İstanbul’da kar etkisini artırıyor! Evinizde kalın uyarısı

Yayın tarihi: 11 Mart 2022 Cuma 8:17 am - Güncelleme: 11 Mart 2022 Cuma 3:48 pm

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ve AKOM’un  uyarısını yaptığı kar yağışı İstanbul’da etkili olmaya başladı. Gece boyu şiddetini artıran kar yağışı sonrası yeni önlemler alındı.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü, İstanbul’da bu gece ile cumartesi günü aralıklı ve yerel, kuvvetli kar yağışı beklendiği uyarısı yaptı.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezinden yapılan açıklamaya göre, son değerlendirmelere göre kentte bu gece ve yarın aralıklı ve yerel olarak kuvvetli kar sağanakları bekleniyor.

Cumartesi akşam saatlerinden itibaren Avrupa Yakası ağırlıklı olmak üzere kar yağışının etkisini daha da artıracağı ve yer yer yoğun gök gürültülü kar yağışları görüleceği tahmin ediliyor.

Pazar günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenen kar yağışıyla ilgili, vatandaşlardan ulaşımda aksamalar, buzlanma, don, tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN ÇAĞRI

İstanbul’da kar yağışı 11 Mart Cuma günü itibariyle etkili olmaya başladı. İstanbul Valiliği gerekli olmadıkça sokağa çıkmama çağrısı yaptı. Şehirde eğitim ve öğretime 14 Mart’a kadar ara verildi.

Güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında kamuda görevli tüm personel de idari izinli sayılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler ve kara yolları ekipleri yolları açık tutmak için çalışmalarını sürdürüyor.

İMAMOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) karın etkisi altındaki İstanbul’daki son durum hakkında bilgi verdi.

“Vatandaşlarımızın işbirliği en kritik konumuz” diyen İmamoğlu, “Bütün bu tedbirlerin yanı sıra bir miktar TIR girişleri açıldı ama yine sabah saatlerinde TIUR girişleri kapatıldı. Otobüs seferleri kapatıldı. Bütün bu tedbirler var ama esas olan 16 milyon vatandaşımızın bizimle uyumlu olmaları. Çok zaruri olmadıkça vatandaşlarımız trafiğe çıkmasınlar” ifadelerini kullandı.

Bölge bölge, 15 cm’e kadar biriktirebilen yağışlar alındığı kaydeden İmamoğlu, “İstanbul’un üstüne oturmuş bir bulut söz konusu. Yağış gün boyu devam edecek. Dönem dönem hafifleme olduğu gözükse de bu vatandaşlarımız lütfen aldatmasın. Ani bastıran bir kar yağışıyla, ‘Hiçbir şey yok’ dediğiniz yol bir anda karla yığın haline gelebiliyor. Ben de bu sabah benzer bir durumu TEM Otoyolu’nda yaşadım” dedi.

‘ÇOK YOĞUN BİR KAR YAĞIŞI BEKLENMEKTE’

“Gerçekten çok yoğun bir kar yağışı beklenmekte. Cumartesi günü bu tedbirlerin daha yoğun olması gerektiğinin altına çizelim. Haftasonuna giriyoruz zaten, vatandaşlarımızın daha tedbirli ve rahat olacağını düşünüyorum. Cumartesi günü, en yoğun kar beklenen gün olduğunun altını çizelim. Bazı yerlerde 15 cm’lik, 20 cm’lik kar kalınlığına ulaşılabileceğini arkadaşlarım iletiyorlar. Vatandaşlarımızın bu konuda hassasiyet göstermeleri kıymetli. Acil olarak çıkması gerekenlerin de kar lastiklerini kullanması, gerekli tedbirleri alması şarttır.

Evsiz vatandaşlarımıza hizmetimiz devam ediyor. Şu an 629 vatandaşımızın tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sokak hayvanları konusunda da ihtiyaçlarını gidermeyle ilgili yoğun bir çalışma devam ediyor. Günlük 2 ton besleyici değeri yüksek kuru mama dağıtımının sürdüğünü belirtelim. Tekrar belirtelim, bugün yağış devam edecek. Dönem dönem durmuş olması lütfen vatandaşlarımızı aldatmasın.

12 MART CUMARTESİ İÇİN UYARDI: EVİNİZDE KALIN

Cumartesi günü için ekstra bir program düşünüyorsanız lütfen yapmayın. Dolayısıyla bu hassasiyeti lütfen yarın için gösterin. Evinizde kalın, özel araçlarınızı kullanmayın. Çocuklarımıza ve gençlerimize bolca kitap okumalarını diliyorum. Hepinize sağlıklı günler.”

