Doç. Dr. Aytuğ Altundağ yaptığı açıklamada yatak sayıları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Habertürk'ten Demet Demirkır'ın haberine göre, Doç. Dr. Aytuğ Altundağ ülkelerin yopun bakım yatak sayısının verileri açıkladı
Doç. Dr. Aytuğ Altundağ'ın açıklaması şu şekilde:
- İtalya’da Almanya’nın tam 34 kat daha fazla ölüm gerçekleşti. Bunun da 3 temel nedeni olduğu düşünülüyor:
1. Toplumların kişisel önlemler ve tedbirler konusundaki davranışsal farkları
2. Yönetimlerin salgını tespit etme ve izole etmede aldığı önlem farkları
3. Salgın başladıktan sonra sağlık hizmetlerinin personel, teknolojik cihaz ve yatak kapasitelerindeki farklar.
- Almanya Avrupa Birliği’nin en fazla yoğun bakım yatağına sahip ülkesi. Portekiz ise en az yoğun bakım yatağına sahip ülkesi. Yoğun bakım yataklarındaki oranlar hesaplanırken 100.000 kişiye düşen yatak sayısı oranları paylaşılır.
Almanya’da 100.000 kişiye düşen yatak sayısı 29,2
İtalya’da 12,5
İngiltere’de 6,6
Portekiz’de 5
Türkiye’de ise 43.
Bu durum bizim için koronavirüs enfeksiyonunun yayılması ve Türkiye’de salgın haline gelmesi durumunda önemli bir avantajımız.
- Temennimiz 1. ve 2. madde önlemleriyle süreci hafif atlatmak ama olası diğer senaryolara da başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere kurumların hazırlandığını görünüyoruz. Yoğun bakım yatak sayılarının ülkemizde tüm Avrupa ülkelerinin üzerinde olması önemli avantajımız.
- Gelelim bir diğer analize o da Güney Kore ve İtalya covid-19 salgınlarının yaş gruplarına göre kıyaslaması. Güney Kore’de tespit edilen vakaların çoğu gençlerdi ve yaşlı bireylere bulaştırmadan bu kişiler izole edildi. Güney Kore’de görülen 8162 vakanın yarısı yani 4000’i “Shincheonji Kilisesi” tarikatı ile ilişkilendirildi ve 88 yaşındaki tarikat liderinin de tüm Güney Kore toplumundan özür dilemesini hepimiz televizyonlardan izledik.