İşte Yavaş’ın istifaya çağırdığı o şirketler ve yöneticileri

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2019 Cumartesi 10:25 pm - Güncelleme: 27 Temmuz 2019 Cumartesi 10:31 pm

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, dün düzenlediği basın toplantısında isim vermeden bazı belediye şirketlerinin yöneticilerini istifaya çağırmıştı. Hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesindeki şirket yöneticilerinin istifa ettiklerini hatırlatarak, “Neden istifa etmiyorsunuz ki?” demişti. İşte Mansur Yavaş’ın istifa çağrısı yaptığı o isimler…

İŞTE O İSİMLER:

(Tarafsız Haber Ajansı)

PORTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Refik Tuzcuoğlu, Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkanı Kemallettin Göktaş, BUĞSAŞ A.Ş Genel Müdürü İsa Güngör, BELTAŞ A,Ş Genel Müdürü Coşkun Özdemir…

31 Mart seçimleriyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Mansur Yavaş’ın ilk icraatlarından biri belediyeye bağlı olan şirketleri incelemeye almak oldu. Yavaş, kendi yöneticileriyle çalışmak istiyordu. Ancak, belediyeye bağlı şirketlerin yöneticileri ya yönetim kurulu kararıyla görevlerinden alınıyordu ya da istifa etmeleri gerekiyordu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bu durumdan şikâyetçiydi ve sık sık kamuoyunda şirket yöneticilerini istifaya çağırıyordu. Kamuoyu baskısıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlı şirketlerin büyük çoğunluğundaki yöneticiler istifa etti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, dünkü basın toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni örnek göstererek, şirket yöneticilerinin istifa ettiğini hatırlattı. Ve daha sonra şu çağrıyı yaptı:

“Burada hâlâ istifa etmeyen şirket yöneticileri var. Ankaralı yeni yönetimini seçti. Neden istifa etmiyorsunuz ki? Dolayısı ile yeni yönetim de kendi ekibi ile yönetime devam edecek. Siz niye gitmiyorsunuz, aç değilsiniz açıkta değilsiniz…”

PORTAŞ: REFİK TUZCUOĞLU

 

Mansur Yavaş’ın istifa çağrısı yaptığı isimlerden biri Portaş Yönetim Kurulu Başkanı Refik Tuzcuoğlu. Ankara Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan Portaş, toplu konut projelerini yürütüyor. Refik Tuzcuoğlu, yerel seçimler sürecinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de genel sekreteriydi. PORTAŞ şirketi yönetimi, 19. Olağanüstü Genel Kurulu’nun 7 Mayıs’ta yapılmasına 7 yönetim kurulu üyesinin 5’inin oyuyla karar verdi. Şirketin yönetim kurulu başkanı, yerel seçimler sürecinde Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olan Refik Tuzcuoğlu, yönetimin aldığı kararı yok sayarak, 29 Nisan günü Türkiye Ticaret Sicili gazetesinde kendi imzası ile genel kurul çağrı ilanının geçersizliği duyurusunda bulundu.

TUZCUOĞLU, GENEL MÜDÜRE BASKI UYGULADI

Duyurunun yayınlandığı gün Tuzcuoğlu’nun kalabalık bir grupla Portaş şirketine gittiği iddia edildi. Yine iddiaya göre, Tuzcuoğlu ve yanındakilerin, Genel Müdür Ayşe Çalkan’ın odasına girerek baskı kurduğu, karar defterini almak istediği, Çalkan’ın bilgisi dışında Yönetim Kurulu kararı ile görevden alma girişiminde bulunduğu ve herhangi bir çağrı veya ilam yapmaksızın bazı üyelerin imzalarını alarak işlem tesis etmek istediği öne sürüldü.

O dönemde belediye kaynaklarından yapılan açıklama şöyle:

“İlgili şahıs noterden ihtar çekerek genel kurul toplantısına itirazını sunmuştur. Halbuki Refik Tuzcuoğlu’nun böyle bir ihtar değil, istifa dilekçesi sunması gerekirdi. Ticaret Sicil Gazetesinde, Portaş Şirketi tarafından usulüne uygun olarak genel kurul yapılacağına dair ilan yayınlanmıştır. Bunun ardından Ticaret Sicil Gazetesinde, yönetim kurulu kararı olmaksızın ve karar defteri istenmeksizin Refik Tuzcuoğlu tarafından yayınlatılan genel kurulun iptaline ilişkin bir ilan hükümsüzdür. Hem ticaret sicil memuru hem de Refik Tuzcuoğlu açık bir biçimde hukuk dışı bir eylemde bulunarak suç işlemektedirler. Kendisi hakkında görevi kötüye kullanma suçu nedeniyle suç duyurusunda bulunulacaktır.”

“DEVLET MEMURUDUR KESİNLİKLE YÖNETİCİLİK YAPAMAZ”

Yine o dönemde belediye kaynaklarından yapılan bilgilendirmede şu ifadeler yer aldı:

“Refik Tuzcuoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda müsteşar yardımcısı kadrosunda olup, geçici görevlendirme ile Belediyemiz Genel Sekreter vekilliğini yürütmüş, 8 Nisan’da genel sekreter görevinden istifa ederek aslı görevine iade talebinde bulunmuştur. Bunun üzerine 18 Nisan’da şahsın Belediyemiz ile ilişiği kesilmiştir. Yani bu şahsın şu anda kanunen şirket üzerinde hiçbir yasal yetkisi bulunmamaktadır. Kendisi devlet memurudur, hiçbir şirkette yöneticilik yapamaz…”

Portaş Yönetim Kurulu Başkanı Refik Tuzcuoğlu, hâlâ istifa etmedi. Yavaş’ın istifa çağrısı yaptığı ilk isimlerdendi.

HALK EKMEK: KEMALETTİN GÖKTAŞ

Yavaş’ın istifa çağırısı yaptığı en önemli isimlerden birisi Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkanı Kemallettin Göktaş. Mansur Yavaş, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra büyükşehir belediyesi iştiraki olan Halk Ekmek yönetimine yeni yönetim atamak istedi. Ancak, Ticaret Sicil Müdürlüğü, bunu onaylamadı. Dolayısıyla Yönetim Kurulu Başkanı Kemallettin Göktaş ve ekibi görevinden ayrılmadı.

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu’nca yapılan yazılı açıklamada; 25 yıldır belediye şirketlerinin yönetiminin belediye başkanının inisiyatifiyle belirlendiği ancak yönetim kurulu kararlarının işlendiği karar defterinin eski yönetim ve atadıkları idareciler tarafından yeni yönetimin erişiminden “kaçırıldığı ve hukuksuz bir şekilde önünün kesildiği” ileri sürüldü.

BUĞSAŞ: İSA GÜNGÖR

Buğsaş A.Ş Genel Müdürü İsa Güngör’de Mansur Yavaş’ın istifaya çağırdığı bir diğer yönetici. 31 Mart seçimlerinden 26 gün önce bu göreve getirildi. Doğalgaz altyapı yatırımlarının yapıldığı şirketin Ankara’da raylı sistemlere yatırım yapılması ile faaliyet sahası geliştirilmiş.

BELTAŞ (ANPARK): COŞKUN ÖZDEMİR

 

aşkan Yavaş’ın istifaya davet ettiği son isim ise Beltaş A.Ş (ANPARK) Genel Müdürü Coşkun Özdemir. Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Beltaş A.Ş, trafik işaretleme, otopark işletmeciliği sektöründe faaliyet gösteriyor.