İşte Türkiye’ye yaptırıma karşı çıkabilecek Avrupa ülkeleri

Yayın tarihi: 9 Aralık 2020 Çarşamba 3:22 pm - Güncelleme: 9 Aralık 2020 Çarşamba 3:24 pm

Yarın yapılacak AB Liderler zirvesi öncesi yapılan açıklamalara göre AB Türkiye‘ ye yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor.

Bu kez belki ağır yaptırımlar gelmeyecek ama son uyarılar yapılacak diye haberler geçiyor Alman medyası. Fransa, Avusturya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Cumhuriyetinin ısrarla bastırmasına rağmen ‚‘‘ Türkiye ile yapılan müzakerelerde istenilen sonuca ulaşamadı ‘‘ diyen AB dönem Başkanı Almanya‘ nın Başbakanı Merkel , Türkiye’de , iç politikada ve Dış Politikada sıkıntılar yaşayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve AKP hükümetine yine direkt destek veremese bile onu koruyacak gibi gözüküyor. Almanya‘ da çıkan haberlere göre İtalyan dış politika uzmanları olası ağır bir yaptırım kararına Almanya, İtalya, Macaristan ve Polonya’nın karşı çıkacaklarını iddia ediyorlar.

Kritik zirve öncesi Merkel’den dikkat çeken Türkiye açıklaması

AB Liderleri Türkiye‘ ye genel bir tavır konusunda Joe Biden‘ in ABD de görevi devralmasını bekliyorlar. Almanya ve AB jeopolitik, stratejik konumu ve ticari çıkarları nedeniyle Türkiye‘ yi Rusya’nın yanına itmek ya da Çin Bloğuna kaptırmak istemiyorlar. Özellikle Yunanistan Ege ve Doğu Akdeniz’deki Petrol ve Doğal Gaz arama konusundaki ihtilafı AB ye taşımakta ısrarlı görünüyor ve Türkiye’ye yaptırım uygulanmasından yana.

AB’Lİ YETKİLİ: ERDOĞAN’A KİMSE İNANMIYOR

Konuyla ilgili Euronews Türkçe’ye konuşan üst düzey bir Komisyon yetkilisi, Erdoğan’ın açıklamalarının günün gereksinime göre oluşan bir retorikten ibaret olduğunu ve hiçbir üye ülkeyi ikna etmediğini, kimsenin bu söylemleri ciddiye almadığını belirtti ve şöyle konuştu:

“Türkiye’nin son yıllarda attığı adımların hemen hepsi AB’nin değerlerine ve çıkarlarına ters. Sayın Erdoğan’ın söylediklerini ciddiye alan, güvenilir veya kayda değer bulan hiç kimse yok artık burada.”

Bu nedenle AB liderler zirvesi öncesi yapılan AB dışişleri Bakanları Toplantısı‘nda Almanya‘nın Yunan tarafının Türkiye‘ ye yaptırım isteğine karşı çıktığı haberlerinin ardından 12 yıldır Yunan-Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığını yürüten Mıchailis Mailisi‘ n görevinden istifa ettiği söyleniyor.