İşte Şili’nin solcu yeni devlet başkanı

Yayın tarihi: 20 Aralık 2021 Pazartesi 7:52 am - Güncelleme: 20 Aralık 2021 Pazartesi 8:06 am

Şili Seçim Servisi (Servel) verilerine göre, sandıkların yüzde 99,9’u açıldı ve “İtibarı Destekliyorum” ittifakının adayı sol görüşlü Gabriel Boric yüzde 55,87, Cumhuriyetçi Partinin sağ görüşlü adayı Jose Antonio Kast ise yüzde 44,13 oy aldı.

Boric, Twitter hesabından, “Biz birliğiz. Biz umuduz. Birlikte olduğumuzda daha fazlayız. Devam ediyoruz!” paylaşımını yaptı.

“TÜM SAYGIMIZI HAK EDİYOR, GAYET İYİ KAZANDI”

Seçimi kaybeden Kast da sosyal medya hesabından Boric’i tebrik ettiğini duyurdu ve yapıcı iş birliğine devam edeceği mesajını verdi.

Kast, destekçilerine yaptığı konuşmada, kendisine oy verenlere teşekkür etti ve “Hepimiz Şili gibi büyük bir davanın sadece küçük hizmetkarlarıyız. Bu dava, hepimizi her birimizi çağırıyor.” dedi.

Boric’in seçimleri kazanmasına ilişkin Kast, “Tüm saygımızı hak ediyor, gayet iyi kazandı. Birçok Şilili ona güvendi ve çok iyi bir hükümet kurmasını umuyoruz.” diye konuştu.

Birlik çağrısı yapan Kast, “Elimizden geldiğince, meşru farklılıklarımızla ülkeye katkı sağlamak istiyoruz. Hep birlikte Şili halkının birliğini sağlamamız gerekiyor.” dedi.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera da seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada Boric’i tebrik etti.

KATILIMIN EN YÜKSEK OLDUĞU SEÇİM

Görevi 11 Mart 2022’de devralacak olan 35 yaşındaki Boric, Şili’nin seçilen en genç devlet başkanı unvanına sahip oldu.

Ayrıca Şili’de 2012’de oy kullanmanın zorunlu olmaktan çıkarılmasının ardından bu seçimde, yüzde 55,6 ile en yüksek katılım kaydedildi.

Boric, ilk turda yüzde 25,8 oy alarak yüzde 27,9 oy kazanan Kast’ın ardından ikinci olmuştu. İlk turda katılım yüzde 47’de kalmıştı.