İşte sahte alkol zehirlenmesinin ilk belirtisi

Yayın tarihi: 14 Ekim 2020 Çarşamba 3:15 pm - Güncelleme: 14 Ekim 2020 Çarşamba 3:17 pm

İstanbul, İzmir, Mersin, Kırıkkale, Trabzon, Zonguldak, Muğla ve Aydın’da toplam 45 kişinin hayatını kaybettiği sahte alkol zehirlenmesinde ilk belirtinin bulanık görme olduğu açıklandı.

 

İstanbul’da  sahte alkolden zehirlenme sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye yükseldi. Zonguldak’ta bir kişi, İstanbul, İzmir, Mersin, Kırıkkale, Trabzon, Zonguldak, Muğla ve Aydın’da toplam 45 kişi sahte alkolden hayatını kaybetti. Sahte alkolün ‘bulanık görme’ şikayetiyle ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Sahte ve normal alkol arasındaki farkın anlaşılması mümkün değil. Kişi görme bulanıklığı hissettiği anda soluğu bir sağlık kuruluşunda almalı. Çünkü çay bardağının dibinde bulunan 15 mililitrelik saf metil alkol bir insanı öldürmek için yeterli” dedi.

Türkiye genelinde sahte alkolden 12 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle son bir haftada ölü sayısı 45’e yükseldi. Sadece İstanbul’da yapılan operasyonlarda 12 bin ton 360 litre etil alkol ile 2 bin 393 litre sahte alkol ele geçirildi. Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, sahte ve normal alkol arasındaki farka dair önemli bilgiler verdi.

“AYIRT ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Sahte alkolde metil, normal alkolde ise etil alkol olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Öldüren sahte alkolün içinde metil alkol var. Halbuki normal alkollerin içerisinde etil alkol bulunuyor. alkolün etil alkol ya da metil alkolden yapıldığını ayırt etmek ise mümkün değil. alkol metil alkolle yapılmışsa sonucu gerçekten ölüme kadar gidebilir. Ölüm ihtimali uzak olmayan bir zehirlenme gerçekleşir. Hem etil hem de metil alkol insanlarda ‘santral sinir sistemi depresyonu’ adı verilen bir sarhoşluk haline yol açar. Etil alkolde bu bir süre sonra geçer. Ancak metil alkolde bu daha uzun sürer. Sahte alkolün ilk zehirlenme belirtisi gözleri vurmasıdır” diye konuştu.

“15 MİLİLİTRESİ BİLE ÖLDÜRÜYOR”

Alkolün verdiği etkiyle ‘görme bulanıklığı’ yaşandığını anlatan Prof. Dr. Aydın, “Ama metil alkolde süreç gittikçe ilerler. Bu öncelikle gözleri harap ediyor. Çok küçük miktarda bir alkol bile ölüme yol açıyor. Çay bardağının dibinde bulunan 15 mililitrelik saf metil alkol bir insanı öldürmek için yeterlidir. Çok küçük miktarda alkol bile göz harabiyetine yol açar. Kişi bir görme bulanıklığı hissettiği anda soluğu bir sağlık kuruluşunda almalıdır. Çünkü artık bir sorun var demektir. ‘Alkol sarhoşluk yapıyor, acaba bundan mı etkilendim’ diye düşünmeyin. Hafif bulanık görme bile kişiyi tedirgin etmelidir. Bulanık görme hissedildiği anda kişi hastaneye başvurmalı” uyarısında bulundu.

“BUGÜNLERDE MÜMKÜN OLDUĞUNCA UZAK DURUN”

Vatandaşlara bu tür maddeleri güvendikleri yerlerden alması uyarısında bulunan Prof. Dr. Aydın, “Özellikle bu dönemde bir karmaşa var. Bu kritik dönemde mümkün olduğunca alkolden uzak durmak gerekecektir. Ancak bu alkol laboratuvar ortamında anlaşılır. Bunu masa başında anlayacak kimse yoktur. Şebeke o kadar canice çalışıyor ki bandrolünü, şişesini taklit ediyor. O nedenle çok dikkatli olmak gerekiyor. Restoran sahiplerinin dikkat etmesi gerekiyor. Ancak daha kan donduran olay insanlar kendi alkollerini evde kendileri yapıyorlar. Alkolün etil mi metil mi olduğunu bilme şansları da yok. Sadece satıcıya güveniyorlar” dedi.