İstinaf kararı bozdu! Uber geri dönüyor

Yayın tarihi: 24 Aralık 2020 Perşembe 9:24 am - Güncelleme: 24 Aralık 2020 Perşembe 1:33 pm

İstinaf mahkemesi Uber hakkında verilen kararı bozarak uygulamaya konulan erişim yasağını kaldırdı. Karara İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’ndan tepki geldi. Başkan Eyüp Aksu, “Sadece hukuk alanında hakkımızı arayacağız” açıklamasını yaptı.

İstinaf mahkemesi Uber’e Türkiye’de erişim engeli getiren ilk derece mahkemesi kararını hatalı buldu. Çarşamba günü verilen kararla erişim engelinin kaldırılması ile birlikte Uber, taksi ürünüyle Türkiye genelinde faaliyet göstermeye devam edebilecek.

Kararı tartışmaları da beraberinde getirdi. Sputnik’e açıklama yapan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Sadece hukuk alanında hakkımızı arayacağız” dedi. Aksu, karara karşı olduklarını belirterek, “Önceki senelerdeki gibi eylem yapmayacağız. Yargı yoluna başvuracağız ve sadece hukuk alanında hakkımızı arayacağız” ifadesini kullandı.

İstinaf Mahkemesi’nin kararındaki büyük özel araçlarla taşımacılığın haksız rekabete yol açtığı ifadesine dikkat çeken Aksu, yeni kararla ancak T plakalı ticari taksilerin uygulamayı indirerek Uber taşımacılığı yapılabileceğini söyledi.

Aksu, “Siz bu durumda neden karşı çıkıyorsunuz” sorusuna ise, “Yurt dışı menşeili bu firmanın çalışmaması, milli ve yerli olması lazım” diye yanıt verdi.

UBER’DEN AÇIKLAMA

Uber Global sözcüsü ise “Türkiye’ye inanıyoruz ve bağlıyız. İstinaf Mahkemesi, Uber Taksi ile faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edebileceğimizi teyit ettiği için mutluyuz. Uygulamamızı İstanbul’daki tüm yolcu ve sarı taksi şoförlerine sunmaya devam edeceğiz” dedi.

NE OLOMUŞTU?

Birleşik Taksiciler Derneği ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası’nın internet üzerinden hizmet veren Uber’e yönelik olarak açtığı haksız rekabetin tespiti için açtığı davadan haksız rekabet kararı çıkmıştı.

İstanbul 10 Asliye Ticaret Mahkemesi, Uber hizmetleri haksız rekabet oluşturduğuna hükmetmiş ve uber.com’a ulaşımın hükümle engellenmesine karar verilmişti.