İşte Binali Yıldırım’a ‘istifa edeceğim’ dedirten anket

Yayın tarihi: 31 Ocak 2019 Perşembe 12:31 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2019 Perşembe 1:26 pm
Erdoğan ve Binali Yıldırım bu anketi görünce ‘istifa etmeme’ inadından vazgeçti.

Erdoğan ve AKP’liler, Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan istifa etmesine gerek olmadığını ısrarla savunuyordu. Yıldırım da istifa etmeyeceğini açıklamıştı. Ancak AKP’nin tabanından da yükselen tepkiler Yıldırım’ı istifa açıklaması yapmaya getirdi. Anketlere göre AKP’ye oy veren seçmenlerin yaklaşık yüzde 30’u istifa etmemesinin seçmen üzerinde olumsuz etki yaratacağını belirtti.

Birgün gazetesinde konuya ilişkin yer alan değerlendirme şöyle;

Binali Yıldırım çıktığı bir televizyon programında aday listelerinin kesinleşmesinden önce meclis başkanlığından istifa edeceğini açıkladı. Erdoğan ve Bahçeli’nin net açıklamalarına rağmen gelen istifanın arkasında sokak nabzı olduğu konuşuluyor

Cumhur ittifakının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Binali Yıldırım TBMM başkanlık görevinden aday listelerinin kesinleşmesinden önce istifa edeceğini ilan etti. Yıldırım’ın meclis başkanıyken belediye başkanlığı adaylığı başta anayasaya aykırılık olmak üzere birçok noktadan eleştiri konusu olmuş sert tartışmalara neden olmuştu. Hem Tayyip Erdoğan hem de Devlet Bahçeli, istifanın gerekli olmadığını söylerken Yıldırım’da “tartışma kapanmıştır” diyerek bu fikirleri paylaştığını beyan etmişti.

MUHALEFET DEĞİL SOKAK TEPKİSİ
Muhalefet partilerinden Binali Yıdırım’ın TBMM başkanı kimliği ile seçim çalışmasını yürütmesine ciddi bir tepki gelmemesine rağmen istifanın arkasında AKP seçmenin duygusu yatıyor. AKP’nin İstanbul’da yaptırdığı anketlerde Yıldırım’ın TBMM başkanı olarak seçim çalışması yapmasının seçmende hoşnutsuzluk yarattığı tespit edildi.

Anket sonuçlarına göre AKP’ye oy veren seçmenlerin yaklaşık yüzde 30’u istifa etmemesinin seçmen üzerinde olumsuz etki yaratacağını belirtmiş. Yıldırım’ın bu kararana etki eden tek neden sadece kamuoyu yoklamaları değil. İstanbul milletvekillerinin saha gözlemleri de genel merkeze iletildi ve çalışmayı zorlaştıran bir etken olarak sunuldu.

KARŞI PROPAGANDA HAMLESİ
Anketlerde İmamoğlu’na yönelik hafif bir kıpırdamanın olması AKP’yi karşı hamle yapmaya zorladı. İmamoğlu’nun seçmen gözünde ‘mağdur’ görülmemesi için, eşit şartlarda bir mücadele görüntüsü vermek için de önce istifa gündeme sunuldu, olumlu tepkiler alınmasıyla da gerçekleşti.

SEÇİM KANUNU KORKUSU
Binalı Yıldırım’ın istifasının arkasında yatan bir başka nedenin de hukuksal olduğu yakın çevresi tarafından ifade ediliyor. Sadece Anayasa’nın 94. Maddesi değil aynı zamanda 2839 sayılı Seçim Kanunu’nun da adaylığı engel olduğu çok sıkça dile getirilmişti. Kanunun 18’inci maddesinde yer alan, “Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler” arasında sıralanan, “Kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri” ibaresinin TBMM’ Başkanını da kapsadığı ve Yıldırım’ın aday olmasına engel olduğu bir çok hukukçunun ortak görüşü niteliğindeydi.