Meteoroloji sağanak ve fırtına uyarısı yapmıştı! Dolu ve sel hayatı felç etti

Yayın tarihi: 29 Eylül 2020 Salı 12:27 pm - Güncelleme: 29 Eylül 2020 Salı 12:54 pm

Meteoroloji Genel Müdürlüğü,  İstanbul ve Ankara için kuvvetli yağış, İzmir’in doğu ilçelerine de fırtına uyarısı yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıya göre, 12.20-14.00 saatleri arasında başta İstanbul Boğazı çevreleri ve Anadolu Yakasında olmak üzere İstanbul’da beklenen gök gürültülü sağanak yağış geçişlerinin yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

Genel Müdürlük’ten İstanbul için yapılan açıklamada, “12.20-14.00 saatleri arasında İstanbul Boğazı çevreleri ve Anadolu Yakasında beklenen gök gürültülü sağanak yağış geçişlerinin yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.

ANKARA

Ankara Valiliğinden yapılan açıklamada, bugün öğleden sonra kentin kuzey ilçelerinde gök gürültülü sağanağın etkili olacağı belirtildi. Sağanak etkisiyle oluşacak ani sel ve su baskınlarına karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi.

Ayrıca başkent genelinde öğle saatlerinden itibaren rüzgarın kuvvetli lodos ve yer yer fırtına şeklinde esmesinin beklendiği kaydedildi.

İZMİR’E FIRTINA UYARISI

Meteorolojiden yapılan açıklamaya göre, İzmir’in doğu ilçelerinden Kemalpaşa, Torbalı, Selçuk, Bayındır, Tire, Ödemiş, Kiraz ve Beydağ’da güneybatıdan saatte 70 km kuvvetli lodos ve saatte 90 km hızla yer yer kısa süreli fırtına esmesi beklendiği ifade edildi.

Meydana gelebilecek çatı uçması, ağaç devrilmesi ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

İSTANBUL’DA YAĞIŞ BAŞLADI

İstanbul’da Meteoroloji’nin yaptığı uyarılarının ardından beklenen yağış başladı. Avrupa yakası başta olmak üzere kuvvetli yağışın beklendiği kaydedilen açıklamada ani sel ve su baskınlarına karşın uyarıda bulunuldu. Kimi ilçelerde ceviz büyüklüğünde dolu yağışı görüldü.

YER YER FIRTINA BEKLENİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığının yağış alan yerlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle güney ve batı, doğu bölgelerde kuzey ve doğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, öğle saatlerinde Marmara’nın güneydoğusu, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu’nun batısı ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde kuvvetli (40-70 km/sa) ve yer yer fırtına şeklinde (70-90 km/sa) esmesi bekleniyor.

11 KENT UYARILDI

Yağışların; öğleden sonra ve akşam saatlerinde Kütahya, Sakarya, Zonguldak, Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Eskişehir ve Çankırı çevreleri ile Ankara’nın kuzey ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olması (21-50 kg/m2) bekleniyor.

SEMT PAZARINI SEL BASTI

Arnavutköy’de ise sağanak yağış sele neden oldu. Semt pazarının da bulunduğu sokaklar nehre dönerken vatandaşlar zor anlar yaşadı. O anlar kameralara yansıdı. Mimar Sinan Caddesi’nde Salı günleri kurulan semt pazarında aşırı yağış nedeniyle yağmur giderlerinin tıkandığı pazar alanını bir anda sel bastı. Pazar kurulan cadde ve sokaklar nehre dönerken pazardakiler zor anlar yaşadı.