İstinaf mahkemesi lise öğrencisine istismar davasında yerel mahkemenin ‘rızası var’ kararını onadı

Yayın tarihi: 10 Ağustos 2022 Çarşamba 12:04 pm - Güncelleme: 10 Ağustos 2022 Çarşamba 12:05 pm

İstinaf Mahkemesi skandal bir karara imza attı. 15 yaşındaki lise öğrencisine istismar davasında mahkemenin verdiği “mağdurun rızası var” kararı onandı.

İzmir’de lise öğrencisi 15 yaşındaki V.T.’ye cinsel istismarda bulunan 24 yaşındaki Nutku Can A.’ya mağdurun rızası olduğu gerekçesiyle verilen 2.5 yıl hapis cezası, suç vasfı “reşit olmayanla cinsel ilişki” şeklinde değiştirilerek ceza 2 yıl 1 aya düşürüldü. İstinaf mahkemesi yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

HAPİS CEZASINDA İNDİRİM UYGULANDI

Nutku Can A. hakkında “çocuğa cinsel istismar” suçlamasıyla Karşıyaka 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. V.T.’nin alkollü olduğu için kendinde olmadığı, zihnen ve bedenen cinsel saldırıya direnemediği şeklinde verdiği ifadeyle, olay anı hakkında verdiği ifadenin çeliştiği belirlendi. Mağdurun rızası olduğu gerekçesiyle Nutku Can A.’ya 2,5 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, suçun vasfını “reşit olmayanla cinsel ilişki şeklinde değiştirerek, sanığın “geleceği üzerinde etkilerini” dikkate aldı. Hapis cezası 2 yıl 1 aya indirildi.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Mağdur avukatları müvekkillerinin hileyle iradesinin ortadan kaldırıldığını ve yasada cezanın ağırlaştırılması gerektiğini, bu yasa maddesinin ihlal edildiğini söyledi. İtiraz edilen dosya istinaf Mahkemesi’ne gönderildi. Dosyayı inceleyen İzmir Bölge İdare Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi, kararın vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığını aktardı. Mahkemenin verdiği kararda usul ve esasa aykırılık olmadığına kanaat getiren ceza dairesi, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksilik olmadığına ve cezaların da kanuni bağlamda verildiğini açıkladı. Ceza dairesi, belirtilen gerekçelerle oy birliğiyle istinaf başvurusunun kesin olarak reddedilmesine karar verdi.

SGK’nın karşılamadığı kanser ilaçları için İstinaf Mahkemesi’nden çarpıcı karar