İşte ıspanak zehirlenmesinde görülen güzelavrat otunun zehirli etkileri…

Yayın tarihi: 4 Kasım 2019 Pazartesi 1:49 pm - Güncelleme: 4 Kasım 2019 Pazartesi 1:49 pm

Güzelavrat otu ıspanak zehirlenmesinin içerisinde görüldü. Milyonlarca vatandaş güzelavrat otu hakkında bilgi sahibi olmak için arama motorlarında güzelavrat otu hakkında içerikler aratıyor. Güzelavrat otu nedir?

 

Güzelavrat otunun zehirli etkileri bulunuyor. Güzelavrat otu zehirli etkiler göstermeye başladığında kişilerde baş ağrısı, uyku hali meydana getiriyor. Ispanak zehirlenmesinden hastaneye kaldırılan vatandaşların şikayetleri arasında da baş ağrısı, halsizlik ve uyku hali de görülüyordu.

İl Tarım Müdürlüğü’nden flaş ‘ıspanak’ açıklaması! Zehirlenmelerin nedeni belli oldu…

Ispanak zehirlenmesinin nedenleri merak ediliyordu. Yapılan açıklamada ıspanak zehirlenmesine güzelavrat otunun neden olduğu söylendi. Bu ot insanlarda zehirli etkiler göstermeye başladığında ilk olarak kişilerde baş ağrısı uyku hali meydana gelir. İlerleyen zamanlarda ise yavaş yavaş susuzluk hissi ile birlikte sayıklama gibi durumlar ortaya çıkar.

GÜZELAVRAT OTU NEDİR?

Güzelavrat otu dallanmış, otsu ve çok yıllık bir bitkidir, çoğunlukla etli köke sahip bir yarı çalı olarak görülür. Bitki 1.5 metre, uzun oval yaprakları ise 18 cm uzunluğa kadar erişebilir. Çan şekilli çiçekleri hafif yeşil-soluk mor ve az kokuludur. Meyveleri olgunlaştıkça yeşilden parlak siyaha uzanan ve yaklaşık olarak 1 cm uzunluktaki yemişlerdir. Bu yemişler tatlıdır ve zehirli alkoloidler içermelerine rağmen taşıdıkları tohumlarla yayılmayı da sağlayan hayvanlar tarafından iştahlıca tükeltilirler. Atropa belladonna var. lutea olarak isimlendirilen bir varyetesinin soluk sarı çiçekler ve meyveler bulunmaktadır.

Atropa belladona nadir olarak bahçelerde kullanılır yetiştirilmesi genellikle gösterişli yemişleri ve dikey geliştiği içindir. Dünyanın diğer bölgelerinde, eldeğmemiş topraklarda yetişen değeri olmayan türlerinin olduğu bilinmektedir. Küçük tohumların çimlenmesi, tohumun uykuda almasını sağlayabilen sert kabuğuyla da ilişkili olarak genellikle zordur.

Çimlenme değişen sıcaklık koşulları altından birkaç hafta alabilir fakat giberellik asidin kullanımıyla gelişim hızlandırılabilir. Fideler bir yerden bir yere taşınma sırasında çökerten gibi kök zararlarından dolayı steril toprağa gerek duymaktadırlar.