İsveç ve Finlandiya’dan Türkiye’ye NATO nispeti: İade etmeyeceğiz

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2022 Pazartesi 1:28 pm - Güncelleme: 16 Mayıs 2022 Pazartesi 1:33 pm

NATO üyesi olmak için başvuruda bulunacaklarını açıklayan İsveç ve Finlandiya’ya, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşı çıkmıştı. İsveç’in, Türkiye ile yaşanan anlaşmazlığın giderilmesi amacıyla Türkiye’ye diplomat göndereceklerini açıklamasının ardından iki ülkeden Türkiye’ye rest çekti.

Finlandiya ile birlikte NATO’ya katılma planı yapan İsveç’ten Türkiye ile yaşanan anlaşmazlığı gidermek amacıyla İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, SVT kanalında yaptığı açıklamada Türkiye’ye diplomat göndereceklerini duyurmuştu. Hultqvist, konuya ilişkin açıklamasında “Türkiye ile müzakereler yürütülmesi ve diyalog kurulması amacıyla bir grup diplomatı Türkiye’ye göndereceğiz; böylelikle meselenin nasıl çözülebileceğini ve gerçekten ne ile ilgili olduğunu anlayabileceğiz” dedi. Daha sonra Türkiye’ye rest çeken iki ülke FETÖ ve PKK üyesi 33 teröristi iade etmeyeceklerini duyurdu.

33  TERÖRİSTİN İADE TALEBİNE OLUMSUZ YANIT

Türkiye, Finlandiya’dan 6’sı FETÖ, 6’sı PKK olmak üzere terör örgütü bağlantılı toplam 12 kişiyi, İsveç’ten de 10’u FETÖ, 11’i PKK olmak üzere toplam 21 kişinin iadesiyle ilgili süreci başlattı. Mahkeme kararları ve deliller doğrultusunda yapılan 33 iade talebinden hiçbirine olumlu yanıt verilmedi.

TÜRKİYE OLUMLU BAKMADI

İsveç’te hükümette olan Sosyal Demokrat Parti, 73 yıllık NATO üyeliği karşıtı tutumundan Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrası vazgeçmiş ve NATO’ya üye olmak istediklerinin sinyalini vermişti. İsveç’in resmi olarak NATO üyeliği sürecini başlatma kararını bu hafta içinde açıklaması bekleniyor. Komşu ülke Finlandiya’nın hükümeti dün yapılan resmi açıklama ile NATO’ya katılım sürecinin başlatılacağını duyurmuştu.

Türkiye iki İskandinav ülkesinin NATO’ya katılma kararına mesafeli yaklaşıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada “Şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içinde değiliz” ifadesini kullanmıştı. İki ülkenin “terör örgütleri için bir nevi misafirhane” olduğunu söyleyen Erdoğan, bu tutumu İsveç ile Finlandiya’nın PKK’ya destek vermesi ile gerekçelendirmişti. Dün Berlin’de NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye’nin “endişelerinin ortada” olduğunu belirtmiş ve bu iki ülkeden güvenlik garantileri beklediklerini ifade etmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise iyimser açıklamalarda bulunarak Türkiye’nin endişeleri ile ilgili yaşanan sorunların çözülebileceğinden emin olduğunu ifade etmişti.

İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya katılabilmesi için kendi parlamentolarının yanı sıra NATO üyesi 30 ülkenin tamamının onay vermesi gerekiyor. Geleneksel olarak tarafsızlık politikası izleyen ve hiçbir askeri ittifakın üyesi olmayan İsveç ile Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının ardından bu tutumdan vazgeçme kararı almıştı.

ABD, Türkiye ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinde uzlaşacağından emin