İstanbul’da 1 Mayıs: Taksim’e yürümek isteyenlere polis müdahalesi

Yayın tarihi: 1 Mayıs 2021 Cumartesi 9:39 am - Güncelleme: 1 Mayıs 2021 Cumartesi 5:17 pm

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları pandemi gölgesinde başlarken Taksim’e yürümek isteyenler polis müdahalesiyle gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği, Mecidiyeköy ve Taksim civarında gözaltına alınanların sayısının 125’e yükseldiğini duyurdu.

Sendikalar 1 Mayıs 1977’de ölenleri anmak için Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle yasakların gölgesinde geçen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim Meydanı’na ve İstiklal Caddesi’ne çıkan yollar kapatıldı. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için sokaklara çıkanlar ise polis müdahalesi başladı.

ÇHD: YAKLAŞIK 230 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Çağdaş Hukuk Derneği İstanbul Şubesi, Taksim ve Mecidiyeköy civarından yaklaşık 230 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

VALİLİK: 212 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Valiliği 1 Mayıs’ı kutlamak için Taksim’e yürüyen 212 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Valilik açıklamasında “Toplam 212 kişi gözaltına alınmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

“1 MAYIS ALANI TAKSİMDİR”

İlk olarak Tarlabaşı’nda “1 Mayıs alanı Taksim’dir” pankartı açarak yürüyüş yapan İşçi Temsilcileri Konseyi ve Emeğin Gücü üyeleri polis tarafından gözaltına alındı.

EHP’LİLER DARBEDİLEREK GÖZALTINA ALINDI: FERMAN DEVLETİN 1 MAYISLAR BİZİMDİR

1 Mayıs’ı kutlamak için ellerinde çelenkle Taksim’e yürüyüşe geçen Emekçi Hareket Partisi üyelerine polis müdahale etti. EHP Sözcüsü Özge Akman’ın da aralarında olduğu 20 kişi darbedilerek gözaltına alındı.

“KAMPÜSTEN SOKAĞA…”

Osmanbey’de ise “Kampüsten sokağa biz kazanacağız” pankartı ile Taksim’e doğru yola çıkan üniversite öğrencilerine de polis müdahale etti. 21 kişi gözaltına alındı.

19 SODAP ÜYESİ GÖZALTINA ALINDI

Mecidiyeköy’de bir araya gelerek Taksim’e doğru yürüyüşe geçen Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) üyelerine de polis müdahale etti. 19 SODAP üyesi gözaltına alındı.

BARİYERLERİ YIKARAK GALATASARAY MEYDANI’NA ULAŞTILAR

Polis barikatlarını yıkarak Taksim Meydanı’na yürüyen Gençlik Komiteleri üyelerine de Galatasaray Meydanı’nda polis müdahale etti. 10 kişi müdahale ile gözaltına alındı.

ESP EŞ GENEL BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

Taksim’e yürümek isteyen Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş, Genç İşçi Derneği ve BİK üyeleri ile ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü gözaltına alındı.

Dokuz8 Haber’den Fatoş Erdoğan’ın haberine göre HDP Milletvekilleri Dilşat Canbaz, Serpil Kemalbay ve Musa Piroğlu, Mecidiyeköy’de polisin 1 Mayıs için Taksim’e yürümek isteyen yurttaşları işkenceyle gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Kemalbay, “İşçiler adaletsizliğe boyun eğmeyecek. İşkence insanlık suçudur, insanlık onuru işkenceyi yenecek. Burada hepinizi kaydediyoruz, işkence yapanlar mutlaka bir gün hesap verecek.” dedi.

İSTİKLAL CADDESİ’NE ÇIKANLARA POLİS MÜDAHALESİ

Polis bariyerlerini aşarak İstiklal Caddesi’ne çıkan Devrimci Hareket ve Devrimci Gençlik Dernekleri üyelerine polis müdahale etti. Polis müdahalesi sonucu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

POLİS EYLEMCİLERE MÜDAHALE EDEN POLİSE KIZDI: BEN SANA MÜDAHALE ET DEDİM Mİ?

Dolmabahçe’den Taksim’e yürümek isteyen Umut-Sen ve DGD-Sen üyeleri gözaltına alındı. Polis müdahalesi sırasında polis amirinin, müdahale eden ekiplere “Ben sana müdahale et dedim mi?” diyerek kızdığı görüldü. Gümüşsuyu’ndan polis çemberine alan eylemciler gözaltına alındı.

POLİSTEN GAZETECİLERE ENGELLEME

1 Mayıs’ta çekim yapan gazetecilerin polis tarafından engellendiğine dair haberler gelirken DİSK-Basın İş de sosyal medya hesabından bir polisin gazeteci Sultan Eylem Keleş’i engellediği anların görüntülerini paylaştı. DİSK- Basın İş videonun üzerine “Üyemiz Sultan Eylem Keleş’in ”Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz” itirazı üzerine polisler ”Genelge talimatı var” dedi. Tekrar ediyoruz; Emniyet’in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez!” notunu düştü.

TKP BİRÇOK NOKTADA SOKAĞA ÇIKTI

Türkiye Komünist Partisi üyeleri ise İstanbul, İzmir ve Ankara’da birçok noktada sokağa çıktılar. Ankara’da 5, İzmir’de ise 2 TKP üyesi gözaltına alındı.

SENDİKALAR TAKSİM’DE

HAK-İŞ ve DİSK ile çeşitli sendikaların temsilcileri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla hayatını kaybeden işçiler anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı. Sendikalar, “Yaşasın 1 Mayıs yaşasın işçilerin bayramı” sloganı atarak Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı.

İSTANBUL’DA 1 MAYIS ABLUKASI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim Meydanı ve çevresinde güvenlik önlemleri alındı. Önlemler kapsamında, K-9 bomba arama köpekleri meydan ve çevresinde arama yaptı. Taksim Meydanı’nda bulunan Cumhuriyet Anıtı ile Gezi Parkı polis barikatlarıyla çevrelendi ve anıtın bulunduğu alan yaya trafiğine kapatıldı. Park ve çevresinde polis ekiplerine ait gözetim ve nöbet noktaları oluşturuldu. Çevik kuvvet ekipleri meydan ve çevresine konuşlandırıldı.

Öte yandan M2 Yenikapı – Hacıosman metro istasyonunun Taksim, Şişhane ve Osmanbey istasyonları kapatıldı.