İşte Binali Yıldırım yerine konuşulan isim

Yayın tarihi: 24 Ocak 2019 Perşembe 9:10 am - Güncelleme: 24 Ocak 2019 Perşembe 9:10 am
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi , yerel seçime sayılı günler kala siyasi partilerdeki son kulisleri aktardı.

Selvi, “Siyasi trafik hızlandı, kim nereye gidiyor?” başlıklı yazısında, “Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı’ndan istifa etmesiyle, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı’nın ismi önplana çıkıyor.” dedi.

Selvi CHP’de ise Celal Doğan’ın aday gösterilebileceğini, böylece HDP oylarını toplayabilecekleri planının yapıldığını aktardı.

‘Muhalefet iyi taktik güttü, Binali Yıldırım istifa edecek”Muhalefet iyi taktik güttü, Binali Yıldırım istifa edecek’

İŞTE SELVİ’NİN BUGÜNKÜ YAZISI:
BELEDİYE başkan adaylıklarıyla ilgili çalışmalar ha bitti ha bitecek duruma geldi. Ondan sonra liderler seçim beyannamesini açıklayıp, sloganlarını belirleyip sahaya inecekler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 50 ile gideceği söyleniyor. Erdoğan’ın liderliği sayesinde AK Parti’de aday belirleme süreci sancısız atlatıldı. CHP’de ise İzmir adayının ve İstanbul’da ilçe belediye başkan adaylıklarının ilan sürecinde bir çalkantı yaşanması bekleniyor. İzmir’de Tunç Soyer ismi açıklandığında Aziz Kocaoğlu’nun tepkisinin ne ölçüde olacağını görmek gerekiyor.

TAKVİM AÇISINDAN ÖNEMLİ
AK Parti’de Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı’ndan istifası artık bir zamanlama meselesine dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bu konuyu görüştükleri, Erdoğan’ın istifa etmesini istediği söyleniyor. Binali Yıldırım’ın ne zaman istifa edeceği Meclis takvimi açısından önem arz ediyor. Anayasa’nın 94. maddesine göre “Türkiye Büyük Millet Meclisi başkan adayları, Meclis üyeleri içinden, Meclis’in toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanı’na bildirilir”deniliyor.

Meclis, 6 Şubat Salı günü toplanarak 14 Şubat gününe kadar çalışacak. 14 Şubat Perşembe gününden sonra yerel seçimler nedeniyle tatile girmesi bekleniyor. Eğer Binali Yıldırım 1 Şubat’ta istifa ederse, 6 Şubat’ta seçim süreci başlayacak. Anayasa, “5 gün içinde seçilir” diyor. Ama uygulamada ilk günde üst üste turların yapılması ve üçüncü turda yeni Meclis Başkanı’nın seçilmesi bekleniyor. Örneğin 6 Şubat’ta istifa ederse o zaman yine Meclis seçim tatiline girmeden seçim yapılacak.

YERİNE KONUŞULAN İSİM
AK Parti kulislerinde 19 Şubat’ta belediye başkan adaylarının isimleri YSK’ya bildirildiğinde Binali Yıldırım’ın unvanının listelerde Meclis Başkanı olarak yer almayacağı konuşuluyor. O yönde de bir söylenti dolaşıyor ama milletvekilliğinden istifası gerekmiyor. Meclis Başkanlığı için MHP ile ittifakın yeniden kurulmasında etkili isimlerden biri olan AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı’nın ismi önplana çıkıyor.