İstanbulkarta parmak izi ve yüz tanımayla giriş kapatıldı

Yayın tarihi: 2 Kasım 2023 Perşembe 11:52 am - Güncelleme: 2 Kasım 2023 Perşembe 12:07 pm

İstanbulkart mobil uygulamasında yeni dönem başladı. Uygulamaya artık parmak izi ve yüz tanıma sistemiyle giriş yapılamayacak. Uzmanlar kararı ‘doğru’ buldu.

İstanbulkart mobil uygulamasına parmak izi (Touch ID) ve yüz tanıma (Face ID) ile hızlı giriş özellikleri kaldırıldı. Vatandaşlar artık uygulamaya her açılışta parolalarını girmek zorunda kalacaklar.

Apple App Store’da yayınlanan yeni İstanbulkart mobil sürümüyle birlikte uygulamaya şifreyle giriş zorunlu hale getirildi. Güncelleme, “Yasal gereklilik nedeniyle parmak izi ve yüz tanıma ile uygulamaya giriş durduruldu” ifadeleriyle iOS (iPhone işletim sistemi) kullanıcılarına duyuruldu.

İSTANBULKART MOBİL’E NEDEN YÜZ TANIMA / PARMAK İZİYLE GİRİLEMİYOR?

Alınan kararın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan konan bir tebliğle ilgili. Söz konusu tebliğe göre “Kuruluşun mobil uygulamasının kontrolünde olmayıp cihaz üreticisi kontrolünde olan parola, PIN ya da biyometrik veriler, bu fıkra kapsamında güçlü kimlik doğrulama unsurları olarak kullanılamaz.”

‘ÖDEME ARACINA DÖNÜŞMÜŞ OLMASI DEĞİŞİKLİĞİ ZORUNLU KILIYOR’

Konuya dair Artı Gerçek’e konuşan yazar ve teknolojist Ahmet Alphan Sabancı, Merkez Bankası’nın bu konuda almış olduğu kararın genel olarak geçmiş ve mevcut dijital bankacılık sistemlerinin ve uygulamalarının durumu gözetilerek alınmış bir karar olduğunu anlattı.

Bu tür dijital sistemlerden hesap doğrulamayla ilgili sadece kendinizin sahip olduğu verileri talep etmelerini istemenin hem sistemin hem de kullanıcıların güvenliği açısından mantıklı bir yaklaşım olduğunu belirten Sabancı “İstanbulkart’ın da mevcut haliyle bir ödeme aracına dönüşmüş olması, Merkez Bankası’nın bu konudaki kararlarına uymasını zorunlu kılıyor. O yüzden de böyle bir değişiklik yapmak zorunda kalmaları, mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde gayet doğal bir sonuç” dedi.

‘PASSKEY TEKNOLOJİSİNİ KONUŞMAMIZ GEREKECEK’

“Ayrıca son dönemde parolaların yerine daha hızlı ve kullanımı kolay bir alternatif olarak yaygınlaşan passkey teknolojisini de konuşmamız gerekecek” diyen Sabancı, hem normal parolalardan daha güvenli hem de kullanımı kolay bir alternatif olan bu teknolojinin giderek yaygınlaştığını aktardı. Sabancı, “Merkez Bankası eğer bunun önünü açarsa biyometrik verilere gerek kalmadan daha güvenli ve rahat bir kimlik doğrulama sistemine de geçmemiz mümkün” diye konuştu.

‘BİYOMETRİK VERİLER ÖZEL NİTELİKLİ VERİ SAYILIYOR’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yasal zorunluluk nedeniyle, parmak izi ve yüz tanıma aracılığıyla sisteme girişi durdurmasının iyi bir adım olduğunu anlatan Bilişim Hukukçusu Avukat Faruk Çayır, bu bilgilerin, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’ndan (KVKK) kaynaklı özel nitelikli kişisel veri sayıldığına işaret etti.

Bu verilerin açık rıza olmadan işlenemeyeceğini vurgulayan Çayır, “Herhangi bir toplu taşıma kullanmak adına olan bu uygulamalar ile bahsettiğimiz kişisel verilerin kullanılmasının bir alakası yok. İBB kullanıcıları bu uygulamayı yüklediğinde açık rıza almıyor. Google Play Store’un aldığı bir izin olabilir. Ancak bu doğrudan İstanbulKart’ın hangi verileri kaydettiğine ilişkin bir açık rıza alındığı anlamına gelmiyor” dedi.