Net sayılar verildi! İşte oy kullanacak yabancı seçmen sayısı

Yayın tarihi: 5 Nisan 2023 Çarşamba 9:10 am - Güncelleme: 5 Nisan 2023 Çarşamba 5:00 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, kamuoyunda tartışmalara neden olan yabancı seçmen sayısı hakkında açıklamalarda bulundu. Adıgüzel yabancı seçmen sayısının milyonlarca olmadığını söyledi.

CHP’li Onursal Adıgüzel; “Milyonlarca yabancı seçmen yok. Tespitlerimize göre yabancı seçmen sayısı 240 bin” diyerek yabancı seçmen sayısına dair bilgileri Twitter’dan detaylar paylaştı. Adıgüzel, “Bir süredir gündemi meşgul eden ‘yabancı seçmen’ konusu hakkında kamuoyunu bilgilendirmek isterim.

Seçimin sonucuna ne kadar etki edecekler! İşte yabancı uyruklu seçmen sayısı

1 MİLYON 300 BİN SEÇMEN AMA…

YSK’nin seçmen listesinde yurt dışında doğan 1.3 milyon seçmen olduğunu bizler de görüyoruz ve gayemiz riskleri tespit etmek olduğundan verileri daha detaylı analiz ediyoruz” dedi.

“1.3 milyon sayısının tamamının, kamuoyunda endişe yaratan “yabancı seçmenleri” ifade etmediğini net olarak söyleyebiliriz” diyen Adıgüzel şunları ifade etti:

“Örneğin; bu sayı içerisinde Bulgaristan doğumlu ve vatandaşımız olan 342 bin, Almanya doğumlu ve vatandaşımız olan 209 bin seçmen yer alıyor.

KONTROLSÜZ GÖÇ BÖLGELERİNDEN 150 BİN İLK DEFA OLMAK ÜZERE 240 BİN SEÇMEN

YSK’nin son seçmen listesinde, AKP’nin sınırlarımızda uyguladığı açık kapı politikası sonucu ülkemize kontrolsüz girişlerin yaşandığı Suriye, Afganistan, Libya, Irak ve İran doğumlu olan 150 bin civarı ilk defa oy kullanmak üzere 240 bin civarı seçmen bulunduğunu tespit ettik.

Vatandaşlarımızın seçim güvenliği hakkındaki kaygılarını anlıyorum. Tüm bu kaygıları paylaştığımızı ve her bir riske karşı alternatif planlar üzerinde titizlikle çalıştığımızı herkesin bilmesini isterim.

DAHA DİKKATLİ OLMALIYIZ

Ayrıca asılsız paylaşımların gerçek risklerin kontrolünü zorlaştırdığını, bir panik dalgası yaratmanın en çok demokrasi isteyenlere zarar verdiğini belirtmeliyim. Herkesin samimiyetle seçimin güvenliğini istediğine şüphe yok. Fakat hep birlikte daha dikkatli olmalıyız.

HER OYUN GÜVENLİĞİ

Seçim güvenliğine ilişkin bilime dayanan, kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. 2019 yerel seçimlerinde tüm Türkiye’de oyların güvenliğini başarıyla sağlayan çalışmalarımızı daha da geliştirirdik. 2023’te de her bir oyun güvenliği için titizlikle çalışmaya devam ediyoruz.

Sinan Oğan Soylu’ya sordu: Son bir ay içerisinde kaç yabancıya vatandaşlık verildi?

HER ALANDA ÖNLEM ALIYORUZ

Her riski hesaplıyoruz, her alanda önlem alıyoruz, canla başla çalışıyoruz. Türkiye’nin demokrasiye inanan her vatandaşıyla birlikte 14 Mayıs’ta millet iradesinin seçim sonuçlarına yansımasını sağlayacağız. Hiç kimsenin endişesi olmasın, hep birlikte başaracağız.”