İstanbul’da kaç bina deprem taramasından geçti?

Yayın tarihi: 23 Şubat 2023 Perşembe 4:33 pm - Güncelleme: 23 Şubat 2023 Perşembe 4:33 pm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan hızlı tarama testlerine 76 bin başvuru yapıldı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan 6 Şubat tarihli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından gözlerin olası deprem için çevrildiği İstanbul’da bina kontrolleri hız kazandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Özlem Tut, hızlı tarama testleri hakkında bilgi verdi. Özlem Tut, “ Biz bu süre içerisinde 107 bin binayı ziyaret edip inceleme izni istedik ancak bu zamana kadar 29 bin bina inceleme için izin verdi. Bugün itibariyle toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz. Yıkıcı depremlerden sonra çok fazla hassasiyet oluştu. Bu başvuruları başvuru sırasına göre değerlendirmeye alıp bütün binaları inceleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

BAŞVURU ŞARTLARI

Özlem Tut, başvuru şartları hakkında da bilgi verdi. Tut, “ Bu yöntem 10 kat üzeri binalar için uygulanamıyor. 2000 sonrası yapılar başvuramıyordu, bu noktada da başvuru aldık, bu hafta itibariyle bu başvuruları da değerlendirmeye alacağız. Başvuru yapılabilir. 2000 yılı öncesi inşa edilmiş yapılar bizim kırılgan yapı stokumuzu oluşturuyor ve bu yapıları öncelendirerek başvuruları değerlendireceğiz. Kiracılarla ilgili de yoğunlukla talep gelmekteydi. Sistemimizi buna göre inceledik. Kiracıların da başvurularını alacağız” şeklinde konuştu.

Ali Ağaoğlu’nun İstanbul itirafı yeniden gündem oldu: Kumu Marmara’dan demiri hurdadan çektik!