İşte doğalgazın bulunduğu yer!

Yayın tarihi: 21 Ağustos 2020 Cuma 7:59 am - Güncelleme: 21 Ağustos 2020 Cuma 7:59 am

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘müjde’siyle ilgili, “Müjde’nin Karadeniz’de doğalgaz bulunduğuna ilişkin olacağını, çoğu kimse genel kanaat olarak ifade etti. Eğer başka bir sürpriz açıklamayla karşılaşmazsak, doğalgaz rezervi, Türkiye’nin karasuları içinde, Tuna Deltası diye anılan yerde bulunuyor” dedi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı, “İşte doğalgazın bulunduğu yer!” başlıklı yazısında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağı ‘müjde’nin konumunu yazdı.

“Bunlar arasında iki konu öne çıktı: İlki: Çin ile yapılacak bir anlaşmayla Türkiye’nin dolar ihtiyacının karşılanacağı, Çin ile özel ilişkilerin gelişeceği, Türk dış politikasında eksen kayması veya değişikliği anlamına gelecek yeni bir dönem için sayfa açılacağı yorumu.. İkinci ise, Karadeniz’de zengin doğalgaz rezervinin bulunduğu haberi” diye yazan Bursalı, “Cumhurbaşkanı’nın açıklayacağı ‘müjde’nin Karadeniz’de doğalgaz bulunduğuna ilişkin olacağını, çoğu kimse genel kanaat olarak ifade etti. Eğer başka bir sürpriz açıklamayla karşılaşmazsak, doğalgaz rezervi, Türkiye’nin karasuları içinde, Tuna Deltası diye anılan yerde bulunuyor” ifadesini kullandı.

Bursalı, “Haritada ok ile işaretlenmiş yer. Enerji ile ilgili kaynaklardan aldığımız habere göre, Fatih sondaj gemisi, bir ayı bulmayan sondaj çalışmaları sonucu, Tuna Deltası’nda doğalgaz rezervleri saptadı. Bu bölgenin aşağısında ise Yassıhöyük-1 diye işaretlenmiş yabancı şirketlerin sondaj yaptığı yer bulunuyor” dedi.

Bursalı, yazısında şunları kaydetti:

“Tuna deltası olarak konumlanan bölge Zonguldak Ereğli açıklarına denk geliyor. Ama Karadeniz’deki karasularımızın ise dış sınır bölgesine yakınlığı göze çarpıyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, 20 Temmuz’da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sondaj gemisi Fatih- 1 için “Karadeniz’deki ilk sondajına Tuna-1 lokasyonunda başladı. Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için denizlerimizin her bir metrekaresini karış karış arayacağız. Varsa mutlaka bulacağız” açıklamasını yapmıştı.

Karadeniz’deki sondajları çok yakından izleyen enerji uzmanları, büyük bir olasılıkla sondaj gemisinin zengin sayılabilecek doğalgaz rezervine rastladığını belirtiyorlar. Haberi aldığımız kaynak, hem bilim hem de devletin üst düzey kaynaklarından doğalgaz rezervi bulunduğunu doğrulattıklarını belirtti.

Fatih-1 sondaj gemisi de gemilerin denizlerde bulundukları yeri gösteren Deniz trafiği sitesinden arandığında Fatih’in söz konusu bölgede Tuna Deltası’nda bulunduğu görülüyor

(www.marinetraffic.com/tr/ais/home/shipid:371651/zoom:14) Bulunan doğalgaz rezervinin zenginliği/ büyüklüğü, kalitesi konusunda bir bilgi alamadık. Eğer Cumhurbaşkanı bu müjdeyi açıklayacaksa, bunları öğreneceğiz.”