İstilacı çekirgeler için ‘hindi ordusu’

Yayın tarihi: 23 Haziran 2022 Perşembe 11:23 am - Güncelleme: 23 Haziran 2022 Perşembe 11:24 am

Antalya’nın Eynif Yaylası’nı istila eden çekirgelere karşı dağıtılan hindiler, iki haftalık uyum süreci sonrası meraya salındı. İki bin hindi bir haftada çekirge popülasyonunu yüzde 50’ye yakın azalttı.

Torosların en yüksek bölgelerinden biri olan Eynif Yaylası, uzun yıllardır çekirge istilası sorunu yaşıyor. Mayıs itibarıyla çok sayıda çekirge, dokuz bin dekarlık merayı işgal etti. 180 çoban ailesinin altı binden fazla büyükbaş, iki binden fazla küçükbaşı otlattığı merada, çekirgelerin tüm otları tüketmesi nedeniyle ciddi sorun yaşanıyordu. Eynif Yaylası’ndaki çekirge istilasına karşı geçen yıllarda Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nce zirai ilaçlar kullanılan merada, bu ilaçların tüm doğal alana ve otlayan hayvanlara da zararlı olması nedeniyle bu sene Antalya Büyükşehir Belediyesi biyolojik mücadele tekniği uyguladı.

HİNDİLER SALINDI

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nca 3 hafta önce köylülere iki bin genç birey hindi dağıtıldı. Hindileri iki hafta süreyle kümeslerinde uyum süreci için bekleten çoban aileleri, bir hafta önce çekirgelerin istila ettiği meraya saldı. ‘Hindi ordusu’, 1 haftada çekirge popülasyonunu yüzde 50’ye yakın azalttı.

İstanbul’da çekirge istilası