Süleyman Soylu’dan ‘İstanbul’a kayyum mu atanacak?’ sorusuna yanıt

Yayın tarihi: 8 Eylül 2019 Pazar 10:28 am - Güncelleme: 8 Eylül 2019 Pazar 12:16 pm

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “İmamoğlu başka işlerle uğraşırsa pejmürde ederiz dediniz. İstanbul’a kayyum mu atanacak?” sorusuna, “Pazar günü açıklayacağım” yanıtını vermişti. Hakan Çelik’in konuğu olan Süleyman Soylu  gündeme ilişkin açıklamalarında bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “İmamoğlu başka işlerle uğraşırsa pejmürde ederiz dediniz. İstanbul’a kayyum mu atanacak?” sorusuna, “Pazar günü açıklayacağım” yanıtını vermişti. CNN Türk’te Hakan Çelik’in konuğu olan Soylu; yeni kayyım atamaları olacak mı? HDP’ye yönelik protestoları nasıl değerlendiriyor? Kadına şiddet konusunda yeni çözüm önerileri var mı? Suriyelilerin durumu, PKK ve FETÖ ile mücadele, yurt içi ve yurt dışındaki operasyonlar ve gündeme dair yanıtları merak edilen soruları cevapladı.

“Bir belediye ülke yönetmek için seçilmez…  HDP’li Belediye başkanına hediye edilen Atatürk portresi ile ilgili “Atatürk’le neyi kapatmaya çalışıyorsunuz. İstanbul’a kayyım atanacak mı? Eğer siz kendi işinizin dışında (Terörden alınmış belediyelere destek vermek gibi) başka şeylerle ilgilenirseniz, bu bizim sorumluluğumuzdadır.”

İşte Soylu’nun açıklamalarında satır başları:

ABD ile ortak kara devriyesi

-Türkiye son yıllarda özel bir sorumluluk hissetiği bir rolü üstleniyor. Tarihsel ve komşu sorumluluğunu yerine getiriyor. Burada işimizin kolay olmadığını söylemeliyiz. Bu coğrafyanın tam ortasındayız. Türkiye burada pasif bir durumda olmadı şimdiye kadar. Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde. Adımlar attı.

-Dünyada kendini gösterdi ve belli etti. ABD kendi askerleriyle bizim askerlerimizin birlikte devriye yapmasını kabul ettiyse bu Türkiye’nin başarısıdır. Türkiye burada hiç geri adım atmadı. Bunu insanlık adın atıyor.

-Bizi gemiye yaklaştırmadılar. O eylemin sert olmasının nedeni ‘biz diğer ülkeler gibi düşünmüyoruz, insanlığı düşünmüyoruz’ demektir

-Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü kişileri Avrupa terörist olarak görmüyor. FETÖ’cüleri görmüyor. PKK’yi görüyor ama iade etmiyor.

-Onbinlerce insan sınır geçti biz bunların birçoğunu yakalıyoruz. 32,33 bin kişi bu yıl içerisinde Yunanistan’a geçti. Göç konusunda bu sağanak devam ediyor. 2019 yılında şu an Eylül ayı itibariyle 254 bin kaçak göömen yakaladık…

 

 

Ekrem İmamoğlu’ndan Süleyman Soylu’ya yanıt: Devlet adamlığı diye bir tanımızı var bizim. Çok düşünüp az konuşmayı gerektiriyor

 

8 bin FETÖ’cü Yunanistan’a geçti

-8 bin FETÖ’cü son son 2 yılda Yunanistan’a geçti. Büyük akılın kim olduğu ortada. İğneyle kuyu kazıyoruz.

-Suriye sınırı, Ağrı, Kars bu sınırların tamamı bizim zor bir coğrafyada olduğumuzu gösterir. 2015 tarihinden itibaren bambaşka bir güvenlik politikası belirledi. Güvenlik birimlerimiz FETÖ’cülerden arındı bir kere. Bi takım insanlara yatırım yapıyorsunuz. Bunları işten çıkardığınızı düşünün, deneyimlerine rağmen. Türkiye buna rağmen bu temizliği yapınca büyük adımlar atıldı.

