İsveçli çocuk aktivist Greta’ya Alternatif Nobel Ödülü

Yayın tarihi: 25 Eylül 2019 Çarşamba 11:01 pm - Güncelleme: 25 Eylül 2019 Çarşamba 11:01 pm

Alternatif Nobel Ödülleri olarak da bilinen Doğru Yaşam Ödülleri’nin bu yılki sahipleri belli oldu. Kazananlar arasında 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’de var.

Alternatif Nobel Ödülleri’ olarak da bilinen ‘Doğru Yaşam Ödülleri’ni kazanan kişiler İsveç’in başkenti Stockholm’de açıklandı. Ödüle layık görülen 4 kişi arasında Greta Thunberg’in de var.

Doğru Yaşam Vakfı’ndan yapılan açıklamada Thunberg’in ödülü ‘herkesin değişim yaratma gücüne sahip olduğu fikrini yansıttığı, bilimsel bulguları yansıtarak iklim konusunda acil olarak eylemde bulunulması için siyasi talepleri güçlendirdiği ve ilham verdiği” için aldığı belirtildi.

Ödül kazanan diğer isimler ise Brezilya Amazon ormanlarında yaşayan Yanomamilerin lideri Davi Kopenawa, Çinli kadın hakları savunucusu avukat Guo Jianmei ve Batı Sahralı insan hakları savunucusu Aminatou Haidar olarak açıklandı.

İsveçli çocuk aktivist Greta, Çin ve ABD dururken neden Türkiye’yi şikayet etti?

Her adaya 1 milyon İsveç Kronu, yaklaşık 103 bin dolar değerinde para ödülü verileceği açıklandı.
Ödül töreni, Nobel Ödüllerinin verilmesinden altı gün önce, 4 Aralık’ta Stokholm’de gerçekleşecek.

Thunberg’in 20 Ağustos 2018’de tek başına başlattığı iklim protestosu tüm dünyada yankı bulmuş ve genç kız son olarak BM İklim Zirvesi’nde etkileyici bir konuşma yapmıştı.

Greta konuşmasında “Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız” demişti.