İstismar davasındaki beraat kararı istinafta

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 1:29 pm - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 1:29 pm

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Uşak’ın Sivaslı ilçesinde gerçekleştiği iddia edilen istismar suçunun ardından mahkemenin verdiği beraat kararını istinafa taşıdı.

 

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, geçen yıl Uşak’ın Sivaslı İlçesine bağlı bir köyde meydana geldiği iddia edilen olayda 11 yaşındaki kız çocuğunun istismar davasında mahkemenin vermiş olduğu beraat kararına tepki göstererek bir basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasına Uşak Kadın Dayanışması, Nar Kadın Dayanışması, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Ege Kadın Buluşması ve Eğitim Sen’den temsilciler katıldı.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları ve mağdur vekili avukatlar Ezgi Sağcan ve Volkan Berber’in yapmış olduğu basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“11 yaşında bir kız çocuğu Uşak İlinin Sivaslı ilçesine bağlı bir köyde köyün bakkalı tarafından defalarca istismar edildi. Geçtiğimiz Hazian ayında yine istismar edilen çocuk durumu hemen ailesiyle paylaştı. Aynı gün gecikmeksizin mağdur çocuğun ailesi tarafından yapılan şikayet üzerine istismar sanığı Cuma Kuş tutuklandı. Cumhuriyet Savcısı tarafından 12 yaşından küçük çocuğun zincirleme şekilde istismar edilmesi suçundan sanık hakkında Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açıldı. Yapılan yargılamada sadece 4 ay tutuklu kalan Cuma Kuş, ilk duruşmada tahliye edildi. 17.02.2022 tarihinde görülen son duruşmada ise Cumhuriyet Savcısının, Aile Bakanlığı Vekilinin ve Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği gönüllü avukatları olarak mağdur vekilliği yapan bizim sanığın cezalandırılması yönündeki taleplerimize rağmen skandal bir şekilde Cuma Kuş hakkında beraat kararı verildi.

Bilindiği üzere istismar suçu yoğunlukla çocuğun ve ailenin güvendiği kişiler tarafından işlenmektedir. Olayda da mağdur ve ailesi ile sanık Cuma Kuş arasında iftira atmaya sebebiyet verecek bir husumet ya da çıkar ilişkisi söz konusu değildir. Hatta ve hatta mağdur çocuğun ailesi ekmeğini ve temel ihtiyaçlarını devamlı sanığın bakkalından almakta, çoğu kez de mağdur çocuğu evin küçüğü olduğu için sanığın bakkalına ekmek almaya yollamaktadır. Sanık da zaten bu koşullardan faydalanarak suçu işlemiştir.

İstismar suçu kamuoyuna açık yerlerde herkesin gözü önünde alenen işlenen bir suç değildir. Failler eylemlerini gizleme eğilimindedirler, bu sebeple de mahkemeler toplumun vicdanı olmalı ve faili değil mağduru korumalıdır. 11 yaşında bir çocuğun iftira atacağını düşünmek bir akıl tutulmasıdır. Çocuk zor olanı seçmiş, ailesiyle konuşmuştur. Aile, herkesin birbirini tanıdığı küçük bir yerleşim yerinde yine zor olanı seçmiş, köy bakkalından şikayetçi olmuştur. Sokakta arkadaşlarıyla oynaması gereken 11 yaşındaki bir çocuk defalarca Jandarma’da, mahkemede ifade vermiştir. Çocuk oldukça travma tik olan bu süreçler sanığın beraat etmesiyle pekiştirilmiştir.

Yerel mahkemenin hukuka aykırı olan braat kararı Cumhuriyet Savcısı, Aile Bakanlığı vekili ve mağdur vekili olarak tarafımızca istinaf edilmiştir. Bu anlamda Önce Çocuklar ve Kadınlar derneği gönüllü avukatları olarak hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.

Mahkemenin beraat kararını bir garabet olarak görüyoruz. 11 yaşındaki bir çocuğa değil de isitsmar sanığına inanmayı seçenler elbet bu kararın altında kalacaklardır.”