Erdoğan’ın 24 Haziran vaatleri de ‘yalan’ oldu! İşte söyleyipte yapmadıkları…

Yayın tarihi: 14 Haziran 2019 Cuma 5:01 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2019 Cuma 5:36 pm

24 Haziran 2018 seçiminin üzerinden bir yıl geçti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim meydanlarında verdiği vaatlerse havada kaldı. İşte bir yılda vaat edilenler ve yapılanlar…

Türkye, 24 Haziran 2018’de milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimleri için sandık başına gitti. Tayyip Erdoğan 24 Haziran seçimlerinin ardından tekrar cumhurbaşkanı seçildi. AKP ve Erdoğan’ın 24 Haziran’daki vaatleri ise geçen bir yılda henüz hayata geçirilmedi. Erdoğan 6 Mayıs’ta AKP’nin 6. Olağan kongresinde seçim manifestosunu açıklamıştı.

Erdoğan’ın vaatlerine göre 24 hazirandan sonra meclis daha güçlü olacak ve yürütmeyi denetleyecekti.Ancak böyle olmadı. Muhalefet partilerinin meclise verdiği hiçbir kanun teklifi kabul edilmedi. Mayıs ayına kadar meclise bin 824 kanun teklifi geldi. Bu tekliflerin bin 353’ü cumhuriyet halk partisine aitti. Sadece 21 teklif kanunlaştı. Bu tekliflerin tamamı AKP’nin teklifiydi. Soru önergelerinde de benzer bir durum var. Mayıs ayına kadar 11 bin 994 soru önergesi verildi. Bunların 5 bin 594’üne cevap verilmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokrasi tam işleyecek dedikten bir yıl sonra Türkiye demokrasi tarihinde bir ilk gerçekleşti. İlk defa bir Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi iptal edildi. Sandık Kurullarının usule aykırı oluşturulduğu gerekçesiyle, Yüksek Seçim Kurulu, AKP’nin kaybettiği İstanbul Büyüyükşehir Belediyesi seçimini yeniledi.

Bireysel özgürlüklerin güvence altına alınması ve bağımsız yargı da AKP’nin 24 Haziran vaatleri arasındaydı.Son bir yılda birçok akademisyen ve gazeteci yargılandı. “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalayan Barış Akademisyenlerine tek tek hapis cezaları verildi. Yine Cumhuriyet Gazetesi davasında gazeteciler hapse girdi. Cumartesi Annelerinin 700. Hafta eylemine polis müdahale etti. Annelerin Galatasaray Lisesinde toplanmalarına bir daha izin verilmedi.

“Cemevlerine hukuki statü tanıyacağız” da Erdoğan’ın vaatleri arasındaydı. Bu da sadece bir seçim vaadi olarak kaldı. Herhangi bir hukuki düzenleme yapılmadı. Ve koalisyonlar… AKP’nin cumhurbaşkanlığı sisteminin en büyük vaadiydi. Yeni sistemde koalisyonlar ortadan kalkacak yürütme faaliyeti daha hızlanacaktı. Bu da beklendiği gibi olmadı. Türkiye Yerel Seçimlere bile koalisyonlarla gitti. Avrupa Birliğine tam üyelik hedefi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran öncesindeki vaatleri arasındaydı. Bu hedefte bir yılda çöktü. 29 mayıs açıklanan Avrupa Birliği genişleme raporunda Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinin durma noktasında olduğu ve bu nedenle yeni bir fasıl açılmayacağı, açılan fasılların da kapatılmayacağı belirtildi.