İşte 2018’de Dünyayı etkileyen olaylar

Yayın tarihi: 31 Aralık 2018 Pazartesi 12:54 pm - Güncelleme: 31 Aralık 2018 Pazartesi 12:54 pm

2018′ de geri bırakıyoruz. Türkiye’de ve Dünya’da bir çok akıllarda kalan olaylar oldu.İşte 2018′ iz bırakan dünyada olanlar

9 OCAK
İki yıllık aranın ardından Güney Kore ile Kuzey Kore tekrar üst düzey görüşmelere başladı.
17 OCAK;
Kuzey Kore ve Güney Kore’den sporcuların Pyeongchang’da düzenlenecek olan 2018 kış olimpiyatlarının açılışında tek bayrak altında yürümesine karar verildi.
20 OCAK;


* Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bütçe konusunda kongrede anlaşamadıkları için ABD Hükumeti Trump’ın başkanlığının ilk yıl dönümünde resmi olarak kapatıldı.
* Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu(ÖSO), Suriye’nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıfat’a yönelik zeytin dalı harekatı başlattı.
31 OCAK;
ABD Başkanı Donald Trump, tatrtışmalı Guantanamo Körfezi’deki cezaevinin açık kalması için başkanlık kararnamesini imzaladı.
14 ŞUBAT;
* Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma görevinden istifa etti.
16 ŞUBAT;
ABD Başkanı Trump’ın 8 ülkeyi kapsayan son seyahat yasağı temyiz mahkemesi tarafından “anayasa’ya aykırı” bulundu.
22 ŞUBAT;
Hollanda temsilciler meclisi, 1915 olaylarını “ermeni soykırımı” olarak tanıdı.
27 ŞUBAT;


Çekya’nın başkenti Prag’da gözaltına alınan PKK’nın Eski Eş Başkanı Salih Müslim, çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.
6 MART;
* BBC, Wıltshıre bölgesindeki alışveriş merkezinde bilinçsiz yatarken bulunan 66 yaşındaki erkek ile 33 yaşındaki kadının, ABD ile Rusya’nın 2010 yılında takas ettiği casusulardan Sergey Skrıpal ve kızı Yulıa olduğu duyurdu.
13 MART;
ABD Başkanı Trump, Dışişleri bakanı Rec Tıllerson’ı görevden alarak yerine ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) başkanı Mıke Pompeo’yu getirdi.
14 MART;


Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hwakıng 76 yaşında hayatını kaybetti.
18 MART;
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu, Afrin ilçe merkezini direnişle karşılaşmadan ele geçirdi.
23 MART;
Trump yönetimi, Çin’de ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirilmesi kararı aldı. Bu karar ile ABD ve Çin arasındaki “ticaret savaşı” başlamış oldu.
2 NISAN;
Çin, Washıngton yönetiminin çelik ve alüminyum rafinelerine karşılık, ABD’den ithal edilen 128 ürüne yüzde 15 ile 25 vergi uygulayacağını bildirdi.
11 NISAN;
* Azerbaycan’daki Cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden İlham Aliyev kazandı.
13 NİSAN;


Pakistan’da yolsuzluk suçlamasıyla görevden uzaklaştırılan Eski Başbakan Navaz Şerif ömür boyu siyasetten ve kamu görevinden men edildi.
19 NISAN;


Ulusal meclis, Küba’da Raul Castro’nun yerine tek aday gösterilen Mıguel Marıo Dıaz-Canel Bermudez’u Devlet Başkanı olarak onaylandığını duyurdu.
23 NISAN;
Ermenistan Başbakanı Serj Serkisyan, Başbakan seçilmesinden sonra başlayan protestolardan dolayı istifa ettiğini açıkladı.
27 NISAN;


Kuzey Kore Lideri Kım Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, iki ülke sınırında yer alan Panmunjon Ateşekes Köyü’nde bir araya geldi
2 MAYIS;

