İsveç ve Finlandiya NATO üyeliği için Beyaz Saray’da

Yayın tarihi: 19 Mayıs 2022 Perşembe 6:23 pm - Güncelleme: 19 Mayıs 2022 Perşembe 6:28 pm

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson’ı ağırladı. Liderler, NATO üyeliği için istişare etmek için bir araya geldi. Biden, her iki ülkenin üyeliklerini desteklediklerini belirterek, “Ortaklarımız Nato müttefiki demek için sabırsızlanıyor” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden Finlandiya ve İsveç liderlerini Beyaz Saray’da ağırladı. Görüşme sonrasında basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Biden, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini en güçlü şekilde destekliyoruz.” ifadelerini kullanırken Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise ‘Türkiye’nin güvenliğine bağlı olacağız’ dedi.

İsveç ve Finlandiya liderlerini kırmızı halıda karşılayan Joe Biden, iki ülkenin NATO üyeliğini ‘güçlü bir şekilde’ desteklediklerini vurguladı.

GÖRÜŞME SONRASI BASIN TOPLANTISI

Kritik görüşme sonrasında 3 liderden açıklama geldi.

“ORTAKLARIMIZ SABIRSIZLANIYOR”

ABD Başkanı Biden şu ifadeleri kullandı:

İki güçlü müttefikin katılımı NATO’yu güçlendirecek. NATO’nun kapısı her zaman açıktır. isveç ve Finlandiya katılım için NATO’nun bütün şartlarını karşılıyor. Halklarımızı korumak için ittifaklarımız çok önemli. Finlandiya ve İsveç’e NATO müttefiki demek için ortaklarımız sabırsızlanıyor

“TERÖRÜ CİDDEYE ALIYORUZ”

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi konusunda mutabık olduklarını belirterek “Terörü ciddiye alıyoruz ve her türünü kınıyoruz.” dedi. Niinistö şöyle konuştu:

“Bugün tarihi bir adım atıyoruz. Finlandiya hızlı ancak çok detaylı bir süreç sonrası bu kararı verdi. Büyük kamu desteği sonrası karar büyük bir parlamenter desteği ile verildi. Sayın başkana teşekkür ediyorum. Sizin süregelen kararlığınız ABD’nin Avrupa’ya bağlılığını gösterdi. Güçlü bir NATO müttefiki olacağımıza söz veriyoruz. Ordumuz Avrupa’nın en güçlü ordularından biri. Savunma yapımıza yatırım yapmayı sürdürüyoruz. Sadece kendimiz değil tüm ittifakın güvenliği için çalışmaya devam edeceğiz.”

 

“TÜRKİYE İLE SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN GÖRÜŞMEYE DEVAM EDİYORUZ”

İsveç Başbakanı Andersson da şunları söyledi:

“Sayın Başkan beni konuk ettiğiniz için teşekkür ediyorum. ABD ile bağlarımız son derece güçlü. Bu dostluğun bir parçası olduğum için mutluluk duyuyorum. Bugün büyük bir sınamadan geçiyoruz. Rusya’nın saldırganlığına karşı tek vücut olduk, Ukrayna’ya her türlü desteği sağladık.

İsveç kendine yeni bir yol seçmiştir. Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği saldırı bizim için her şeyi değiştirdi. Halkımız İsveç güvenliğinin NATO içinde en başarılı şekilde korunacağına karar verdi.

Savunma harcamalarımızı daha da artıyoruz. Ülkelerimizin NATO üyeliği konusunda sayın başkanın desteği çok önemli. Başvurumuzun hızlı bir şekilde kabul edilmesini umuyoruz. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu tüm müttefiklerimizle sorunları çözmek için görüşmeye devam ediyoruz.

Sayın Başkan ortak çabalarınız vedemokrasiyi koruma çabalarınız için size müteşekkiriz. Demokrasiyi korumamaız ve her yeni jenerasyonu korumamız gerekiyor. İsveç NATO’^da üzerine düşeni yapmaya hazırdır.”

 

Erdoğan’dan İsveç ve Finlandiya’ya: Yorulmasınlar