Prof. Görür Kanal İstanbul güzergahında meydana gelen depremi yorumladı

Yayın tarihi: 14 Nisan 2020 Salı 6:08 am - Güncelleme: 14 Nisan 2020 Salı 6:18 pm

İstanbul’un Arnavutköy ilçesi açıklarında  4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) İstanbul’ın Arnavutköy açıklarında meydana gelen depremin büyüklüğünü 3.8 olarak kaydetti. Depremin 7,03 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.1 olarak duyurdu.

Çevre ilçelerde hissedilen deprem Kanal İstanbul güzergahında meydana geldi.

Deprem uzmanı Profesör Naci Görür de sosyal medya hesabından depremi yorumladı. Görür, depremin bir bindirme fayının etkisiyle oluştuğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“Arkadaşlar, Kanal İstanbul açıklarında, Karadeniz’in içinde bugün 4.1 büyüklüğünde bir deprem oldu. Ülkemiz sınırları boyunca, Karadeniz kıtakenarı (deniz içinde) genellikle D-B uzanımlı bindirme faylarıyla sınırlanır. Muhtemelen bu faylar KAF’ın batı Pontidleri (Batı Karadeniz Bölgesi-kara) Karadeniz’e itmesi sonucu gelişmişlerdir. Bu genel bilgiden sonra şunu söyleyebilirim, bu deprem belki işte böyle bir bindirme fayının etkisiyle olmuştur (2 ayrı harita göndereceğim. Biri depre min yerini, diğeri ise depremin olduğu fay sistemini gösterecektir. Bu haritada deniz içinde kırmızı renkle çizilmiş ve altında içi dolu üçgenler olan hat bindirme faylarını göstermektedir. Depremi muhtemelen bu sistemdeki bir fay oluşturmuştur)”

Prof. Görür, depreme ilişkin 2 harita yayınladı: