İstanbul’da binalar tehlikede! Fırınlar eritiyor

Yayın tarihi: 3 Mart 2023 Cuma 6:59 am - Güncelleme: 3 Mart 2023 Cuma 12:51 pm

İstanbul’da fırınlar nedeniyle çok sayıda bina risk altında. Bilim insanları fırınların ısısıyla beton ve demirin yapısının bozulduğuna dikkat çekerken İstanbul’da binaların altındaki 4 bin fırının yönetmeliğe uygun yapılmadığı belirtildi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem gözleri İstanbul’a çevirdi. Riskli yapılaşmanın oldukça yüksek olduğu İstanbul’da fırınların binalara zarar verdiği ifade ediliyor.

Sözcü’nün haberine göre; fırınların üstlerinde ev olmaması gerektiğini açıklayan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, fırının sıcaklığının betona ve demire zarar verdiğini, binanın yıkımını kolaylaştırdığını söyledi.

“KURALLARA UYULMUYOR”

Ercan’ın tespitlerini değerlendiren Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, İstanbul’daki 4 bin fırının hemen hemen tamamının binaların altında olduğunu ifade ederek, bunların en az yarısının depremde yıkılabileceğini belirtti. Kolivar, “Fırınların üstlerinde 4 daire olsa, dörder kişiden 16 kişi ve toplamda 32 bin kişi eder” dedi. Kolivar, bu fırınların yönetmeliğe uygun olmadığını ve kaçak çalıştıklarını, şikayetlerine rağmen sonuç alınamadığını kaydetti. Fırın projelerinin 2004’te değiştiğini, daha sıkı önlemler getirildiğini anlatan Kolivar, bu önlemlere karşın bina inşaatlarında kaçak bir şekilde fırınlara göz yumulduğunu dile getirdi. Fırınların müstakil yerlerde olması gerektiğini belirten Kolivar, “Yönetmeliğe göre binanın tamamında ve müştemilatında ev olmayacak. Bu işin partisi yok. İstanbul’da bazı ilçe belediyeleri buna izin vermiyor. Ama izin verenler de çok” dedi.

Beşiktaş taraftarının sahaya attığı oyuncaklar depremzedelere ulaştı