İstanbul’u sel aldı! Havalimanı tüneli kapandı, hastaneyi su bastı

Yayın tarihi: 5 Eylül 2023 Salı 10:13 pm - Güncelleme: 6 Eylül 2023 Çarşamba 8:10 am

İstanbul’un kuzey kesimlerini sel vurdu, iki kişi hayatını kaybetti 12 kişi yaralandı. İstanbul Havalimanı’na bağlanan tüneller ile Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’ni su bastı. Meteroloji’den yeni bir uyarı gelirken, İstanbul Valiliği son durumu açıkladı.

İstanbul’un kuzey kesimlerini sel vurdu. Başakşehir, İkitelli ve Arnavutköy’de yollar dereye dönerken birçok ev ve iş yerini su bastı. Sel suları yollarda araçları sürüklerken Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’nde sel suları etkili oldu. Hastanede sular tahliye edilirken hasta kabulü ve sağlık hizmeti devam ediyor. İstanbul Havalimanı’na giden tüneller de sele teslim oldu.

Sel sularına kapılan iki kişinin hayatını kaybetti, 12 kişi ise yaralandı. Selde hayatını kaybedenlerin Yıldız Yurtseven (57) isimli bir yurttaş ile Gine uyruklu İraman Kebe (32) olduğu açıklandı.

VALİLİK SON DURUMU DUYURDU, HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI 

İstanbul Valiliği de kentte son duruma dair bir yeni açıklama yaptı. Açıklamada “İstanbul’un kuzeyinde yer alan ilçelerde 05.09.2023 tarihinde saat 21.00 sıralarında oluşan sağanak yağışın ardından su baskınları meydana gelmiştir. Metrekareye 125 kilogram yağışın düştüğü tespit edilirken sel nedeniyle Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde birer olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir” denildi.

Açıklamada “Su baskınlarında ilk belirlemelere göre 1.754 ev ve işyeri etkilenmiş olup, söz konusu bölgelerde mahsur kalan vatandaşımız bulunmamaktadır. Selden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları kamu misafirhaneleri ve tesislerde karşılanacaktır. Ayrıca Kızılay ve belediyelerin ilgili birimleri selden etkilenen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir” bilgisi verildi.

Açıklama şöyle sonlandırıldı: “Selden kısmen etkilenen Başakşehir Devlet Hastanesi ile Çam ve Sakura Hastanesi’nde sağlık hizmetleri verilmeye devam etmektedir. Selde Başakşehir Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi’nde Yıldız Yurtseven (57) ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak’ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe (32) hayatını kaybetmiştir. Selde yaralanan 5 kişinin tedavileri kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.”

BAKAN KOCA: ETKİLENENLERİN SAYISI 12

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İstanbul’da sağanak sonrası etkili olan sel felaketine dair açıklamada bulundu. Koca, “İstanbul’da etkili olan yoğun yağış sebebiyle meydana gelen su taşkını olayında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 olup olaydan etkilenenlerin sayısı 12’ye çıktı. Taşkından etkilenen kişiler ambulanslarımızla hastanelere nakledilmiştir. Konuyla ilgili olarak şu ana dek 70 ambulans ve 10 UMKE Timiyle 240 sağlık çalışanı görevlendirmesi yapılmıştır. Taşkın sebebiyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Olaydan etkilenen vatandaşlarımızın sağlığı için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

VALİ GÜL: YAĞIŞ ETKİSİNİ KAYBETMEYE BAŞLADI

İstanbul Valisi Davut Gül Twitter’dan Arnavutköy ve Başakşehir’de an itibariyle etksini kaybettiğini duyurdu. Metrekareye 125 kg yağış düştüğünü söyleyen Gül, “Çam ve Sakura Şehir Hastanesi sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. Sel sularına kapılan iki kişi maalesef hayatını kaybetti” dedi.

EKREM İMAMOĞLU: ORTALAMA 130 KİLO YAĞIŞ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKOM’da yağmurla ilgili açıklamalarda bulundu. İmamoğlu şunları söyledi: “Ortalaması 130 kilo olan bir yağış meydana geldi. Millet Kütüphanesi’nde mahsur kalan 10 yurttaş tahliye edildi. Çam Sakura Hastanesi’ndeki göllenmeye de arkadaşlarımız müdahale aşamasındadır. Bazı noktalarda 150 kiloyu bulmuştur. Bu ciddi bir yağıştır. Bu beklenmedik yağışların barajlar konusunda olumlu etkisini de ekleyeyim.”

İŞTE İLÇE İLÇE SEL FELAKETİ…

BAŞAKŞEHİR | ÇAM VE SAKURA HASTANESİ’Nİ SU BASTI

İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi yolu sağanak nedeniyle sele teslim oldu. Araçlar sel suları arasında mahsur kaldı.

