İstifaya zorlanan ve sözleşmeleri feshedilen işçiler eylemde

Yayın tarihi: 26 Ocak 2022 Çarşamba 12:37 pm - Güncelleme: 26 Ocak 2022 Çarşamba 12:42 pm

Kocaeli Gebze’de bulunan Farplas fabrikasında istifaya zorlanan ve iş sözleşmeleri feshedilen işçiler fabrika önünde eylem kararı aldı. İşçiler, “Patron yıldırma politikası yapıyor. Para teklif ediyor, tehdit ediyor” dedi.

Kocaeli’ndeki Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Farplas fabrikasında 2 bin 500 işçi ücret seviyelerine tepki göstererek iş bıraktı. Fabrika işçilerden bir hafta süre isterken, Birleşik Metal-İş Sendikası fabrikada çoğunluğu sağladığını belirterek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki tespiti başvurusu yaptı. Bu sürede Birleşik Metal İş Sendikası’nın çoğunluğu sağlamasının ardından 50 işçinin iş akdine son verildiği öğrenildi. İşçiler, fabrika önünde eylem kararı aldı.

İSTİFAYA ZORLANNIP TEHDİT EDİLDİLER!

İşçiler, fabrika yönetiminin kendilerini sendikadan istifaya ikna etmek istediğini aktardı. Edinilen bilgiye göre 50 işçinin iş akdine son verildi. Fesih bildirimlerinde, “Kanun dışı olarak iş durdurduğunuz, iş yerinde üretimin durmasına, aksamasına ve iş huzurunun bozulmasına sebebiyet verdiğiniz tespit edilmiştir” denildiği belirtildi. İşçilere tebliğ edilen fesih bildiriminde, ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Tüm bu nedenlerle, iş sözleşmenizin (…) haklı nedenle tazminatsız olarak derhal feshedildiğini, 19 Ocak 2022 tarihinde üretimin durmasına neden olmanız hasebiyle doğan zarardan (tarafınıza düşen kısım 19.349,16 TL olmak üzere) dolayı tüm yasal haklarımızın saklı tutulduğunu ihtar ve ihbar ediyoruz”

‘SENDİKADAN VAZGEÇİN’ DİYORLAR”

Bir işçi şunları söyledi:

“Çalışanlar idari izinde olduğu için 150 kişiyi ayrı ayrı, konuşmak için farklı farklı otellere çağırıyorlar. Toplu bir şekilde konuşma yok. ‘Sendikadan vazgeçin, üyeliğinizi iptal edin’ diyorlar. Çalışanlar da bunu kabul etmiyorlar

Çalışanlar kabul etmedikleri için önlerine bir kağıt sunuyorlar. ‘Biz sizin işinize son verdik, tazminatsız çıkış veriyoruz’ diyorlar. ‘Üretimi durdurduğunuz için size 20 bin TL tazminat davası açıyoruz.’ Bazı çalışanların evlerine gidip ya da kafelere çağırıp para teklifinde bulunmuşlar.

Asgari ücret alıyoruz. Sendika geldiğinde ilk başta güvencemiz olacak. Sendikalı işçiler en az 7 bin TL maaş alıyor ama patronun iki lafına bakmıyor kimse. Patron yıldırma politikası yapıyor. Para teklif ediyor, tehdit ediyor. Çıkartırız, hiçbir şey vermeyiz tehdidinde bulunuyorlar. Tepki göstermek için yarın sabah fabrikanın önünde buluşacağız.”