‘Etek Boyu Rezaleti’ Hakim avukatın etek boyunu kısa buldu, fotoğrafını baroya göndermek istedi! Avukatlar mahkeme önünde protesto etti

Yayın tarihi: 29 Mayıs 2019 Çarşamba 12:36 pm - Güncelleme: 29 Mayıs 2019 Çarşamba 5:27 pm

İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi’nde görülen bir duruşmada yaşanan olay Türkiye’de yargının son durumunu gözler önüne serdi. Sosyal medyada paylaşılan dava tutanağına göre, Hakim M. Y., duruşmada bulunan avukatın etek boyunu kısa buldu ve davacı vekilinin kıyafetinin ‘etiğe’ aykırı olduğunu savundu. Ancak hakimin skandalı bununla da kalmıyor. M.Y adlı hakimin daha önce de Balıkesir Adliyesi’nde bir avukatı tekme tokat dövdüğü ortaya çıktı.

Avukatlar, hakimin meslektaşlarına yönelik tutumunu, İstanbul Anadolu 2. İş Hukuk Mahkemesi önünde alkışlılarla protesto etti. CHP eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş da duruma tepki göstererek, “Tarihimize “Etek Boyu Rezaleti” olarak geçecek olan bu vaka, unutulmamalıdır!” dedi.

Adalet Bakanı Gül’den ‘etek boyu tartışması’ ile ilgili açıklama!

Olay, duruşma tutanağına şöyle yansıdı:

(…) Davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu, bu hâli ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü. Huzurda dinleyici sıralarında bulunan avukatlara (isimleri karalanmış) davacı vekilinin etek boyu hakkında fikirleri avukatlık hukuku mevzuatına uygun olup olmadığı soruldu.

(Görüş bildiren avukatlar) Davacı vekilinin etek boyu avukatlık hukuka ve örfüne uygundur dedi.

Davalı vekili ‘bence de özgürlük alanı ile ilgilidir, müdahale edilmemesi gerekir.’ dedi.

Mahkememiz yazı işleri müdürü huzura çağrıldı.

Davacı avukatın etek boyunun çok kısa olduğu ve bir yanlış anlamaya vesile olmaması için hakimin ‘kısa’ değerlendirmesiyle huzurda bulunan avukatların ‘kısa’ değerlendirmesinin aynı olmayacağı nazara alınarak cep telefonu ile baro başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun (fotoğrafının) cep telefonu ile çekilmesi istendi. Davacı vekili ‘Ben tek boyumun çekilmesini istemiyorum’ dedi.

M.Y’nin 2011 yılında, Balıkesir Adliyesi’nde bir avukatı tekme tokat dövdüğü de ortaya çıktı.

 

Öte yandan sosyal medya kullanıcılarından gelen tepkilerden bazıları şöyle:

“Hiç kimsenin haddi değil kadınların etek boyuna ve ya giyim tarzına karışmak burası Arap ülkesi değil. Söyleyen Hakime yazıklar olsun Yuhhh”

“Hukuku, kişisel özgürlükleri ve kadınlık onurunu daha ne kadar ayaklar altına alabilirler onu zorluyorlar.”

“Hakimin derdi etek boyu, sıradan bir ev emekçisi olarak derdim ülkemin bilimden, sanattan, eğitimden yoksunluğu, işsizlik, yoksulluk ve hukuksuzluk içinde çırpınışımız…#hak #hukuk #adalet”

“Zihniyetiniz batsın adaleti ne hale getirdiler”