İşte AKP’nin yeni seçim sistemi… “Daraltılmış bölge”

Yayın tarihi: 6 Ocak 2021 Çarşamba 7:49 am - Güncelleme: 6 Ocak 2021 Çarşamba 7:50 am

Aykırı yazarı Emin Şirin, bugünkü yazısında yeni seçim sistemi hakkında çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

Aykırı yazarı Emin Şirin, bugünkü yazısında yeni seçim sisteminin daraltılmış bölge üzerinden yapılacağını ifade ederken “Erdoğan, 1994 yerel seçiminde %26,5 oyla İBB Başkanı oldu. İlhan Kesici’yi sadece 1,5 puanla geçti ve akabinde nasıl bir kariyer yaptı, hepimiz görüyoruz” dedi.

Şirin’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

Anayasanın 100’üncü yılını kutlayacağımız bu günlerde, anayasal hakların genelge veya bir talimatla kısıtlanması üzerine herkes soruyor. Türkiye hukuk düzeni içinde nereye gidiyor?

Biz; 16 Nisan referandumu ile neyi kabul ettiğimizi ve anayasamızı ne hâle soktuğumuzu yeni yeni idrak ediyoruz. Anayasanın 16 Nisan da ruhunu değiştirdik. Kuvvetler ayrımını, hukuk devletini ve çoğulcu demokrasiyi yeni anayasa ile rafa kaldırdık. Adı yeni olan anayasa ve yönetim sistemi derken hızla geriye giden bir sistemi hayata geçirdiğimizi ancak anlamaya başladık.

Şimdi de dar veya daraltılmış bölge sisteminin geleceğini ben uzun zamandır gündeme getirmeye çalıştım. Nihayet Ahmet Takan’ın yazısıyla bunun ete kemiğe bürünmeye başladığı belli oldu.

İktidarın böyle bir arayış icinde olması, siyaset içerisinde normal bir davranıştır. Alabilecekleri asgari oyla azami milletvekilini çıkartmaya çalışacaklardır. Böyle bir durumda muhalefetin kendisine çekidüzen vermesi lazım.

Daraltılmış bölgede en önemli konu birinci olmaktır. 1 oy ile bile birinci olsan, %50+1’i aramadan o seçim bölgesindeki milletvekillerinin tamamını alırsın. Dar mı, daraltılmış bölge mi olacağını göreceğiz.

ERDOĞAN, İLHAN KESİCİ’Yİ 1,5 PUANLA GEÇMİŞTİ, SONRASINDAKİ KARİYERİ GÖRÜYORUZ

Ben anlıyorum ki her biri takribi dört milletvekilinden müteşekkil toplam 150 civarında bölge düşünülüyor. Bu her bir milletvekili için bir bölge olmak üzere, 600’e kadar da çıkabilir. Burada arayacakları konu; yapacakları coğrafi ve matematiksel bölüşümle, alacakları asgari oy ile azami vekili çıkarmak.

Bunu neden düşündüklerini de ortaya koymak gerekirse Recep Tayyip Erdoğan, 1994 yerel seçiminde %26,5 oyla İBB Başkanı oldu. Ardından %25 ile gelen İlhan Kesici’yi sadece 1,5 puanla geçti ve akabinde nasıl bir kariyer yaptı, hep beraber görüyoruz. Dolayısıyla o bölgede birinci parti olmak son derece önemli. Muhalefetin, özellikle de CHP’nin birinci parti olma iddiasını taşması gerekir. Ne yazık ki muhalefet bu iddiayı hiç taşımıyor.

Metropoll’den Erdoğan ve MHP’yi üzecek anket…