-İnternet 12 yaşındaki çocuklara bomba yapmayı öğretiyor. Geçen yıl 361 olay engellemişiz, bu yıl bu 182 olayı engellemişiz. Dün 5 kilo TNT’nin patlatılmasını engellemişiz.

-DEAŞ’ın da PYD’nin de patronu aynıdır. Ormanları yakacaksınız, turistlik bölgeleri hedef alacaksınız. Aynı yöntemle çalışıyorlar. Tüm birimlerimiz yoğun bir şekilde çalışıyor.

-Tunceli’de bölgede dağlarda terörist yok mu? Sayı 65. Biz sadece terörist mi etkisiz hale getiriyoruz. Bölgeye yurt dışından giriş sayısı bu yıl 112 bin.

-Kayyum geçici olarak geçici olarak görevlendirilen belediye başkanıdır. Biz Anayasanın bize verdiği yetkiyle onu açığa alıp geçici belediye başkanı atıyoruz. Bir belediye başkan vekili de görevlendirilebilir.

Diyarbakır, Van, Mardin Belediye başkanları neden değişti?

-Biz burada görevden aldığımızda içişleri bakanına bu yetkiyi verilir. 45,46,47. maddelerde durum bellidir. Teröre yardım ve yataklık edenler görevlerinden men edilir. Biz geçen sefer bu hakkımızı kullandık. Diyorlar ki ‘seçilmişler’ …E bu göreve devam etme özgürlüğünü mü gösteriyor. İçişleri abkanı diyor ki biz bunu denetlemekle yükümlüyüz. Devletin kurumlarına uygun çalışıp çalışmadığını denetlemekle.

-Seçilmiş istediği terör eylemini yapabilme anlamına gelemez ki. Kamu düzenini sağlayamayız.

-Bunlar ilk derece mahkemelerin verdiği kararlardır. Şırnak belediyesinde 19 havam çıkıyor. Bunlar da seçilmişlerdi. Burada şehitlerimiz oldu.

-Diyarbakır’ın şimdiki belediye başkanı terörist cenazesine gideceksin, caddeye teröristin ismini vereceksin, teröristleri gizli gizli tedavi edeceksin. Sonra al yıldızlı bayrağı çıkaracaksın. Ben bunu hazmedemem.

-Tunceli, Mardin, Van terörden kimse gidemiyordu. Şu an turizm bölgesi.

-NİKE gelir mi Doğu Anadolu’ya? Geldi 12 bin çalışan olacak Ağrı’da. Şu an Tunceli’de tekstil atölyelerinde çalışacak adam bulamıyorlar.

Ahmet Türk cezaevindeydi

-Diyarbakır’ın toplam 8 soruşturma ve koğuşturması var.

-Ahmet Türk cezaevindeydi. Yaşından dolayı çıktı. Biz tedbiren belediye başkan vekili görevlendirdik. Eş Başkanı görevlendiren Kandil’dir. Yaptıkları festivaller öyle görevlendirmeleri öyle.Buna müsade mi etmeliyiz. Çocukları dağa götürmeye, terörist olarak götürmeye…

-Dünyanın hangi ülkesinde demokrasi infaz edilir. Seçilmiş olmak bana yolsuzluk yapmayı sağlar mı? Bizim kanunlarımız var bunlara uymak zorundayız. Çocuklarımızı dağa götüreceksiniz.

-Karayılan 14 yaşındaki kıza tecavüz edecek biz bunlara müsade eceğiz öyle mi? Bunu herkes biliyor. Götürdüğü kadınları nasıl seçtiğini.

