İşte vatandaşın gündemi… Kar altında çürük ama ucuz gıda kuyruğu

Yayın tarihi: 16 Şubat 2021 Salı 12:49 pm - Güncelleme: 16 Şubat 2021 Salı 12:49 pm

Derinleşen yoksulluk nedeniyle markete, pazara gidemez hale gelen yurttaşlar, açlık tehlikesiyle karşı karşıya. İstanbul Ataşehir’de bir yardım derneği tarafından satılan çürük, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri alabilmek için saatlerce sıra bekleyen vatandaşlar başka çarelerinin olmadığını ifade etti.

 

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberine göre; İstanbul Ataşehir’de bir derneğin önünde oluşan uzun kuyruk ise yoksulluğun geldiği boyutu gözler önüne seriyor.

Dernek tarafından satılan çürük, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri alabilmek için saatlerce sıra bekleyen yurttaşlar, “Ne yapalım, buna mecburuz” diyor.

KAR ALTINDA BEKLEYİŞ

İçerenköy Mahallesi’nde bulunan derneğin adı; Gülenyüz Yaşamla Mücadele Ve Yardım Derneği. Bu dernek, ‘Gıda Bankacılığı’ adı altında yurttaşlara çürük, son kullanma tarihi (SKT) geçmiş sağlıksız gıda satışı yapıyor. Yoğun kar yağışına rağmen derneğin önünde uzun kuyruklar oluşturan yurttaşlar, 20 TL karşılığında bu sağlıksız gıdaları satın alıyor.

AKP iktidarı yurttaşı açlığa mahkum etti

Kuyrukta bekleyen bir kadın, “Bütçemiz el vermiyor ki gidip marketten alışveriş yapalım” diyor. Evlere temizliğe gittiğini ama pandemi nedeniyle işsiz kaldığını anlatan kadın, “Eşim de işsiz. Sigorta yok, iş yok, para yok. Burası tek seçeceğimiz” diye konuşuyor.

Bir diğer kadın, bu ürünlerin yenecek durumda olmadığını, ama buna mecbur olduklarını dile getiriyor: “Çarık çürük, son kullanma tarihi geçmiş bu ürünlere 20 lira veriyoruz. Ne alacağımızı seçmiyoruz. Ne varsa, onlar ne verirse onu alıyoruz; yoğurt, meyve, sebze, yumurta vs. Mecbur kalmasa kimse gelmez buraya.”

PAZARIN YOLUNU UNUTTUM

Sırada bekleyen yurttaşlardan biri pandemiyle beraber yoksulluğun daha da arttığını vurgulayarak şunları söylüyor: “Bir yıldır buradan alışveriş yapıyorum. Pandemi başladığından beri markete, pazara gidemez olduk. Burası daha önce de varmış da bizim haberimiz yoktu. Çevremdeki arkadaşlarımdan öğrendim. Maddi sıkıntıların üstesinden gelemiyorum. Marketten, pazardan ihtiyaçlarımı alamıyorum. Buradan meyve, sebze, yoğurt, yumurta alıyorum. Artık pazara gitmiyorum. Gidemiyorum.”

Sabah altıdan beri sıra beklediğini belirten bir yurttaş ise “3 senedir buradan alışveriş yapıyorum. Pazarın yolunu unuttum. Mecbur kalmasak bu karda kışta niye bekleyelim ki?” ifadelerini kullanıyor.

***

DERNEK PARA DEĞİL BAĞIŞ ALIYORMUŞ

Gıda bankacılığı yaptığını öne süren Gülenyüz Yaşamla Mücadele Ve Yardım Derneği Kurucu Başkanı Muharrem Çoban’ın iddiaları ise şöyle: “Tarihi yaklaşmış, ambalajı bozulmuş ürünler var burada. Bir gün kala büyük mağazalardan ürün alıyoruz. Tarihi geçince biz onları çöpe atıyoruz. Ayrıca yurttaşlardan da para almıyoruz, sadece bağış alıyoruz. 35 yasal üyemiz var, onun dışında da yardıma ihtiyacı olan herkese yardım ediyoruz.”

BİZE YARDIM YAPILMIYOR

Bölgede kâğıt toplayarak geçimini sağlayan iki gencin anlattıkları ise Çoban’ın iddialarıyla çelişiyor. Gençler, “Bu ürünlerin o mağazada satışı oluyor. Tarihi geçmiş ürünler çöpe atılsaydı biz görürdük. Ayrıca bize herhangi bir yardım yapılmıyor dernek tarafından. Oradan gıda alamıyoruz” diyor.