İspanya’nın Kuzeyi ile Fransa’nın Güneyinde bağımsız bir devlet kurmak için mücadele veren Bask Yurdu ve Özgürlük (ETA) Örgütü, kendini fesettiğini açıkladı.
8 MAYIS;
* ABD Başkanı Donald Trump, İran’la nükleer anlaşmadan ayrılacağını duyurarak, 2015’te askıya aldığı İran’a yaptırımların yeniden uygulanacağını açıkladı.
12 MAYIS;
Irak’ta genel seçimler yapıldı. Sandıktan Şii Lider Mukteda Es-Sadr’ın desteklediği koalisyon birinci çıktı.
14 MAYIS;


*ABD’nin Tel Aviv’deki büyük elçiliği düzenlenen tören’le Kudüs’e taşındı.
16 MAYIS;
* ABD’nin iran yaptırımlarını delmekle suçlanan Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla 32 ay hapis cezası aldı.
17 MAYIS;


*ABD Başkanı Donald Trump’ın CIA Direktörlüğüne aday gösterdiği, “İşkenceci” olarak da bilinen Gına Haspel, senatodan onay alarak CIA’in ilk kadın direktörü oldu.
19 MAYIS;
* İngiltere Kreliçesi 2. Elızabeth’in torunu ve tahtın 6. Sıradaki veliahtı Prens Harry, Amerikalı oyuncu Meghan Markle evlendi.
28 MAYIS;
* Avrupa Birliği, Beşar Asad’a uyguladığı yaptırımları 1 yıl daha uzatma kararı aldı.
4 HAZIRAN;
* Suudi Arabistan’da kadınları sürücü ehliyeti almaya başladı.
12 HAZIRAN;


* ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kım Jong-un ilk kez Singapur’da yapılan tarihi zirvede bir araya geldi.
6 TEMMUZ;
* ABD yönetimi, Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya resmen başladı.
11 TEMMUZ;
* Almanya’da 8’i Türk olmak üzere 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar düzenlemek ve banka soygunları gerçekleştirmekten yargılanan nasyonal sosyalist (nsu) örügütü üyesi beate zschaepe ömür boyu hapse mahkum edildi.
19 TEMMUZ;
* İsrail meclisi, tartışmalara neden olan “Yahudi ulus devlet” Yasasını kabul etti.
31 TEMMUZ;*
mars, 15 yıl sona dünyaya en yakın konuma geldi.
1 AĞUSTOS


ABD, Rahip Andrew Brunson’ın tutuklanması ve hapiste tutulmasındaki rolleri nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdullah Gül’ü yaptırım listesine aldı. Yaptırım kapsamında iki bakanın ABD’deki mal varlıkları donduruldu.

4 AĞUSTOS;
* Venezuela Devlet Başkanı Nıcolas Maduro’ya törende konuşma yaptığı sırada bomba yüklü İHA ile saldırı düzenlendi.
7 AĞUSTOS;
* ABD Başkanı Trump, ABD’nin geri çekildiği nükleer anlaşma çerçevesinde askıya alınan İran yaptırımlarının ilk bölümünü yeniden uygulamaya başladı.
10 AĞUSTOS;
* ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye yönelik çelik ve alüminyum için gümrük vergilerini iki katına çıkardığını duyurdu.
18 AĞUSTOS


* Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri Kofi Annan yaşamını yitirdi.
7 EYLÜL;
* İran Başkenti Tahran’da düzenlenen Suriye konulu Türkiye-İran-Rusya Üçlü Zirvesi’nin ortak bildirisinde, Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye krizine askeri çözüm getirilemeyeceğine yönelik inancı yinelerken, İdlib’deki durumun Astana mutabakatı sürecinde ele alınacağı vurgulandı.
17 EYLÜL;
* Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Soçi’deki devlet başkanlığı rezidansında Başbaşa görüştü. Görüşmede, İdlib’de silahlardan arındırılmış bölge oluşturulması kararı alındı.
21 EYLÜL;
* Suudi Arabistan resmi televizyon kanalında ilk kez bir kadın spiker ana haber bülteni sundu.
5 EKIM


