Polis gazetecinin boğazına basıp, gözaltına aldı: Nefes alamıyorum

Yayın tarihi: 26 Haziran 2021 Cumartesi 4:04 pm - Güncelleme: 26 Haziran 2021 Cumartesi 8:42 pm

Bugün İstanbul’da düzenlenecek LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için toplanan yurttaşlara polis müdahale etti. Müdahalenin ardından açıklama yapan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Koordinasyonu gözaltıların olduğunu söyledi. AFP muhabiri Bülent Kılıç da ters kelepçe yapılarak gözaltına alınanlar arasında. Gazeteci Kılıç’ın gözaltı sırasında polisler tarafından boğazına basıldığı görülürken, Kılıç “Nefes alamıyorum” diye bağırdı.

İstanbul’da düzenlenmesi planlanan ancak bu yıl da yasaklanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için Beyoğlu’nda bulunan Miss Sokak’ta toplanmalar başladı. Mis Sokak’ta toplanan LGBTİ+’lara ise polis müdahale etti. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Koordinasyonu gözaltıların olduğunu açıkladı.

Yasak kararının ardından açıklama yapan Onur Haftası Komitesi ise ‘Sokaklar bizim’ diyerek Taksim’de bir araya gelme çağrısı yaptı.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, sosyal medya hesabından yaptığı çağrıda, “‘Halkın’ huzur ve güvenliğini korumak’ ve ‘genel ahlakı bozmak’ için 26 Haziran Cumartesi günü saat 17.00’da Taksim’de 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde bir araya geliyoruz!” ifadelerine yer verildi.

TOPLANMALARA POLİS ENGELİ

Taksim’de saat 17:00’de başlaması planlanan yürüyüş için toplanmalar Mis Sokak’ta başladı. Polis, alanda toplanmak isteyenlere müdahale etti.

AFP’den Gazeteci Bülent Kılıç da Mis Sokak’ta gözaltına alınanlar arasında.

 

 

Fotoğraf: Hacı Bişkin

“SAVCILIK SADECE MALA ZARARDAN SORUŞTURMA İZNİ VERİYOR”

TGS, akşam 20:00 civarında Bülent Kılıç’ın serbest bırakıldığını duyurdu. TGS’den yapılan açıklamada, “Üyemiz Bülent Kılıç sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldı. Şu an kendisine işkence eden ve kamerasına zarar veren polisler hakkında şikâyette bulunuyoruz” denildi.

RSF Türkçe’nin aktarımına göre Bülent Kılıç, “Ben öldürülmeye çalışıldım, savcılık sadece mala zarardan soruşturmaya izni veriyor. Polis fotoğraf makinemi tamire götürdü. Ben malında değilim, benim canıma kastedildi” açıklaması yaptı.

ONUR HAFTASI PİKNİĞİ DE ENGELLENMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta Heybeliada’da yapılmak istenen Onur Haftası pikniği de Adalar Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştı. Salı günü Maçka Parkı’nda yapılmak istenen pikniğe ise önce Şişli Kaymakamlığı tarafından yasak getirilmiş, ardından da polis, parkta toplananları darp ederek parktan çıkarmış ve 1 kişiyi göz altına almıştı.

Her yıl haziran ayının sonlarında yapılan Onur Yürüyüşü, dünyanın her yerinde LGBTİ+’lar tarafından kutlanıyor. Türkiye’de ise Onur Yürüyüşü 2003 yılından beri düzenleniyor. Ancak İstiklal Caddesi’nde yapılmak istenen Onur Yürüyüşü etkinlikleri, 2015 yılından beri çeşitli gerekçelerle engelleniyor.