İşten çıkarma yasağı sona erdi: ‘İşime son vermek için 1 Temmuz’u beklediler’

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2021 Salı 3:53 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2021 Salı 3:54 pm

Koronavirüs salgınıyla beraber Nisan 2020’de işten çıkarma yasağı başlamıştı. Normalleşme kararlarının ardından, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulamaları 1 Temmuz itibarıyla sona erdi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İşten çıkarma yasağı istisnaları kaldırılarak devam etmeli” çağrısında bulundu. BBC Türkçe’ye konuşan Çerkezoğlu, toplu işten çıkarmaların artması yönünde hükümeti uyardı. Konuya ilişkin BBC Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden Doç. Dr. Aziz Çelik ise ciddi bir işsizlik dalgasının Türkiye’yi beklediğini söyledi. Çelik’e göre pandemide işvereni tarafından ücretsiz izne çıkarılmış ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanmış pek çok işçi de işsizlik ödeneği alamama durumuyla karşı karşıya.

Öte yandan sosyal medyada da bazı kullanıcılar işten çıkarıldıklarına dair paylaşımlar yaptı. İşten çıkarıldığı yönünde paylaşım yapan işçiler BBC Türkçe’ye şunları aktardı:

“EVLİLİK İÇİN YAPTIĞIM BİRİKİMLE GEÇİNECEĞİM”

Karabük’te yaşayan ancak ismini vermek istemeyen bir TBM operatörü (halk dilinde Köstebek olarak bilinen büyük tünel açma makinesi operatörü) 50 kişilik ekipte yaklaşık 40 mesai arkadaşıyla beraber Kalyon İnşaat tarafından işlerine son verildiğini söyledi. 2014’ten bu yana bu işi yaptığını, Yaklaşık 1 yıldır da Kalyon İnşaat için çalıştığını belirten işçi, şartlarını yerine getiremeyeceği için işsizlik ödeneğine de başvuramayacağını ifade etti.

1 Temmuz öncesinde ücretsiz izne çıkarıldığını belirten işçi, “5 ay 1000’er lira devletten yardım aldık. Ama hep birikimden harcadık. Bu ne kadar devam eder bilmiyorum” dedi.

İşine son verilen bir diğer işçi de Ankara’da yaşayan 10 yıllık mimar Yavuz Ömer Akmil. Ocak ayından bu yana çalıştığı firmanın 22 Haziran’da işine son verdiğini söyleyen Akmil, “Ancak resmi olarak işten çıkaramadıkları için önce ücretsiz izne çıkardılar. 1 Temmuz’da işçi çıkarma yasağının son bulmasıyla da işime son verdiler” diye konuştu.

İŞTEN ÇIKARILAN HERKES İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALABİLECEK Mİ?

Temmuz itibarıyla işten çıkarılan kişilerin işsizlik ödeneğinden faydalanabilmeleri için işten çıkarılmadan önce 120 gün hizmet akdine tabi ve son 3 yıl içerisinde de en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması şartı var. Bu şartları karşılayabilen herkes işten çıkarılmaları durumunda 30 gün içerisinde işsizlik ödeneğine başvurabiliyor. Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Çelik, pandemide ücretsiz izne çıkarılan çok sayıda işçinin sigorta primlerinin yatırılmaması sebebiyle 600 günlük şartı yerine getiremeyebileceğini ve bu sebeple de işsizlik maaşı alamayabileceğini işaret etti.

İşsizlik rakamlarındaki artışı bu defa TÜİK de gizleyemedi