İsveç'in NATO'ya katılımını onaylayan kanun teklifi Meclis'ten geçti. Oylamaya katılan 346 milletvekilinden 287'si kabul, 55'i ret oyu kullandı.
İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edildi.
Oylamaya katılan 346 vekilden 287'si kabul, 55'i ret oyu kullanırken, 4 vekil de çekimser kaldı.
AKP, MHP VE CHP 'EVET' DEDİ
Yaklaşık dört saat süren oturumun ardından Teklife, AKP, MHP ve CHP grubu “evet” oyu verirken, İYİ Parti Grubu “hayır” oyu kullandı. Saadet Grubu’nda ise Saadet Partililer “hayır”, Gelecek Partililer ise “evet” dediler.
DEM PARTİ'DEN PROTESTO
DEM Parti milletvekillerinin büyük bir kısmının tepki gösterip oylama sırasında salondan ayrıldıkları görülürken, bir kısmı ise “hayır” oyu verdi.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Bundan sonraki süreçte Meclis'ten geçen kanun teklifi AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
TOP MACARİSTAN’DA
İsveç'in üyeliği için onay vermeyen tek NATO üyesi ülke ise Macaristan.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “İsveç'in NATO'ya katılımı hususunda müzakerelerde bulunmak üzere bugün Başbakan Ulf Kristersson’a Macaristan'a ziyaret gerçekleştirmesi için davet mektubu gönderdim." ifadesini kullanmıştı.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise Macar lider Orban'ın teklifiyle ilgili "Bu noktada müzakere etmek için bir neden görmüyorum. Elbette umduğumuz şey Macaristan'ın, üyeliği mümkün olan en kısa sürede onaylamasıdır." demişti.
İsveç'in NATO'ya üyeliğinin, Macar parlamentosunda 2023’ün sonbaharında görüşülmesi bekleniyordu ancak İsveç'te bazı milletvekillerinin Budapeşte yönetimine ilişkin ifadeleri, taraflar arasında gerginliğe yol açmış, bu nedenle süreç uzamıştı.
İsveç'in NATO'ya üye olabilmesi için Macaristan meclisinden onay alınması gerekiyor.
https://tele1.com.tr/abd-buyukelcisi-flaketen-turkiyeye-isvec-ve-nato-mesaji-995694/