* 2018 Nobel Barış Ödülü, cinsel şiddetin bir savaş silahı olarak kullanılmasını durdurmaya yönelik çabalarından ötürü Dr. Denıs Mukwege ve Ezidi Aktivist Nadia Murad’a verildi.
8 EKIM;
* Türkiye ile Rusya arasındaki Soçi Mutebakatı çerçevesinde, İdlib gerginliği bölgesindeki silahsızlanma hattında ağır silahların çekilmesi süreci tamamlandı.
5 KASIM;
* ABD, 2015’te nükleer anlaşma çerçevesinde kaldırdığı İran yaptırımlarının enerji, finans ve deniz taşımacılığı sektörlerini kapsayan ikinci bölümünü de uygulamaya başladı. ABD Dışişleri Bakanı Mıke Pompeo, İran’a uygulanacak ikinci yaptırım paketinde petrol ithalatına ilişkin Türkiye’nin de dahil olduğu 8 ülkeye geçici muafiyet tanınacağını açıkladı.
7 KASIM;
* ABD’de kongreyi yeniden şekillendirecek olan ara seçimleri de demokratlar, temsilciler meclisinde üstünlüğü cumhuriyetçilerin elinden aldı.
14 KASIM;
*Bakanlar Kurulu İngiltere’de, Avrupa Birliği ile varılan Brexıt Anlşamasına onay verdi.
17 KASIM


* Fransa’da akaryakıt vergilerine yapılan zamların ardından “sarı yelekliler” adı altında örgütlenen göstericiler protestolar düzenledi.
21 KASIM;
* Çinli Ming Hongvey’in ülkesinde tutuklanmasının ardından boşalan Interpol başkanlığına Güney Koreli Kim Jong Yang seçildi.
25 KASIM;


* Avrupa Birliği üyesi 27 ülke lideri, Brexıt anlaşmasını ve İngiltere ile gelecekteki ilişkileri belirleyecek siyasi deklarasyon belgesini onayladı.
* Rus savaş gemileri Azak Denizi’nde Kerç Boğazı civarında bulunan Ukrayna savaş gemilerine silahlı müdahalede bulunarak, gemilere el koydu ve görevli askeri mürettabatı gözaltına aldı.
26 KASIM;


* Ukrayna, Rusya ile yaşanan Kerç Boğazı krizinden sonra ülkesinde sıkı yönetim ilan etti.
* NASA’nın sismik inceleme aracı “Insıght” Mars’ın yüzeyine indi.
1 ARALIK;
* ABD başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Arjantinde G20 zirvesindeki görüşmesinden sonra “iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi” konusunda anlaşmaya varıldı.
3 ARALIK;
* Dünya Sağlık Örgütü, Çin’de bir bilim insanının “bebeklerin genetiğini değiştirdiği” iddiasının ardından “Gen Düzenlemelerini” araştırmak amacıyla kurul oluşturulacağını bildirdi.
6 ARALIK;


* Macron ve Fransa Hükümeti Sarı Yeleklilere karşı geri adım attı. Fransa Başbakanı Edouard Phılıppe gösterilere neden olan akaryakıt vergilerine getiren zammı 2019 bütçesinden çıkararak iptal ettiklerini açıkladı.
* Çin’li teknoloji şirketi Huawei’ın sahibinin kızı ve şirketin mali işler direktörü Mıng Vancou, ABD’nin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada’da gözaltına alındı.
10 ARALIK;


* NASA’nın Voyager 2 adlı uzay aracı, yaklaşık 41 yıllık uzay aracı serüveninin ardından Yıldızlararası bölgeye ulaştı.
19 ARALIK;
*Trump, “Suriye’de bulunma nedenimiz IŞİD’di. IŞİD bitti” tweeti attı. Ardından beyaz saray, bölgede IŞİD’in bittiğini ve abd askerlerinin Suriye’den çekileceğini duyurdu. ABD savunma bakanlığı Beyaz Saray’ın aksine IŞİD’in bölgede bitmediğini belirterek Suriye’den ABD askerlerinin çekileceğini duyurdu.
22 ARALIK;
ABD’de Federal Hükümet, Meksika sınırına örülen duvarın finansmanı nedeniyle yaşanan bütçe krizi sonucunda kısmen ve geçici olarak kapandı.
24 ARALIK
ABD Başkanı Donald Trump, Tweet atarak, Suriye’de IŞİD’in geri kalanını AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temizleyeceğini söyledi.