Tunceli'nin köylerindeki çocuklar, AKP'nin taşımalı eğitime getirdiği kısıtlamalar sebebiyle okula gitmekte güçlük çekiyor. Çocukların merkezdeki okula gitmeleri için taksi tutan veliler, eğitime ulaşım için günlük 1500 lira ödüyor.

AKP'nin politikaları nedeniyle Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin bedelini yurttaşlar ödemeye devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'kamuda tedbir tasarrufu' kapsamında Taşımalı Eğitim Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklik, 1 Ağustos 2024'te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması amacıyla yapılan değişiklikler nedeniyle ilçeler ve köylerde ikamet eden öğrenciler eğitime ulaşmakta güçlük çekiyor.

TİHEK'ten İBB'ye 'engellilik temelinde ayrımcılık' cezası TİHEK'ten İBB'ye 'engellilik temelinde ayrımcılık' cezası

YATILI OKUL ZORUNLULUK OLDU

Gazete Duvar'dan Duygu Kıt'ın haberine göre, köylerden okumak için taşımalı sistemle gelen öğrenciler, değişiklik nedeniyle tekrar yatılı okullara dönmek zorunda kaldı. Yatılı okul dışında bir seçenek sunulmayan öğrencilerin velileri duruma tepki gösterirken sorunlarını kendileri çözmeye çalışıyor.

"ÇOCUKLARIMIZ HER SENE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERLE DAHA DA MAĞDUR OLUYOR"

Yürürlüğe giren uygulama ile birlikte öğrenci sayısının 10'dan az olduğu köyler taşımalı eğitim kapsamından çıkarıldı. Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki köylerde yaşayan birçok çocuk da tekrar yatılı eğitime dönmüş oldu. Konaklar köyünde yaşayan veli Evin Eren, yaşadıkları zorlukları şöyle ifade etti:

“Çocuğum altıncı sınıf öğrencisi. Yatılı okulu hem çocuğumuz hem de biz istemedik. Çünkü alıştığı bir eğitim ve arkadaş ortamı var. Şimdi kendi imkanlarımızla okula gidip geliyoruz. Her sabah 06.30'da okula yetişebilmek için ana yola kadar yürüyoruz. Neredeyse her gün 10 kilonun üstünde çanta taşımak zorunda bu çocuklar. Şu anda nefessiz bir şekilde okula gidiyorlar. Çocuğum yine de diğer çocuklara göre daha şanslı çünkü ilçeye yakın bir köyüz. Ama ne yazık ki çocuğumun hevesi kırıldı. Zaten ikili eğitim sistemi ile eğitim ve teneffüs süreleri kısılmıştı, üstüne de bu geldi. Bu çocuklar büyüme çağında olan çocuklar... Hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok mağdurlar. Yatılıyı tercih etseydi okuduğu ortamdan da kopmuş olacaktı. Bu mecburiyet çocuğumuzu motivasyon olarak, bizi de manen ve maddi olarak yordu.”

"ÇOCUKLARIN OKUMA HEVESİ ALTÜST EDİLİYOR"

Yine yatılı okulu kabul etmediği için Ovacık’a bağlı Eğrikavak köyünden ilçe merkezine kendi imkanlarıyla gitmek zorunda kalan veli Nazlı İçyer de şunları söyledi:

“Yeni eğitim yılımız yine sorunlarla başladı. Eğitim sistemimiz sürekli değişiyor. Yatılı eğitimi çocuğumuzun uyum sorunu yaşamaması için kabul etmedik. Köyümüz merkez okula 14 kilometre uzaklıkta. Her gün gidiş geliş süresi bir buçuk saati buluyor. Kışı ve yağacak karla birlikte bir de ulaşım için yaşanacak zorlukları düşünmek istemiyorum. Belki de çocuğumuzun okula gidemeyeceği günler olacak. Ama ben de yine şanslıyım çünkü aracımız var. Aracı olmayan köylüler daha zor durumda. Köy öğrencilerinin hepsine yatılı okul dayatılıyor.”

"ARACIMIZ YOK, TAKSİ İLE OKULA GÖTÜRMEYE MECBUR KALDIK"

Veysel Erenler, ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan Yarımkaya köyünde yaşıyor. “Yatılı okula vermedik çünkü çocuğumuzun bizden ayrı olmasını istemedik” diyen Erenler şöyle konuştu:

“Oğlum 11 yaşında 6. sınıf öğrencisi. Ovacık Yarımkaya köyünde oturuyoruz. Bu sene tasarruf tedbirleri kapsamında ortaokul öğrencilerinin taşıma kapsamından çıkarılması hem biz velileri hem de öğrencilerimizi çok etkiledi ve ağır bir yükün altına soktu. Köyde hayvancılık ile uğraştığımız için çocukları sürekli okula götüremiyoruz. Bazen ilçe merkezindeki akrabalarımıza bırakmak zorunda kalıyoruz. Bu durum çocuklarda büyük bir uyum sorunu yaratıyor, derslerini etkiliyor, psikolojik açıdan zora sokuyor. Taşıma masraflarını kendimiz karşılayarak arada gelip gitmelerini sağlamaya çalışsak da bizi maddi açıdan çok zora sokuyor. Örneğin ilçe merkezine günlük öğrencimizi 1300-1500 TL civarında bir ücretle taksiler götürüyor ancak bunu sürekli karşılayacak maddi imkanımız yok.”

"EĞİTİM HAKKI TASARRUF EDİLEBİLİR BİR KONU DEĞİL"

Eğitim Sen Tunceli Şubesi Sekreteri İlhan Öner, ise şunları söyledi:

“Tasarruf tedbirleri adı altında, köylerinde okul bulunmayan çocuklarımızın servisleri gözden çıkarılıyor" diyen Öner, öğrencilerin ücretsiz ulaşım ve sağlıklı eğitim hakkının vazgeçilemez olduğunu belirtti. Öner, şunları dile getirdi: “Ekonomik krize rağmen lüks harcamalardan vazgeçmeyen iktidar, tasarrufu eğitimin kalitesinden yapmaya kararlı. Okullarda taşımacılık kısmen ya da tamamen kaldırılarak, öğrencilerin yurtlara yerleştirilmesi dayatılıyor. Ovacık ilçesinde de benzer sorunlarla karşı karşıyayız. Bazı köyler taşımacılık kapsamından çıkarılmış ve velilere ‘Çocuklarınızı yurtlara yerleştirin’ denilmiştir. Bu durum karşısında bazı veliler, çocuklarını zor şartlar altında kendi imkânlarıyla okullara taşımak zorunda kalıyor. Ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü Ovacık’ta, bu karar nedeniyle yaşanabilecek kazalar, yaralanmalar ve can kayıplarının sorumlusu ilgili kurumlar olacaktır"

https://tele1.com.tr/chp-tasimali-egitim-yonetmeligine-dava-acti-cocuklari-once-okulsuz-simdi-de-ac-birakiyorlar-1143611/

Kaynak: alinti