İstanbul’da ulaşıma büyük zam!

Yayın tarihi: 24 Aralık 2021 Cuma 2:49 pm - Güncelleme: 24 Aralık 2021 Cuma 4:53 pm

UKOME 2021 yılının son toplantısında toplu taşımadaki maliyetleri ve gereken zammı masaya yatırdı. Toplantıda alınan karar doğrultusunda taksi-taksi dolmuşa yüzde 36, servis ücretlerine ise yüzde 27 zam yapıldı.

UKOME’nin İstanbul’da Toplu ulaşım tarifelerinin görüşülmesi gündemli toplantıda akaryakıt, elektrik gibi maliyetlerin ne kadar arttığı anlatıldı.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu toplantıda yaptığı açıklamada ekonomik krizden etkilendiklerini söyledi. Aksu, “Girdilerimize yüzde yüze kadar zam geldi. İndi bindi ve kısa mesafe ücretlerine yüzde 100 zam istiyoruz. Kilometre başı ücretlerine de yüzde 60 zam talep ediyoruz.” dedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir “Amacınız toplu taşımayı mı durdurmak? Gittiğiniz yer toplu taşımayı durdurmak. Nitekim Turyol durdurdu. 6 liralarda olan dolar şimdi 11 liralara çıktı neyi anlatıyorsunuz?” dedi.

‘HÜKÜMET TEMSİLCİLERİ’

TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can ile Ulaştırma Bakanlığı temsilcileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Can, Bakanlık temsilcilerine hükümet temsilcileri deyince kısa süreli gerginlik yaşandı. Can:

“Zam vermeyin ama bu maliyetleri karşılayın. Hak ettiğim ne kadarsa siz takdir edin. Biz refah payın peşinde değiliz, maliyetlerin altında eziliyoruz ve çıkış yolu arıyoruz. Yüzde 36’lar bizi kurtarmaz. Eridik! 2004 yılındaki alım gücüne ulaşabilmemiz için biletimiz 4 lirayken 23 lira olması gerekir. Ben istiyor muyum bu pahalı hayatın içine var olmak? Kim zam istiyor? Zamlı ortama bizi taşıyan nedenleri ortadan kaldırmanız lazım. Ben gemileri bağladım, böyle devam ederse hepsini durdurmak zorunda kalacağım, personel azaltacağım. Çünkü yürütemiyorum. Sebebi kim? “

“ARAÇLAR MALİYETİ ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN ÇEKİLECEK”

Pendik Şoförler Odası Başkanı Vehmi Bayraktar “Hayatımda şimdiye kadar evime sarı zarf gelmiyordu, gelmeye başladı. Vergileri ödeyemiyoruz. Yüzde 36 bizi kurtarmaz. Kaldıramıyoruz, hesap bizi bekliyor. Bu zammı almamakla İstanbul halkına kötülük yapıyoruz, çünkü araçlar çekilecek. Araçlar maliyeti karşılayamadığı için çekmek zorunda kalacaklar. İnsanlar neyle gidecek? Lütfen eğer mümkünse gizli oylama yapın.” dedi.

TAKSİ VE SERVİS ÜCRETLERİNE ZAM

Taksi-taksi dolmuşa yüzde 36, servis ücretleri yüzde 27 ile kabul görerek zam yapıldı.

Araç ruhsatı dolan bütün ticari araçların ruhsat süresi 6 ay sonra yeniden değerlendirilmek üzere 1 yıl uzatıldı.

Geçtiğimiz UKOME toplantısında taksi, elektronik bilet, minibüs ücretlerine yüzde 36,2 ve servis taşımacılığı ücretlerine yüzde 27,12 zam teklif edilmiş, oy çokluğu ile reddedilmişti

UKOME toplantısı öncesi Eyüp Aksu esnafa SMS atmış!