THY 180 UÇUŞU İPTAL ETTİ

TÜRK Hava Yolları (THY), yarın İstanbul Havalimanı’ndan 162, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 18 olmak üzere toplam 180 seferini iptal etti. İstanbul Havalimanı’nda planlanan uçuşlar devam ederken, bugün kalkış ve iniş olmak üzere toplam 771 uçuşun gerçekleşmesi bekleniyor.

SCOOTER VE MOTOKURYE YASAK

Valilik, toplu taşıma kullanımını önerirken, ikinci bir duyuruya kadar scooter ve motosikletlerin trafiğe çıkışı da yasak.

Yasağa rağmen verilen siparişe motokurye isyan etti!

TIR VE KAMYON GİRİŞİ DURDURULDU

İstanbul’da etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle kente TIR ve kamyon girişleri durduruldu. Açıklamayı İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Twitter hesabından yaptı. Yerlikaya açıklamasında,” Kuvvetli kar yağışı ve buzlanma nedeniyle Anadolu ve Trakya istikametlerinden İstanbul’a seyahat eden TIR ve kamyonların ilimize girişi durdurulmuştur” dedi.

OTOBÜS ÇIKIŞINA İZİN YOK

İstanbul Valisi son olarak Esenler, Harem ve kentin diğer noktalarında bulunan cep otogarlarından otobüs çıkışına izin verilmeyeceğini söyledi.

KAR NE ZAMAN BİTECEK?

Yetkililer, kar yağışının cumartesi saat 18.00’den pazar sabah 06.00’ya kadar çok yoğun gerçekleşebileceği uyarısını yapıyor. Türkiye geneline yayılan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle 28 ilin tamamında veya bazı ilçelerinde eğitime ara verildi.

Kar yağışı HaberTürk’te iltifatlarla karşılandı

İMAMOĞLU: KAR YAĞIŞI İÇİN TEDBİRLER ALINDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından kentte 3 gün boyunca sürecek yoğun kar yağışı için alınan tedbirleri sıraladı. Ekrem İmamoğlu, toplu ulaşımının aksamaması için “her türlü” tedbirin alındığını da ifade ederek, “İBB Ekipleri, Karayolları, AKOM ve AFAD olmak üzere tüm kamu kurumları iş birliği halinde bir dizi önlemler aldık” dedi. İmamoğlu’nun paylaşımları şöyle:

5 gün sürecek yoğun kar yağışı sebebiyle başta Valiliğimiz, İBB Ekipleri, Karayolları, AKOM ve AFAD olmak üzere tüm kamu kurumları iş birliği halinde bir dizi önlemler aldık. Bu kapsamda Perşembe ve Cuma günü eğitim ve kamu kurumlarında resmi tatil ilan edildi.

İBB; sorumlu olduğu 4.023 km’lik yol ağında 2.000 iş makinesi ve 9.500 personelle görev yapacak. Kar küreme ve tuzlama ekipleri, 465 müdahale noktasında olumsuzluklara karşı müdahale edecek. 220 bin ton tuz ve 64 tank (1.290 ton) solüsyon, yolları açmak için hazır tutuluyor.

Toplu ulaşımın aksamaması için her türlü tedbir alındı. Metrobüs kar yağışı boyunca 24 saat, metrolar da gece 02.00’ye kadar çalışacak. İETT normal seferlerini aksatmadan sürdürecek. Toplam 5300 araçla günlük 54 bin sefer yapılması planlandı. Yoğun hatlara ek sefer konulacak.

Yoğun kar yağışlarında mobil büfeler ile hastanelerin acil servisleri, iskeleler ve yollarda trafikte bekleyen sürücülere sıcak içecek, çorba ve su servisi yapılacak. Halk Ekmek de 24 saat tam kapasiteyle çalışmaya devam edecek.

Evsiz vatandaşlar tesislerimizde misafir edilecek; sağlık, barınma, beslenme ve bakım desteği verilecek. Sokak hayvanlarının beslenmeleri için özel ekipler mama dağıtımı yapacak. ALO 153 Çözüm Merkezi’miz 600 görevli ile 24 saat hizmet verecek.

Bu süreçte zorunlu olmadıkça hiçbir vatandaşımızın trafiğe çıkmaması, uyarı ve yasaklara riayet etmesi, zaruri olarak çıkılması durumunda ise araçlarda kar lastiği kullanılması zorunludur.

İmamoğlu: Kar yağışı için tedbirler alındı

kar yağışı