Hastanenin içinden gelen görüntülerde ise yaşanan su baskının boyutları gözler önüne serildi. Su baskınından dolayı hastanede bazı odaların kapılarının açılamadığı görüldü.

VATANDAŞLAR MİLLET KÜTÜPHANESİ’NDE MAHSUR KALDI

Başakşehir Millet Kütüphanesi’nde sağanak yağmurun sele dönüşmesiyle bazı vatandaşlar mahsur kaldı. Vatandaş kamerasına yansıyan görüntülerde kütüphanenin içine suların dolduğu görüldü.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, mahsur kalan 10 vatandaşın tahliye edildiğini duyurdu.

İstanbul’da teleferik hattı kapatıldı

BAŞAKŞEHİR VE İKİTELLİ’DE ARAÇLAR SUYA GÖMÜLDÜ

Sel sularının şiddetiyle araçlar sokaklarda sürüklendi. Pek çok araç sulara gömülerek kullanılamaz hale geldi.

KAYAŞEHİR METROSUNU SEL ALDI

Kayaşehir metro istasyonunu sel sularının ele geçiriş anı vatandaş kamerasına yansıdı. Suların metro istasyonunun merdivenlerinden aşağı aktığı anlarda vatandaşlar büyük panik yaşadı.

ARNAVUTKÖY

3. HAVALİMANI TÜNELLERİ DE SELE TESLİM

İstanbul Havalimanı girişindeki tüneller de sel sularına teslim oldu. Vatandaş kamerasına yansıyan görüntülerde araçların tünelde mahsur kaldığı ve suların yükseldiği görüldü.

ARNAVUTKÖY’DE BİR PAZAR DA SELE TESLİM OLDU

Arnavutköy’de bir sokakta kurulan pazarı da sel suları bastı. Vatandaş kamerasına yansıyan görüntülerde pazar tezgahlarınınsuda sürüklendiği ve vatandaşların yüksek yerlere çıkarak sulardan kaçmaya çalıştığı görüldü.

KÜÇÜKÇEKMECE

YAŞLI KADIN ÇEVREDEKİLER TARAFINDAN KURTARILDI

Küçükçekmece Atatürk Mahallesi’ne Yaşlı bir kadın çevredekiler tarafından sele kapılmaktan son anda kurtarıldı. Yaşlı kadın ve yardımcı olan yurttaşlar olay yerinden kaçarak uzaklaştı.

İKİTELLİ’DE DERE TAŞTI

Küçükçekmece İkitelli’de sağanak yağmur nedeniyle dere taştı. Otomobiller sel sularında sürüklendi.

 

KÜÇÜKÇEKMECE’ VE BAHÇEŞEHİR’DE ÜÇ SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, meydana gelen selle ilgili üç savcının görevlendirildiğini açıkladı.

Başsavcılık’tan yapılan yazılı açıklamada, “İstanbul’da 05.09.2023 tarihinde yoğun yağış nedeniyle Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerinde etkili olan sel felaketinde meydana gelen ölüm olaylarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 3 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, derhal soruşturma başlatılmıştır. Sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun” ifadeleri kullanıldı.

SU BASAN BODRUM KATTA DALGIÇ EŞLİĞİNDE KURTARMA ÇALIŞMASI

Küçükçekmece Atatürk Mahallesi’nde bir evin bodrum katını su bastı. Su baskını yaşanan evde polis ekipleri dalgıçlar eşliğinde arama kurtarma çalışması başlattı.

Çevre sakinleri, sel sularının etkisiyle çevredeki bazı kişilerin Ayamama Deresi’nin bağlantısında yer alan noktalarda mahsur kalarak akıntıya kapıldığını iddia etti.

HALKALI GÜMRÜĞÜ’NDE MAHSUR KALANLAR TAHLİYE EDİLİYOR

Halkalı Gümrüğü’nde de su baskını gerçekleşti. Gümrük çalışanları ve işlemler için gümrükte bulanan şoförler, yükselen sular nedeniyle mahsur kaldı. Gümrük binalarına sığınan vatandaşlar, çatıya çıkarak yardım bekledi. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi, dalgıçlar ve iş makinesi sevk edildi. Mahsur kalanlar iş makinesi ve bot yardımıyla kurtarılmaya başlandı. Bölgede kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İSTANBUL’A YENİ UYARI

Marmara Bölgesi’nde günün parçalı yer yer çok bulutlu, bölgenin kuzey ve doğusunun yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın; bölgenin güneybatısında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

İSTANBUL °C, 30°C: Parçalı yer yer çok bulutlu, sabah saatlerinde Anadolu Yakası’nın, öğleden sonra kuzey kesimlerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.