İstifa seslerine kulak tıkayan Büyükekşi futbola yabancı sınırlaması getirdi

Yayın tarihi: 11 Ocak 2024 Perşembe 11:13 am - Güncelleme: 11 Ocak 2024 Perşembe 11:30 am

Süper Kupa finalinde yaşanan kriz sonrası ‘istifa’ çağrılarına kulak tıkayan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, yabancı oyuncu sayısını kısıtlama kararı aldı. Buna göre, 14 olan yabancı sayısı önümüzdeki sezon 12’ye, takip eden iki sezonda ise 11’e düşecek.

Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde oynanmasına karar verilen Süper Kupa finalindeki kriz sonrası ‘istifa’ çağrılarına kulak tıkayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yabancı oyuncu sayısını değiştirme kararı aldı.

Alınan karara göre, önümüzdeki sezon yabancı oyuncu sayısı 14’ten 12’ye düşecek. Takip eden iki sezonda ise bu kısıtlama 11’e düşürülecek.

TFF’den konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

-Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, 2024-2025 sezonundan itibaren 5 sezonluk projeksiyonla uygulanacak Süper Lig Oyuncu Uygunluğu detaylarını kararlaştırdığı toplantısında aşağıdaki kararları almıştır:

-2024-2025 sezonundan itibaren takip eden ilk üç sezonda A Takım listesinde yazılacak yabancı uyruklu futbolcu sayısı 14’den 12’ye, takip eden sonraki iki sezonda ise 11’e düşürülmüştür. Maç günü listesinde sınırlama olmayacaktır.

-A Takım listesine yazılacak futbolcu sayısı kulüplerin transfer bütçelerini daha verimli kullanabilmelerini sağlamak amacıyla 30’dan 26’ya düşürülmüştür.

-Kulüp A Takım listesine yazılacak A Millî Futbol Takımımızda oynamaya uygun 14 futbolcudan ilk üç sezonda en az 2’sinin, sonraki iki sezonda en az 3’ünün kulüp akademisinden yetiştirilmiş olması zorunluluğu getirilmiştir.

-Kulüp akademisinden yetişmiş oyunculara ek olarak beş sezonda da A Millî Futbol Takımımızda oynama uygunluğu bulunan 14 futbolcudan en az 5’inin ise yerli akademilerde yetişmiş olması zorunluluğu da getirilmiştir.

-2024-2025 sezonundan itibaren yabancı uyruklu futbolcu transferlerinden alınacak fon bedellerinin büyük bir bölümü A Millî Futbol Takımımızda oynama uygunluğu bulunan futbolcu oynatan kulüplere Federasyonumuzca “yerli futbolcu teşvik fonu” olarak ödenecektir.

SÜPER KUPA FİNALİNDE NE YAŞANDI?

TFF; Galatasaray ve Fenerbahçe’nin Türkiye’de oynanması yönündeki ısrarına rağmen, Süper Kupa finalinin Suudi Arabistan’ında başkenti Riyad’da oynanmasına karar verdi.

Türkiye’de nefeslerin tutulduğu dev derbi öncesinde Riyad’da ‘İstiklal Marşı ve Atatürk’ krizi yaşandı.

Suudi yetkililer, takımların Atatürk’ün fotoğrafının ve sözlerinin yer aldığı pankart ve tişörtlerle sahaya çıkmasına izin vermedi.

Yaşanan kriz üzerine olağanüstü toplanan TFF ve kulüp yöneticileri, Suudi yetkililerle uzlaşma sağlayamadı. Bunun üzerine iki takım da maça çıkmayı reddetti.

Yaşanan kriz sonrası, milyonlarca taraftar TFF’ye tepki gösterirken, Başkan Mehmet Büyükekşi istifaya davet edildi.

Büyükekşi iki ülkenin federasyonları arasında yaşanan krize rağmen ‘istifa’ çağrılarına kulak tıkadı.

TFF Başkanı Büyükekşi’ye küfür eden 41 kişiye kamu davası açıldı

Kaynak: TELE1