-Demokrasi kurallarına herkes riayet edecek. Bir parti neden bir suçluyu, hapiste yatmış kişiyi neden aday gösterir. Biz de burada demokrasiye sığındık.

HDP’ye Atatürk portresi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafını veriyorsunuz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk neden gazi oldu?

İstanbul’dan indirilmesi de yalan. İstanbul Valisi kendisine ait özel bir önemi olduğunu açıkladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafını vererek neyi ima etmeye çalışıyorsun? CHP’lilerin vicdanı hiç mi sızlamadı?

40 yıldır Türkiye bu mesele ile yaşıyor. Türkiye’deki terörist sayısı 600’ün altına düştü. Cezaevinde 1500 civarında DEAŞ’lı var. Yurtdışı DEAŞ’lı terörist yok desem yeridir. Kendini gizli görevde tutanları saymam mümkün değil. Uyuyan hücreleri. İçerde bunlara yakın olan grupları takip ediyoruz.

Ne İstanbul ne de Ankara herkesin kendine ait bir yetki çerçevesi vardır. Bana bu soruyu soran da FOX. Ben de bunu pazar günü açıklarım dedim.

Bir muhtar kendi kuralları yasası var, belediye başkanı, kaymakam kendi yasası var. Kaymakam, vali, bakan tamamı Anayasa çerçevesindehizmet veriyor.

İstanbul’a kayyım atanacak mı? Pejmürde etmek ne demek istediniz?

-İstanbul Haziran ayında bir karar verdi. Bu karar İstanbul’da bir belediye başkanını seçilme kararıdır. Hem demokratik, hem de hukuki bir karardır.

-İstanbul Haziran ayında bir karar verdi. Benim çöpümü topla, suyumuı akıt, başıma bir iş geldiğinde çözmeye çalış bir belediye bunun için seçilir. Türkiye’yi idare etmek büyük büyük laflar söylemek için de seçilmez. İşini iyi yapmak için seçilir.

-Belediyeler önemli işlerdir. Türkiye yönetmeye hevesli olabilirsiniz. Bunu isteyebilirsiniz ama önce işinizi yapacaksınız. Bu belediyelerin Diyarbarkı, Van, Mardin bunların alınmasının terörle ilişkili olduğunu ifade ettim.

-Diyarbakır’a gidip ziyaretlerde bulunuyor. ‘Burdan size 16 milyonun selamını getirdim’ diyor. Ben selam falan göndermedim. Bizde İstanbul seçmeniyiz. Ben de eşim de selam falan göndermedim. Bir İstanbul Belediye Başkanı bunu söyleyemez. Ben uyarmak durumundayım.

-HDP önünde anneler nöbet tutuyor. Bine yakın terörist ailesiyle görüşüyoruz. Batı ile Doğu arasında ayrım yoktur.

-Bize diyorlar ki yanlış yaptınız. Bayrağı kaldırana yanlış mı yaptık?. Yanlışsa kabul ediyoruz.

-Türkiye’de bulunan PKK’li sayısı 600’ün altına düştü.

“Kayyum durumu söz konusu değil”

-İstanbul ve Ankara için kayyum söz konusu değil. Yaptığımız kayyum atamaları terörle ilgili bir durumdur. Böyle birşeyin söz konusu olabilmesi için terörle alakası olması lazım. Terörle iltisakınız söz konusu ise devlet boş durmaz gereğini ortaya koyar. Diyarbakır, Mardin ve Van’ı kurtarabilmek için yaygarayı kopartıyorlar. “Seçilmişlere yapılmıştır. Böyle bir yanlış yapılmaması lazımdır” diyerek sulandırıyorlar.

Pejmürde

Bütün bunlar için (Pejmürde ifadesi) Kendi işinizin dışında – orada terörden alınmış belediyelere destek olabilmek- bir takım meselelere girerseniz sorumluluklarımızı yerine getirirrizz. Bir taraftan içişleri bakanıyım bir taraftan sorumlulukları taşıyan bireyim.