Deprem uzman görüşleri: Şimdi RİSK daha da arttı

Yayın tarihi: 26 Eylül 2019 Perşembe 3:00 pm - Güncelleme: 26 Eylül 2019 Perşembe 11:08 pm

İstanbul’da deprem meydana geldi. Depremin şiddetini Kandilli Rasathanesi önce 5.7 sonra ise 6 olarak açıkladı, AFAD 5.8, Avrupa Sismoloji Merkezi ise 5.9 olarak duyurdu. Depremin ardından telefon hatları kilitlendi. Avcılar’da minare yıkıldı. İstanbul’da yaşanan deprem sonrasında bir çok uzmandan açıklama geldi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür: Keşke haklı çıkmasaydım. Sanıyorum şimdi risk daha da artmış olabilir” dedi.

Bundan sonra riskin daha da arttığını vurgulayan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Değerli takipçilerim, geçmiş olsun. Hatırlarsanız dünkü depremin sıkıntılı olduğunu söylemiş huzursuz olduğumu belirtmiştim. Küçük bir deprem de olsa büyük deprem beklediğimiz fay kolunun batı ucunda olması nedeniyle bu koldaki dinamikleri etkiliyebileceğini açıklamıştım. Keşke haklı çıkmasaydım. Sanıyorum şimdi risk daha da artmış olabilir. Hepimiz ve yöneticilerimiz daha da dikkatli olmalıyız. Evimizde gerekli önlemleri almalıyız. Sizden ricam herkes bu tweeti retweetlesin. Daha sonra evde ne yapmamız gerektiğini yazacağım, sağlıcakla kalın” dedi.

Profesör Mikdat Kadıoğlu: Bu deprem büyük İstanbul depreminin habercisi. Ulusal seferberlik halinde Marmara bölgesini afete hazırlamamız gerekiyor. İstanbul’da olan büyük depreme hazırlanmamız lazım

İstanbul’da deprem anında bir binanın sallanma anı kamerada

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Aynı fayda meydana geldi. 4,6 dan sonra giderek küçülmesi gerekirken 5,8’in gelmesi endişelendirdi. Beklediğimiz büyük derem buralarda olacak. Öncü mü, müstakil bir deprem mi bilmiyoruz. Daha büyük bir deprem gelir mi bilemeyiz. Gittikçe küçülen artçıları olacaktır.

ODTÜ Öğretim Üyesi Haluk Sucuoğlu: Tahmin ediyorum ki bu deprem daha önce üç gün önce olan depremden bağımsız bir deprem. Fayın başka bir kısmının kırılmış olması gerekiyor. Zaten gerekli açıklamayı yaparlar. Bunun bağımsız ve yeni bir deprem olduğunu düşünüyorum. Tabi 5,8 daha ciddi. 5,8 olunca yavaş yavaş orta şiddetli deprem sınıfına girmiş oluyor.

Belki şöyle değerlendirmek lazım. Bildiğimiz bir şey var; bu deprem bir faydalı deprem olarak da görülebilir. Silivri bundan etkilenmiştir, bazı binalarda hasarlar olabilir. Şöyle yararlanabiliriz; herkes kendi binasına daha dikkatli bakar. Bu bir ön test diye değerlendirilebilir. Eğer binalarda daha önce olmayan çatlaklar, hasarlar varsa; o bina depreme dayanıklı değildir. Bunu doğru değerlendirmek lazım.

Deprem uzmanı Ahmet Ercan, ‘Büyük İstanbul Depremi’ için tarih verdi

Jeofizik Yüksek Mühendisi Profesör Ahmet Ercan, “Son sarsıntılar ‘Ben seni uyarıyorum. Daha büyük bir depremi yapacağım’ mesajı veriyor. İşte bu gücün toplanması da hesaplarıma göre 20-25 yıl içinde olabilir” dedi.

“İki tane kol var. Birisi doğudaki İstanbul kolu, diğeri de batıda Tekirdağ kolu. Bu her iki depremde, Tekirdağ kolunun odağında oluştu. İstanbul kolu neden suskun duruyor peki? Bunun ana nedeni buradaki yer yapısının daha tek düz olması. Trakya’yı temsil eden Ergene Havzasını simgeleyen Tekirdağ kolu ise oradaki yer yapısı daha gevrek. O nedenle o bölgedeki gerek deprem gerekse küçük orta boy depremler daha fazla duyuluyor. Yavaş atın tekmesi pek olur diye bir söz var. İstanbul kolunun suskun olması burada bir deprem olmayacağı anlamına gelmez. Burada bir kilitlenme noktası da var. Büyük depremin olabilmesi için 6 milyar gigatonluk yerin kırılma direncini kırması gerekiyor. Bu kırılma direncini kırması için depremin büyüklüğünün 7.2 çıkması gerekiyor. Diğer bir deyimle dün, bugün ve iki gün önce aynı yerde Silivri önünde olan 4.7 ve 5.8’lik depremler kabuğu kırmak için yeterli bir güç birikimini sağlamıyor. Ama diyor ki ben ‘Ben seni uyarıyorum. Daha büyük bir depremi yapacağım.’ İşte bu 6 milyar gigatonluk güç şuanda yok. Bunun toplanması da hesaplarıma göre 20-25 yıl içinde toplanabilir. Ancak uyarıcı depremlerin olacağını söylemiştim. Daha büyük bir deprem olacağını söylemek zor. Çünkü yerdeki gerginlik birikiminin ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Beklentim eğer olursa 0.1 puan daha arttırabilir. Yer gergin şuan da kükrüyor. Her depremden sonra büyük deprem geliyor diyemeyiz.”