İstanbul’da 4.2 büyüklüğünde deprem!

Yayın tarihi: 19 Haziran 2021 Cumartesi 3:11 pm - Güncelleme: 19 Haziran 2021 Cumartesi 8:18 pm

İstanbul genelinde hissedilen bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kartal olan depremin büyüklüğünü AFAD 3.9, Kandilli Rasathanesi ise 4.2 olarak duyurdu.

İstanbul’un genelinde hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD, 15.07’de meydana gelen depremin büyüklüğünü 3.9 olarak açıkladı. AFAD’ın merkez üssünü Kartal olarak açıkladığı deprem, 7 km derinlikte meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise depreme ilişkin yaptığı bilgilendirmede, büyüklüğü 4.2 olarak kaydetti. Depremin merkez üssünü Sultanbeyli olarak aktaran Kandilli, derinliğini de 15.1 km olarak duyurdu.

VALİ YERLİKAYA: HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yaptığı ilk açıklamada, “AFAD Başkanlığından alınan bilgilere göre; bugün saat 15.07’de #Kartal ilçemiz Yakacık Çarşı Mahallesi civarında 3.9 büyüklüğünde bir #deprem meydana gelmiştir. Güvenlik ve zabıta birimlerimize intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. İlimize geçmiş olsun” dedi. AFAD’dan yapılan açıklamada da, “Deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır” denildi.

İMAMOĞLU: DEPREM GERÇEĞİ, ŞEHRİMİZİN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “İstanbul’un bugün yaşadığı sarsıntının hiçbir can ve mal kaybına yol açmaması sevindirici ancak #deprem gerçeğinin şehrimizin önemli bir gündemi olduğunu hatırlatması açısından önemli. Geçmiş olsun İstanbul” açıklamasını yaptı.

KANDİLLİ RASATHANESİ GENEL MÜDÜRÜ: ‘ÖNCÜ MÜ DEĞİL Mİ?’ ŞU AN SÖYLEYEMEYİZ

Gazeteci Candaş Tolga Işık, Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener’le konuşmasını aktardı. Özener, “4,2 büyüklüğünde Kartal civarındaki Marmara’da bildiğimiz fayda oldu deprem… Öncü mü değil mi şu an söyleyemeyiz. Ancak ilerleyen saatlerde daha büyük depremler olursa bu yönde bir değerlendirme yapılabilir” diye konuştu.

“BU TÜR ETKİ GENELLİKLE ÇOK YAKIN DEPREMLERDE OLUR”

NTV’ye konuşan İTÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, yaptığı açıklamada, “Bir gümbürtü şeklinde ve masanın sallantısı şeklinde hissettim. Bir eşya düşmüş gibi etki yaptı. Bu tür etki genellikle çok yakın depremlerde olur. Eğer deprem uzaksa yer sarsıntısı hissedersiniz. Yakınsa da ayaklarınıza biri sanki balyozla vuruyormuş gibi bir his olur. Büyüklüğü konusunda iki tane farklı değer var, yer konusunda da farklılık var ama İstanbul’a çok yakın bir noktada olduğu belli. AFAD’ın verdiği haritada Pendik-Kartal civarları görünüyor. Fakat burada bildiğimiz kadarıyla karada bir fay söz konusu değil. Pendik-Tuzla arası bir fay var ama bunun da aktif olup olmadığı tartışmalı” ifadelerini kullandı.

Tüysüz, Pendik-Tuzla arasındaki faya işaret ederek, “Böyle bir fayın büyük deprem üretme potansiyeli yok. Genelde küçük deprem üretebilecek bir şey. Onun da aktif olup olmadığı konusunda yeterli bilgi söz konusu değil. Çünkü fay büyük ölçüde yerleşim yerlerinin içerisinden gidiyor. Onun için de zerinde çok detaylı yapılmış çalışmalar yok. Bu deprem Kartal-Pendik civarında ise bu fayda kuşkulanmak gerekir. Ama başka yerde de olma ihtimali var” diye konuştu.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da, Haber Global’de yaptığı açıklamada “17 Ağustos depreminden sonra kuzeye doğru giden hatlarda depremler oldu. Kartal, Tuzla gibi. Yalova-Çınarcık fayını otoyol gibi görürsek bu da kuzeye giden kollarda olan depremlerden biri. Büyük İstanbul depremi Adalar’ın güneyinden geçen fay, onunla ilgisi yok. İkincil kollarda olan depremler. Şehir içinden geçtiği için şiddetinin yüksek hissettik” dedi.

Öte yandan sosyal medyadan bazı yurttaşlar depremin daha şiddetli hissedildiğini ifade etti.