İstanbul’da gazete bayilerine zam

Yayın tarihi: 24 Eylül 2020 Perşembe 11:37 am - Güncelleme: 24 Eylül 2020 Perşembe 11:37 am

İstanbul Tekel-Gazete Bayileri Esnaf Odası üyeleri, İBB’nin büfe kiralarına yaptığı zamları protesto etti. Konu ile ilgili TELE1 programcısı ve Korkusuz yazarı Can Ataklı da bir yazı kaleme aldı. Ataklı yazısında belediyenin bir şeyler yapması gerektiğini belirtti.

İBB önünde yapılan basın açıklamasında konuşan İstanbul Tekel-Gazete Bayileri Esnaf Odası Başkanı Ferihan Karasu, çalışma şartlarının ağır olduğunu belirterek yapılan zamlarla birlikte, “Biz işletmecilere çok ağır şartları olan yeni bir sözleşme dayatılmaktadır” dedi.

Karasu, birçok esnafın 1994 öncesinden bu yana hizmet verdiğini söyleyen Karasu, “Haftanın 7 günü, günde en az 17 saat ayakta ve dar bir alanda çalışıyoruz. Üyelerimizin neredeyse hepsinde bel fıtığı, varis, diyabet, obezite gibi meslek hastalıkları oluşuyor.” diye konuştu.

5 YILDIR ZAM YOK

Her yıl işletmecisi oldukları büfeler için düzenli olarak enflasyonun üzerinde kira zammı yapılmasına karşın İBB yönetiminin 2015 yılından beri zam yapılmadığını belirten Karasu, 2020 yılının 9 ayında kiralarına yüzde 15 zam yapıldığını aktardı.

“Büfe İstanbul” markası altında da değiştirilmesi düşünülen büfeler için 80 ila 300 bin lira arasında ücret talep edildiğini dile getiren Karasu, şöyle konuştu:

“Bir yıl sonra teslim edilecek büfeler için ekim ayından başlayarak 12 aylık dönemde ödeme talep edilmektedir. 12 ay sonra kara geçecek bu işletmelerin aylık 6 bin 500 TL ile 25 bin TL taksitleri bu pandemi döneminde nasıl ödeyeceği hesaba katılmamıştır. Ekonomik daralmayla cirolarımızın yüzde 60-70 oranında düşmesine rağmen bizden bu paraları istemek hak, hukuk, adalet ve vicdana aykırıdır. Kültür AŞ yönetimi, sıraladığımız bu şartların 7 gün içerisinde kabul edilerek sözleşmeyi imzalamamızı, aksi takdirde 1 Ekim itibarıyla büfelerimizi boşaltmamızı istemektedir” ifadelerini kullandı.

Karasu, sözleşmenin pandemi sonuna kadar askıya alınmasını, sonrasında da durumun ve şartların yeniden değerlendirilerek her iki tarafı da mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmesini talep etti.

 

Can Ataklı: Belediyenin bir şeyler yapması gerekiyor herhalde

Tele1 Programcısı ve Korkusuz yazarı Can Ataklı ise bir büfe esnafı ile yaptığı konuşmayı köşesine taşıdı.

Ataklı yazısında sürekli gazete aldığı büfeciciye zamları sorduğunu ve bu durumdan çok dertli olduğunu yazdı. Ataklı yazsında Büfecinin, zamlardan önce 1750 TL kira ödendiğini ancak zamlardan sonra bu rakamın 7 bin 500 TL olduğunu söylediğini belirtti.

Can Ataklı yazısına şöyle devam etti: 

“Şimdi CHP’liler peşkeş çekmişti lafları dolaşıyor, burayı biz ihale ile almadık yani, sonra 2005 yılında bu büfeler belediyenin Kültür A.Ş.’sine devredildi, tamam o yıldan beri zam yapılmıyor, bu kabul.”

Ne ödediğini sordum kira olarak.

1750 lira ödüyormuş şimdi 7 bin 500 lira yapıyorlarmış. Üstüne bir de büfe görünümündeki yeni düzenlemeler için de 90 bin lira isteniyormuş. “Gerçi bu 90 bin lirayı üç yıl içinde kiradan düşerek geri ödeyecekler ama benim etim ne budum ne ki ayda 7 bin 500 lira ödeyeyim?” diye sordu.

Ben de ne kazandığını sordum.

“150 bin liraya yakın aylık cirom var” diye başladı.

“Bunun (Son ay hesabını gösterdi) 57 bin 827 lirası Akbil dolumundan geliyor. Bize bundan kalan para 765 lira. En çok satışı sigaradan yapıyoruz. 70 bin liraya yakın sigara satışı var, bize kalan yüzde 5. Gerisi gazete ve dergi ile küçük sakızlar ve şekerler. Ondan kalan para da yüzde 5-10 arası. Sonuçta avucumuza kalan asgari ücretin bile altında, bundan sonra o da olmayacak.”

Büfecinin gösterdiği rakamlar mutlaka doğrudur. Bu durumda belediyenin bir şeyler yapması gerekiyor herhalde.