüksemburg, Danimarka, Bulgaristan, Romanya, Hollanda, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya, İrlanda, Malta, Slovakya, İngiltere, Norveç ve İsviçre gibi ülkeler, listeden çıkarılarak ‘seyahat edilebilir’ ülkeler arasına alındı.

“DOĞU VE GÜNEYDOĞU İLLERİNE GİTMEYİN”

İsveç Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’de bulunan İsveç yurttaşlarına, zorunlu olmadıkça, Türkiye’nin Diyarbakır, Tunceli, Ağrı, Iğdır, Van, Bingöl, Siirt, Hakkari, Şırnak, Urfa, Mardin, Antep, Hatay, Kilis illerine gitmemeleri tavsiyesinde bulunuldu. Bu illere gidilmesi halinde ise, Türk güvenlik güçlerinin tavsiyelerine titizlikle uyulması istendi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, ayrıca, bu illere gidecek İsveç yurttaşlarının adlarını İsveç Konsolosluklarına bildirmelerini ve “Svensklistan” a (İsveçliler listesi) kayıt yaptırmaları çağrısında bulundu. Bu listedeki bilgiler, gidilecek kentlerde bir sorunla karşılaşmaları halinde İsveç yurttaşlarıyla iletişim kurulması amacıyla kullanılacak.

DANİMARKA, UÇULARI KAPATTI

İsveç, zorunlu olmadıkça 31 Mayıs’a kadar Türkiye’ye seyahat edilmemesi tavsiyesinde bulunurken, İskandinav ülkelerinden Danimarka da, Kopenhag Havalimanını 22 Nisan’a dek Türkiye’ye uçuşlara kapattı. 22 Nisan’ın yaklaştığı günlerde bu tarih yeniden gözden geçirilecek.